Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Életmód

Az élet bölcsője

Védjük mindennapi vizünket!

A víz az élet eredete és alapja. A felelőtlen felhasználás miatt a készletek fogyóban vannak, és talán az utolsó pillanatokban vagyunk, hogy tegyünk ez ellen. A Föld egyik központi, egyre sürgetőbb problémája a vizek szennyezése, az ivóvíz mind korlátozottabb mértéke.

A hétköznapi környezetvédelem kis egységekben, a családokban is megvalósítható. Ne elégedjünk meg azzal, hogy várjuk a központi lépéseket, figyeljük a nagy környezetvédő szervezetek tevékenységét, hanem nézzünk körül a saját otthonunkban. Lássuk, hogy mit tehetünk.

A vízgazdálkodás három aranyszabálya:

  1. A lehető legkevesebb vizet használjuk.
  2. A lehető legkevésbé szennyezzük.
  3. Forgassuk vissza a maximális mennyiséget.

Már a házunk tervezése során érdemes végiggondolni, hogyan hasznosíthatnánk az úgynevezett „szürkevizet”. A háztartásokban keletkező szennyvíz nagy része szürkevíz, vagyis alig tartalmaz káros baktériumokat. Mindössze a WC fekáliás vize az, ami feketevízként kezelendő. Ha a kádból és a mosógépből kifolyó vizet külön, saját tartályba vezetjük ki, azt onnan szivattyúval kiemelhetjük és öntözésre, vagy akár WC-öblítésre is felhasználhatjuk. Az ilyen kétkörös rendszernek a kiépítése minimális többletköltséggel jár.

Egyes vélemények szerint az öntözéshez való felhasználás előfeltétele, hogy a víz ne legyen magas foszfáttartalmú, vagyis lehetőleg természetes anyagokkal mossunk, takarítsunk. Mások szerint a környezeti hatás elhanyagolható. „Erősen szürke” víz esetében egy tisztító berendezés beszerelése lehet a megoldás.

A feketevíz keletkezését megakadályozhatjuk száraz toalett használatával. A komposzt-WC az ürüléket értékes tápanyaggá alakítja át. Ennek is több típusa létezik, a régi „pottyantós”-tól a modern alomszékig, amely esetében már a szaghatásra is találtak megoldást. A skandináv országok élen járnak a száraz toalettek elterjedésének tekintetében, ott már az állam is ösztönzi a lakosságot a régi-új módszer bevezetésére.

Esővíz

Az esővíz hasznosítása legalább ilyen fontos. A vizet ciszternába gyűjtve és a házba juttatva jelentős mennyiségű ivóvizet spórolhatunk meg. A WC-tartályok töltésére, de akár a mosógép üzemeltetéséhez is gazdaságos megoldást jelenthet az esővíz felhasználása. Ráadásul a lágy esővízzel kevesebb tisztítószerre lesz szükség, sőt a tisztítás mértékétől függően akár mosogatógéphez, fürdésre is alkalmas lehet. Nem mellékesen öntözéshez, kerti tó feltöltésére is remek megoldást nyújt az égi áldás hasznosítása.

Vízhasználat szempontjából három típust különböztetünk meg:

  1. Ivóvíz. Ezt vezetékes vízből vagy megfelelő kútból nyerhetjük.
  2. Használati víz. Lehet vezetékes vízből, tisztított esővízből vagy talajvízből.
  3. Öntözővíz. Szürkevízből, csapadékvízből nyerhetjük.

A csöpögő csapok, a hagyományos, tehát nem víztakarékos WC-tartályok feleslegesen növelik a vízfogyasztást. A kád teletöltése helyett célszerűbb a zuhanyozást választani. Fogmosás, borotválkozás, szappanozás közben zárjuk el a csapot. A külön meleg- és hidegvízcsap helyett az egykaros szerelvények beépítése javasolt. A csepegtetős öntözőrendszerek kevesebb vizet igényelnek, mint a megszokott locsolótömlő. Ha kézöblítéskor egy tálat helyezünk a mosdókagylóba, akkor a lecsorgó, alig szennyezett vizet öntözésre fordíthatjuk. Egyszerű, apró ötletekkel csökkenthetjük vízfogyasztásunkat, megteremtve ezzel a lehetőséget, hogy gyerekeink, unokáink kevesebb gonddal szembesüljenek.


(Forrás: Családinet)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com