Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Életmód

Minden harmadik magyar úgy véli,
hogy munkája árt az egészségének

Magyarországon minden harmadik munkavállaló meg van győződve róla, hogy munkája káros az egészségére – derül ki egy friss felmérésből. A dolgozók több mint fele úgy gondolja: a munkaadó feladata lenne, hogy gondoskodjék alkalmazottainak munkahelyi egészségéről.

A Kelly Services nemzetközi munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cég által készített kutatás kiderítette, hogy az álmatlanság, egészségi problémák, stressz oka sok esetben a munkahelyi zaklatás/megfélemlítés (az úgynevezett bullying), valamint az elismerés hiánya. A nemzetközi felmérés 115 ezer dolgozó véleményét gyűjtötte össze összesen 33 országban – köztük jó 4 ezer magyar munkavállalóét.

A felmérés eredménye egyértelműen kimutatja: a munkahely alapvető hatást gyakorol arra, hogyan ítélik meg az emberek saját egészségi állapotukat és általános közérzetüket. „Sok munkavállaló egészségét jelentősen befolyásolja a munkája, és mivel az emberek idejük számottevő hányadát a munkahelyükön töltik, érdemes megvizsgálni, miként lehet jobban összehangolni a munka és az egészség kérdését” – jelentette ki Jónás Anikó, a Kelly Services ügyvezető igazgatója.

A munkahelyi stressz okolható a rossz alvásért?

A felmérés főbb megállapításai:

  • a válaszadók 33 százaléka úgy érzi, a munkája rossz hatással van az egészségére,
  • 20 százalékuk a munkahelyi stresszt okolja az éjszakai álmatlanságért,
  • 16 százalékuk elismeri, hogy vett már ki betegszabadságot olyankor is, amikor igazából nem volt beteg,
  • 52 százalékuk úgy érzi, őt hibáztatják, ha betegség miatt szabadságra kényszerül,
  • a felmérés magyar résztvevőinek 70 százaléka szerint a vezetők feladata lenne, hogy igyekezzenek beosztottaik egészségét és kondícióját javítani.

Nemzetközi összehasonlításban Japán szerepelt a legrosszabbul: a felmérés eredményei szerint a munkához kötődő egészségi problémák aránya ott a legmagasabb. Japánt Kanada, Ukrajna, majd Finnország követi a sorban, az ötödik legrosszabb helyen pedig – a felmérésben vizsgált 33 ország közül – Magyarország és Hongkong osztozik.

A kérdésre, hogy mely munkahelyi körülmények gyakorolják a legnagyobb hatást az egészségi állapotukra, a magyar munkavállalók a munkahelyi zaklatást/megfélemlítést (bullying), az elismerés hiányát, valamint a minimális fizikai aktivitással járó munkavégzést nevezték meg.

A válaszadók több mint fele (52 százalék) úgy érzi, főnökei őt hibáztatják, ha betegszabadságra kényszerül. Ez a jelenség a nőket (58 százalék) inkább sújtja, mint a férfiakat (46 százalék).

Kevesebb stresszre, rugalmas munkaidőre és konditeremre vágynak

A munkavállalók határozott meggyőződése szerint a munkaadók felelőssége, hogy igyekezzenek beosztottaik egészségét és kondícióját javítani. Magyarországon a válaszadók többsége (70 százalék) úgy véli, hogy ez a munkaadók feladata.

A munkavállalók elmondása alapján egészségi állapotukra és munkahelyi kondíciójukra a kevesebb munkahelyi stressz, a rugalmas munkaidő és egy edzőterem használatának lehetősége gyakorolná a legpozitívabb hatást.

A felmérés eredményeinek ellenére, a magyarországi munkavállalók mintegy 73 százaléka úgy véli, hogy jelenlegi egészségi állapota „jó” vagy „nagyon jó”.

(Forrás és további információ: Infovilág, szerk. Kulcsár László, valamint Kelly Services)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com