Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 30. (ke) – Katalin,Kitti,Kata
Életmód

Temesvári Gabilla könyve (2.)

Élelmes – A táplálkozásról másképpen

„Sok az ellentmondásos jó tanács a táplálkozás területén. Itt próbálok meg »rendet tenni«” – írja a természetgyógyász szerző. Az első rész folytatásaként ezúttal a táplálkozás időpontjáról és tartalmáról lesz szó. Alább további részleteket olvashatnak a könyvből.

3/3. oldal

Nagy-Britanniában a leedsi egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a GM-tápból a módosított gén beépülhet-e a szarvasmarháknál a bendőbaktériumokba. Bár a táp rövid ideig tartózkodik az állat bendőjében, a genetikai módosulás bekövetkezett. Így ha a GM takarmányban antibiotikumnak ellenálló gén volt, akkor az a kérődzők bendőjében élő baktériumokat is ellenállóvá tette. (Forrás: FEMS Microbiology Letters, 191)

A GM burgonyát tartalmazó tápon tartott patkányok gyomor- és bélfalának szövettani vizsgálatakor pedig kiderült, hogy a karfiol mozaikvírus genetikai módosításban használt génjének hatására a sejtekben felgyorsult a sejtosztódás, ami vastagbélrák kifejlődéséhez vezet. (Forrás: Lancet, 354)

Az MTA Növényvédelmi Kutatóintézeténél dolgozó Székács András például úgy találta, a Bt-kukorica 1500-2000-szer annyit termel a kukoricamolyt elriasztó toxinból, mint amennyit a gazdák az azonos hatóanyagú Dipel növényvédő szerrel engedélyezetten kipermetezhetnek. Az intézetben dolgozó Darvas Béla kutatási eredménye szerint a Bt-kukoricafajták hatékonysága gyorsan csökkenhet, 10 nemzedék alatt a toxinra rezisztens törzsek fejlődhetnek ki. (Forrás: http://www.nibiru.hu cikkek)

A tápanyagok

Nézzük meg a főbb tápanyagokat a nyugati felfogás szerint.

Vannak olyan tápanyagok, amelyekből a szervezet a létfenntartáshoz, a különböző életfolyamatokhoz szükséges energiát nyeri ki, ezeket energiát adó vagy makrotápanyagoknak nevezzük. Ezek a szénhidrátok, a fehérjék, a zsírok.

Mások nem szolgáltatnak energiát, hanem a szervezetben lezajló folyamatokban vesznek részt, elősegítik vagy katalizálják, ezek az energiát nem adó tápanyagok vagy mikrotápanyagok. Ezek a vitaminok, ásványi anyagok, mikroelemek, szerves savak, színezőanyagok stb.

Temesvári Gabilla

(Forrás a szerző blogja)

(Vége)

A cikksorozat egyéb írásai:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com