KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. máj. 23. (csü) – Dezső
Életmód

Lézernyomtatók és fénymásológépek
hatása az emberi szervezetre

Az irodai lézernyomtató sok embernek kellemetlen érzést okoz. A fénymásolóval együtt ezt az eszközt teszik felelőssé az irodai levegő valószínűsíthető megbetegítő hatásáért. Lássuk, van-e köze ennek a bennük használt festék anyagához, illetve a kibocsátott finomporhoz.

Egy új kutatási eredmény szerint a nyomtatókból és fénymásológépekből származó festékanyag-részecskék nem tekinthetők az úgynevezett irodabetegségek, mint például a légúti problémák fő okozóinak. Jóllehet e gépek finomport bocsátanak ki magukból, ám az nyilvánvalóan nem a festékpatronból származik.

Gyakori irodai tünetek: nátha, torokfájás, köhögés

A Nyomtatófestéktől Károsultak Érdekvédelmi Szervezete által közölt adatok szerint Németországban mintegy 1700 irodai dolgozó küszködik jelentős egészségügyi problémákkal amiatt, hogy közvetlenül lézernyomtató vagy fénymásológép mellett dolgozik.

Az érintettek abból indulnak ki, hogy az irodai gépek működése közben festékanyag-részecskék kerülnek a helyiség levegőjébe, és azok okozzák a különböző megbetegedéseket, mint amilyen a tartós nátha, torokfájás, köhögés, továbbá az orrmelléküregek gyulladása vagy légcső- és hörghurut. Mindenesetre e festékanyag-részecskék a Veszélyességvizsgáló Szövetségi Intézet tanulmánya nyomán mentesülnek a gyanú alól, hogy az úgynevezett irodabetegségek kiváltói lennének. A Giesseni Egyetem kutatói 10 hónapon keresztül elemezték 63 kiválasztott irodai helyiség levegőjét, továbbá megvizsgálták az ott dolgozó 69 embert.

A kiválasztott irodák levegőtechnikai és orvosi jellemzőit tekintve – mint hőmérséklet és páratartalom, illékony szerves vegyületek, illékony szerves anyagok és penészgomba-koncentrációk –, a vizsgálat eredményei nem relevánsak. Az allergiák és a gyulladások szempontjából sem hozott a kutatás szembetűnő eredményt, mondták a kutatók.

Érzékenyek a légutak ingerlésére

Teljesen ártalmatlannak ugyanakkor mégsem bizonyultak a nyomtatók. A kutatók a vizsgált dolgozóknál több „megmagyarázhatatlan testi panaszt” állapítottak meg, mint a kontrollcsoportnál. Az érintettek az irodai helyiségekben rossz közérzetre panaszkodtak. Ezenfelül a kísérleti személyek rendkívül érzékenyen reagáltak a légutak ingerlésére.

Az irodai berendezések működésekor egyértelműen megnőtt a helyiség finom- és ultrafinomporral való szennyezettsége, a telítettség mértéke a duplájára emelkedett. A mért finompor-részecskék esetében azonban nyilvánvalóan túlnyomórészt nem festékanyag-részecskékről van szó, erre utalnak a kutatás során elvégzett raszter- és transzmissziós elektronmikroszkópos vizsgálatok. Mindenesetre aki lézernyomtatóval és fénymásolóval dolgozik, annak ajánlatos csökkentenie az egyéni finompor-telítettséget. E gépeknek nem azokban a helyiségekben kellene állniuk, ahol az irodai alkalmazottak dolgoznak, tanácsolják a szakemberek.

(Forrás: Spiegel, németből fordította Mészáros Csilla)

Nyelvtanítás, korrepetálás, fordítás bölcsész-nyelvtanárnál: (30)-587-9517 (x)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com