Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 23. (ke) – Béla
Életmód

11 milló baktérium/cm2

Férfiak és az öntisztuló hűtőszekrény

A férfiak kissé lazábban veszik a házi munkát, nevezetesen a takarítást, mint a nők – derült ki egy német felmérésből. Ha azonban elhanyagoljuk a hűtőszekrény, a hálószoba és a lakás más helyiségeinek rendszeres takarítását, azzal az egészségünket veszélyeztetjük.

A tavaszi nagytakarítás után nem csak a lakás ragyog kívül-belül. Az egészségünknek jót teszünk az általános tisztasággal, hiszen a háztartás legnagyobb baktériumhordozói – a hűtőszekrény, a mosogató, valamint a törlőkendők és szivacsok – egészségünkre káros kórokozókat tartalmazhatnak. Ám a higiénia nyilvánvalóan nem férfi dolog: elsősorban a hűtőszekrény és a hálószoba tisztaságát nem veszik egészen komolyan a férfiak, derült ki a Men´s Health életmód magazin internetes közvélemény-kutatásából, amelynek során 1314 német férfi vallott takarítási szokásairól.

Áldatlan állapotok az ágyban és a hűtőben

A megkérdezett férfiak 49%-a azt mondta, hogy csak havonta egyszer cserél ágyneműt, további 33% ezt kéthetente teszi. Ám a házipor-atkák nagy örömére a férfiak 7%-a megelégszik azzal, hogy csupán félévente húz friss ágyneműt.

A felmérés eredményét alapul véve a férfiak hűtőszekrényében hasonlóképpen áldatlan állapotok uralkodnak. A felmérésben részt vevő férfiak 49%-a félévente takarítja ki a hűtőt, 21%-uk havonta egyszer. Szinte hihetetlen, de tény, hogy 13%-uk csupán évente egyszer szánja rá magát a hűtőszekrény kitakarítására, s ugyanennyien még ennél is ritkábban. Márpedig a rendszeresen tisztított hűtőszekrényben is átlagosan 11,4 millió baktérium található négyzetcentiméterenként, tették közzé felfedezésüket az Arizonai Egyetem kutatói, míg a WC-ben csupán mintegy 100 különböző kórokozó lakozik. Egy másik közvélemény-kutatás eredménye szerint azokban a háztartásokban, ahol a nők végzik a takarítás nagy részét, a hűtőszekrény havonta egyszer-kétszer látja a tisztítószert és a törlőruhát, ezzel szemben a WC-t heti gyakorisággal takarítják.

Mindemellett a kutatásban részt vevő férfiak 47%-a vallotta azt az életmód magazinnak, hogy lakásában a szokásos tavaszi nagytakarítást ő maga végzi. További 26% partnerével közösen takarít, míg 15% teljesen lemond a kellemetlen munkáról. A férfiaknak csak 3%-a hagyja partnernőjére a tavaszi nagytakarítást, míg 6%-uk teljesen átadja az édesanyjának lakása kitakarítását.

A férfiak között is akadnak mániákus takarítók

A felmérés eredményéből azonban nem lehet arra következtetni, hogy a német férfiak kerülnének mindenféle házimunkát. A kérdőívet kitöltő férfiak 57%-a úgy nyilatkozott, hogy hetente 1-3 órát, 25%-a pedig kevesebb mint egy órát fordít a házi munkára. Tisztaságot kedvelőbbnek csak egy egészen elenyésző kisebbség mutatkozik: a férfiak 12%-a tölt heti 3-5 órát a lakástakarítással, és csak további 5% fordít rá még ennél is több időt.

A háztartásban előforduló legtöbb baktérium az egészséges védekezőrendszer számára nem jelent problémát. Ám egy legyengült immunrendszerű ember gyomor- és bélpanaszokkal reagálhat. Ennek ellenére a szakemberek óva intenek bennünket attól, hogy fertőtlenítőszerekkel szálljunk szembe a kórokozókkal, mert az erős szerek allergiát és ekcémát válthatnak ki, és a környezetünket is károsítják.

(Forrás: Milben lieben Männer, Focus Online Gesundheit, németből fordította Mészáros Csilla)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com