Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Életmód

Tippek a káros hatások megelőzésére

Számítógépes munkától fájó nyak, váll

A tartós számítógép-használat káros tünete az ujjakban és a csuklóban jelentkező feszülés, bizsergés, hidegérzet és zsibbadás, az ízületek fájdalma. Ezek erőtlenséget, mozgáskoordinációs zavarokat, szempanaszokat, fáradtságérzetet és a koncentráció csökkenését okozzák.

A tartós ülés miatt az alsó végtagi ízületek fájdalmassá válhatnak, a keringés is akadályozott. Fájdalom jelentkezik a nyakban, a vállban, a hátban, a deréktájon és a végtagokban.

A napi 7-8 órás ülés, a számítógépes munkához felvett kényszertartás olyan egyoldalú statikus és mechanikus igénybevételt jelent a mozgás-szervrendszer, különösen a gerinc számára, ami kezdetben túlterhelést, később károsodást hoz létre az ízületet felépítő elemi struktúrákban. Ezt a tünetegyüttest RSI szindrómának (Repetitive Strain Injury) hívják, amely a nagy ismétlésszámmal végzett apró mozdulatok és a helytelen ülőhelyzet okozta megerőltetés, túlterhelés következményeként kialakuló izom, ín, ideg, és egyéb lágyrész károsodásainak gyűjtőneve. Ha nem vesszük komolyan az intő jeleket, a gyógyulás hosszadalmassá válhat. Sok számítógép használó azonban nincs tudatában munkája káros hatásainak, pedig egyszerű változtatásokkal, kicsit nagyobb odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.

Kérdőíves felmérést végeztek 126 budapesti és hévízi dolgozó bevonásával. A kérdőíveket olyan emberek töltötték ki, akik naponta átlagosan 7,41 órát töltenek számítógép előtt. Vizsgálat során kiderült, hogy a megkérdezettek 52%-a fordult már orvoshoz nyaki-tarkótáji, háti-deréktáji fájdalmai miatt, 54% közülük nem sportol, és panaszaik többsége a nap végére is megmarad, ez pedig a folyamat krónikussá válását jelzi. A felmérés tanulságai alapján tájékoztató anyagot állítottak össze, amely segítségére lehet a számítógépes munkát végzőknek abban, hogy hogyan alakítsák ki munkakörnyezetüket, milyen a megfelelő ülés, hogyan kell helyesen használni a monitort, a billentyűzetet és az egeret.

A megfelelő szék

A megfelelő ülés elsajátításához elsősorban olyan székre van szükség, amelynek állítható a magassága, az ülőfelülete lefelé gömbölyített, és combunkat teljes hosszában alátámasztja. Kell, hogy legyen karfája, a háttámlája pedig a lapockák alsó csücskéig érjen.

A megfelelő üléstechnika a következő: a munkavégzés során a talpunk minden esetben támaszkodjon a talajon, lábaink vállszélességű terpeszben legyenek, fenekünket toljuk teljesen hátra. A comb és a lábszár szöge minimum derékszög legyen, de még jobb, ha ennél picit több, vagyis a csípőnk a térdnél magasabban helyezkedik el. Derekunk minden esetben legyen megtámasztva, használjunk derékpárnát, amely biztosítja a gerinc ágyéki szakaszának optimális, normál homorulatát. Egyenes háttal üljünk a gép előtt, vállunkat lazán engedjük le, a fejünket ne toljuk előre.

A munkaasztal elhelyezkedése és tulajdonságai is befolyásolják a testhelyzetet, így ebben az esetben is fontos, hogy változtatható legyen a magasság, amely akkor ideális, ha az asztal a lelógatott könyökcsúcsig ér.

Monitor, egér, testtartás

A számítógépes munka során alapvető fontosságú, hogy a monitorral – amelynek a felső széle szemmagasságban van – szemben helyezkedjünk el. Elkerülhetjük a szempanaszokat, ha a képernyőtől 40-70 cm távolságban ülünk, és indirekt világítást alkalmazunk. Kevésbé erőlteti meg a szemeket, ha világos alapon sötét betűket használunk. A szem fáradtságát enyhíthetjük, ha időnként fekvő nyolcast rajzolunk a szemünkkel.

A klaviatúra és az egér használata is befolyásolja testtartásunkat. A kar- és hátizmok kímélése érdekében a billentyűzet és az egér is közvetlenül előttünk helyezkedjen el, az egér használata során pedig a karunk maradjon a test mellett. Figyeljünk arra, hogy ezek az eszközök ne legyenek magasan, mert ezzel további terhet rakunk a nyak és a vállöv izmaira. A gépelés során figyeljünk arra, hogy a felkar a test mellett függőlegesen, az alkar vízszintesen helyezkedjen el. Nagyon fontos, hogy 30 perc gépelés után 1-2 másodpercre lazítsunk, és egy óra eltelte után iktassunk be 10 perc szünetet.

Fontos szem előtt tartani, hogy a javasolt technikák mellett elengedhetetlenül fontos a napi testmozgás, csak ezzel együtt várható a panaszok enyhülése vagy a tünetek elkerülése.

A felmérést végző gyógytornászok gyors és hatásos tornagyakorlatokat állítottak össze azok számára, akik sok időt töltenek számítógép előtt. „Ereszd el az egeret!” című CD-jükön a tornagyakorlatok mellett a fájdalom és más tünetek megelőzéséről is informálódhatnak az érdeklődők.

A CD bemutatója a következő linken található:
http://www.spaheviz.hu/index.php?base=press&id=75

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com