Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Életmód

Alapítvány a sérült gyermekekért

Gézengúz a Cseppek Házában

Neurológiai betegségben szenvedő vagy fejlődésükben veszélyeztetett csecsemők, kisgyermekek ellátására jött létre a Gézengúz Alapítvány. E hónap 26-án 9-11 óráig Budakalászon, a Cseppek Háza Gyermekrehabilitációs Központban várják konzultációra a házi gyermekorvosokat.

2/1. oldal

Magyarországon a Gézengúz Alapítvány 1990 óta foglalkozik neurológiai beteg, fejlődésükben veszélyeztetett csecsemők és kisgyermekek vizsgálatával, terápiás, fejlesztő és preventív ellátásával. Saját fejlesztésű holisztikus szemléletű terápiás modelljét Magyarországon három központban (Budapest, Budakalász, Győr), valamint nemzetközi téren is sikerrel alkalmazzák. Az alapítvány küldetésének tekinti a sérült gyermekek rehabilitációját szolgáló országos ellátórendszer fejlesztését, szakmai koordináció ösztönzését.

A harmadik évezredben születési sérült, fejlődésben veszélyeztetett csecsemők és kisgyermekek eredményes rehabilitációja szempontjából különösen fontos, hogy a rendellenességeket időben felismerjék, és minél korábban megkezdjék a fejlesztő terápiát. A szülők bevonása, a pontos diagnózis felállítása és a gyermekek mielőbbi adekvát terápiához juttatása érdekében a házi gyermekorvosok, az egészségügyi ellátó intézmények és a fejlesztő központok között szoros együttműködésre van szükség.

Komplex ellátás – eredményesebb gyógyítás

A neurológiai betegek korai komplex intervenciós, terápiás ellátása (0-6 év) speciális terület az egészségügyben. Nem fedhető le teljes körűen a jelenleg használatos beavatkozásokkal, sem gyermekneurológiai szakorvosi, sem egyéb gyógytornászi, gyógypedagógiai, pszichológiai vagy konduktív szakterülettel.

Az idegrendszeri sérültek korai ellátása összetett, speciálisan képzett szakembereket és eszközöket kíván. A betegellátás magában hordozza a rehabilitációt, illetve a prevenciót, a szoros orvosi, pszichológiai vezetést, specializált szakirányú gyógytornát és gyógypedagógiát. Mindez sok esetben időben elhúzódó, családnak, környezetnek nehézségeket jelentő folyamat.

A Gézengúz Alapítvány egyik törekvése ezért a betegek hatékonyabb gyógyítása, a gyorsabb javulás előmozdítása. Ennek érdekében dolgozta ki és alkalmazza központjaiban moduláris ellátási rendszerét. Ajánlata szerint egy érintett család lehetőleg egy helyen, egy napon – otthonos körélmények között –, a gyermek és család állapotától és igényétől függően vesz részt több, számára szükséges egészségügyi és pedagógiai terápiában, programban. Ilyenek például a diagnosztikus vizsgálatok, egyéni és csoportos terápiák, hidroterápia vagy fizioterápia, valamint speciális pedagógiai fejlesztő eljárások. Az egyéni ellátások több egymásra épülő fajtáját is igénybe veszi, ami hetente napi 3-4 órás foglalkoztatást is jelenthet.

Gyógyító modulok

A Gézengúz Alapítvány terápiás modellkoncepciója alapján egy gyermek ellátásának hatékonyságát az egymásra épített moduláris rehabilitációs programok növelik.

Egy moduláris rehabilitációs program keretében egy időben több, egymást kiegészítő ellátási formát javaslunk alkalmazni a gyermek életkorának és problémájának megfelelően.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com