Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Életmód

Tavaszi fáradtság – hogyan
töltődhetünk fel újra energiával?

Éppen csak kipihentük a tél megpróbáltatásait, máris itt van helyettük a tavaszi fáradtság. Tünetei sokrétűek: a fáradékonyságtól és a megnövekedett alvásigénytől az időjárás-érzékenységig, levertségig, szédülésig, keringési problémákig és ingerlékenységig terjednek.

A tudósoknak még nem sikerült teljességgel tisztázniuk, pontosan milyen okok rejlenek a tavaszi fáradtság mögött.

Mindenesetre fontos szerepet játszhat ebben az időjárás megváltozása. Az első melegebb napok beköszöntével az erek kitágulnak, a vérnyomás csökken, fáradtnak és gyengének érezzük magunkat. Eltart kb. egy hónapig, amíg a szervezetünk hozzászokik az új hőmérsékletekhez. A sok-sok sötét téli nap után a test energiatartalékai kimerülnek, s a szervezet csak lassan szokik hozzá a sötét évszakról a világosra való átállásra. Ez – a kutatók állítása szerint – elsősorban a hormonrendszer áthangolódásán múlik.

A tavaszi fényingerek aktiválják a hangulatjavító hormon, a szerotonin termelődését, miközben még az alvás-ébrenlét ciklusért felelős hormon, a melatonin is igazán aktív. E két anyag kölcsönhatásából adódik a testi fáradtság.

Ezenfelül a nehéz téli táplálkozás szintúgy érezteti hatását; sok ember ugyanis túl kevés friss zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt a téli hónapokban, ekképp értékes vitaminok és ásványi anyagok hiányoznak a szervezetéből.

Tippek a tavaszi fáradtság leküzdéséhez

Bármilyen okok is rejlenek a tavaszi fáradtság mögött, a tünetei ellen aktívan felléphetünk. Amit a szervezet nem kapott meg télen, most bőségesen hozzá kell juttatnunk: napfény, levegő és friss étel.

  • Igazodjon napirendjében a naphoz, hogy olyan sok fényhez jusson, amennyihez csak lehet. Keljen korán, és feküdjön le korán! Fontos, hogy a napfény hatására szervezetében melatonin bomoljon le és szerotonin épüljön fel.
  • Juttassa napfényhez fáradt tagjait, még akkor is, ha egy kicsit hideg az idő. Minden hőmérséklethez van megfelelő ruházat.
  • Mozogjon sokat! Sétáljon mindennap a friss levegőn vagy biciklizzen. Már egy rövid séta is csodát tesz. Legjobb, ha minden egyes mozgási lehetőséget megragad a mindennapjaiban – lépcsőzzön liftezés helyett, szálljon le a buszról, villamosról egy megállóval előbb és a maradék távot tegye meg gyalog.
  • A reggeli hideg-meleg váltózuhany élénkíti a vérkeringést, emellett jótékony hatású a cellulitisz (narancsbőr) ellen. Ügyeljen arra, hogy a zuhanyozást mindig hideg vizes tusolással fejezze be.
  • Juttassa szervezetét belülről is valami jóhoz: mondjon le a gyorséttermi ételekről és a csokiról, fogyasszon helyettük friss, vitamindús élelmiszereket. A szervezetnek szüksége van ezekre az anyagokra, mindenekelőtt az anyagcsere zavartalan működéséhez.
  • Étkezésnél tartsa meg a következő szabályt: egyen ötször a napi háromszori étkezés helyett. Kevés, bőséges étkezés helyett többszöri, kisebb étkezés ajánlott. Ezt a szabályt egész évben követni kellene, de különösen akkor fontos, ha erőtlennek érzi magát. Ekkor egy kiadós étkezés csak tovább ronthat a helyzeten.
  • Mit tehet rosszkedv esetén? Ne húzódjon vissza a szobájába, hanem hívja fel barátját vagy barátnőjét. A közös beszélgetés és nevetés felderíti a lelket. Legjobb, ha a szabadba szervez programokat – a napfény jókedvre derít, mivel serkenti a szerotonin képződését. A tarka ruha szintén javítja a hangulatunkat. Este pedig egy szép könyv gondoskodhat az ellazulásról.

Ügyeljen rá, hogy tavaszi fáradtsága ne tartson túl sokáig. Ha a tünetek hónapokon keresztül megmaradnak, ha folyamatosan fáradt vagy depressziós, esetleg a teljesítőképessége elhúzódó hanyatlást mutat, feltétlenül forduljon szakemberhez. Elképzelhető, hogy krónikus fáradtság szindróma (CFS), depresszió vagy más betegség rejlik a hátérben.

(Forrás: Frühjahrsmüdigkeit – und was Sie wieder in Schwung bringt, Onmeda, németből fordította Mészáros Csilla)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com