Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Életmód

Őszi tippek a szépségért

Méz, tök, szőlő – bőrre kenve

Nyaraltunk bár tengerparton, kiskertben vagy a városi dzsungelben, nem kerülhettük el a napsugárzást. A napfény – még ha is nem gondoltunk rá – megviselte a bőrünket, ezért jó előre fel kell készítenünk a hideg szél, a zord, csapadékos időjárás megpróbáltatásaira.

Az erős nyári napsugárzás, a sós tengervíz erősen kiszáríthatja, az arra hajlamosaknál szinte pergamenszerűvé teheti a bőrt. Különösen igaz lehet ez az arcra, a nyakra, a dekoltázsra, és mindazokra a bőrfelületekre, amelyek eleve vékonyabbak, érzékenyebbek, mint a test más részei. A nyáron legyengült bőrt mindenképpen érdemes felkészíteni az őszi, téli szélsőséges időjárás szélsőséges megnyilvánulásaira. Ennek első lépése feltétlenül egy alapos, ám gyengéd – apró szemcsés készítménnyel történő – bőrradírozás, ami eltávolítja az elhalt, kiszáradt hámsejteket. Erre a műveletre kezdetben hetente akár kétszer is érdemes időt szánni, később már elegendő egy alkalommal.

Tisztítás után táplálás

A radírozást a tápláló pakolás követi. Szerencsére most még sokfajta gyümölcs, zöldség közül választhatunk, az uborkától, paradicsomtól egészen az őszibarackig, szőlőig. Az utóbbi például különösen hasznos lehet a szépségápolásra, mert a turmixolt szőlőszemek magvai leszűrve összekeverhetők például tehéntúróval, így kiváló arcradírként szolgálhatnak. A szőlő húsa, levének egy része a pakolás alapeleme lehet. A pakolás kiválasztásánál először is vegyük figyelembe a bőrtípust. Zsíros bőrre kiváló lehet az élesztő alapú, friss paradicsomvelővel, apróra zúzott bazsalikom levelével, esetleg tojásfehérje hozzáadásával készülő pakolás. A száraz bőrűek olívaolajjal, zsíros tehéntúróval, kevés mézzel, őszibarackpéppel kikevert maszkot használhatnak. Pattanásos bőrre kitűnő az élesztőpakolás, szeplők, májfoltok halványítására pedig gyógyírt jelenthet a citromos pakolás.

Sütőtökkel, mézzel

A sütőtök és a benne rejlő tökmag jótékony hatását a népi gyógyászat már évszázadok óta ismeri. A vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag termés bőrápolásra is kiváló. Pépesítve nyersen és sütve is felhasználható szépségmaszk alapjaként, ám kedvezőbb a hatása, ha nyersen alkalmazzuk. A vízhiányos bőr hidratálására a mézpakolás a legalkalmasabb, ám töményen, önmagában nem tanácsos alkalmazni, mert erős vízszívó képessége miatt – ahelyett, hogy hidratálná – tovább szárítja a bőrt. A mézpakolás készítésénél érdemes figyelembe venni a 1:3-as arányt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy evőkanál mézhez feltétlenül adjuk három kanál tehéntúrót, gyümölcspépet vagy zöldségturmixot. Így érhetjük el a kívánt hatást, az arc, a dekoltázs bőre bársonyossá, rugalmassá válik.

A tápláló maszk eltávolítása után a megtisztított bőrt nappal érdemes gyengéden átmasszírozni hidratáló, este pedig tápláló éjszakai krémmel. A bőrápoló, revitalizáló maszkokat a tartós siker érdekében hetente egyszer-kétszer célszerű alkalmazni, a krémezést, a kíméletes masszázst viszont naponta, lehetőleg minden mosakodás, zuhanyozás után végezzük el.

Rendszeres élet – szép bőr

A szép, egészséges bőr természetesen nemcsak a gondos, rendszeres külső ápolás eredménye. Szükséges hozzá az egészséges, vitaminokban, rostokban, fehérjékben gazdag táplálkozás, a túlzottan sok zsiradék, a vörös húsok mellőzése és főként a mértéktelen alkohol- vagy kávéfogyasztás, illetve a dohányzás kerülése. A bőr minősége, szépsége függ attól is, hogy mennyit alszunk, pihenünk, és milyen a lelkiállapotunk. A sokat éjszakázóknak, a rendszertelenül alvóknak, illetve a folyamatosan stressz hatás alatt élőknek a bőrén is meglátszanak a megpróbáltatások.

(lóránth)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com