Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Életmód

Játékos és szórakoztató ötletek ahhoz,
hogy rend legyen a gyerekszobában

Gyermekeink szeretik szanaszét hagyni dolgaikat a szobájukban. Ha minden a padlón hever, kéznyújtásnyira, az sokkal praktikusabb, mint minden este elpakolni és újra elővenni a játékszereket. Végül is másnap ismét használják őket. Mi, szülők, viszont rendet szeretnénk.

Azt várjuk, hogy a lakás más helyiségeihez hasonlóan a gyerekszobában is rend legyen. Az alábbiakban egy németországi honlap nyomán 7 ötletet adunk át önöknek, amelyek segítségével játszi könnyedséggel győzhetik meg gyermeküket arról, hogy a rendrakás szórakoztató is lehet. Az is kiderül, miként lehet kevesebb konfliktussal közelíteni egymáshoz a szülő és a gyerek szemléletmódját, értékrendjét.

Hol legyen a káoszmentes övezet?

1. A felnőttek általában szeretik a rendet. Csakhogy egy olyan lakás, amelyben tökéletes rend van, nem igazán kreatív játszótér a gyerekek számára. Ha ön szülőként nehezen viseli el a gyerekek által létrehozott rendetlenséget, akkor jelöljön ki a lakásban egy-egy helyiséget, ahol kifogástalan rendnek kell lennie. Ragaszkodjon ahhoz, hogy például a nappali vagy az ebédlő káoszmentes övezet legyen. Cserébe gyermeke megkaphat néhány helyiséget, amelyekben kedve szerint tombolhat.

2. A gyerekeknek a játékból eredően sajátos logikájuk van. Nem értik, miért kell este mindent elpakolni, amikor a játék holnap folytatódik. Miért kell különválasztani a Lego- és PlayMobil-figurákat, ha úgyis közös csatát vívnak egymással? Fogadjuk el azt a módot, ahogyan gyermekünk rendet kíván rakni a saját szobájában. A gyerekeknek rendszerint kitűnő memóriájuk van, így a legnagyobb összevisszaságban is megtalálják a kincseiket.

3. A zsörtölődés és az akadékoskodás a gyermekeknél süket fülekre talál. Többet ér, ha maguk élik meg az el nem pakolás következményeit. Ha kisméretű játékok a padlón hevernek, a porszívó kíméletlenül beszippantja őket. A kicsi Lego-kockák fájdalmas szúrást okoznak, ha a sötétben mezítláb rájuk lépnek.

Portörlés, porszívózás legalább hetente egyszer

4. Gyermekeink játékai sokszor napokon át elhúzódnak. Ne várjuk el, hogy a hosszadalmasan, nagy fáradsággal felépített lovagvár este már ismét a dobozába kerüljön. Mindazonáltal az ágyba azért be kell jutni valahogy. Beszéljünk meg gyermekünkkel egy-egy biztos rendrakási időpontot, hogy legalább egyszer egy héten lehetőségünk legyen a gyerekszobában port törölni és porszívózni.

5. Ha gyermekünkhöz játszótársak, barátok jönnek, szinte az összes játék lekerül a polcokról. Gyermekeink kínkeservvel élik meg, hogy a nem maguk okozta káoszból rendet teremtsenek. Éppen ezért tanácsos a barátokat is bevonni az elpakolásba. Ez teljesen helyénvaló, és mellesleg szórakoztató is.

6. Kisgyerekek számára túl nagy követelmény, hogy teljesen egyedül rakjanak rendet a szobájukban. Segítsünk nekik játékosan! Eljátszhatjuk, hogy az autók beállnak a garázsba, a szőrmeállatkák az ágyon szeretnének pihenni, és a játékfigurák visszatérnek a ládájukba aludni.

7. A legtöbb gyerekszobát szinte elárasztja a sok játék. Évente legalább egyszer a gyermekkel közösen át kellene válogatni a játékokat, és kiselejtezni a régi, szükségtelen játékszereket. Ezeket akár el is ajándékozhatjuk vagy a bolhapiacon eladhatjuk. Ha azonban csemeténk még nem akar megválni régi játékaitól, bedobozolhatjuk és átmenetileg a pincében tárolhatjuk őket.

Forrás: Kinderzimmer aufräumen leicht gemacht, németből fordította Mészáros Csilla)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com