Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 27. (szo) – Zita,Mariann
Egész-ség

Műszer figyeli alvásunk „dallamát”

Házi horkoláselemző készül

Sokan szenvednek attól, hogy hálótársuk hangosan alszik – magyarul horkol. Lehet ciccegni, csettegni, ám az illető a másik oldalára fordul, folytatja a „koncertet”. A kóros horkolás életveszélyes lehet, megállhat a légzés. Ausztráliai kutatók új életmentő módszert találtak.

A különböző horkolási hangok több órás analizálása végül meghozta gyümölcsét a Queensland-i Egyetem, illetve a Brisbane-i Alexandra Hercegnő kórház kutatói számára. Még néhány év, és biztonságban lehetnek azok, akik kóros, veszélyes horkolástól szenvednek.

Az életveszélyes horkolás

A kutatást az Információs Technológia és Elektromos Műszaki Egyetemen dr. Udantha Abeyratne vezette. A kutatócsoport megtalálta az Obstruktív Alvási Apnoe (OAA) megfigyelésének noninvazív (a szervezetbe be nem hatolva végzett eljárás) módját (apnoe: alvásfüggő légzészavar, -megállás).

A betegséget a felső légutak alvás közbeni összeesése okozza. Ez Ausztrália egyik leggyakrabban előforduló betegsége, körülbelül 800 000 embert érint. Az OAA leggyakoribb tünetei:

  • horkolás
  • hirtelen ébredés
  • napközbeni fáradtság, álmosság

A kóros horkolás, ha nem kezelik, akár szélütést, diabéteszt és szívérrendszeri problémákat is okozhat. „Az OAA legelső tünete mindig a horkolás. Szinte minden OAA-ban szenvedő beteg horkol” – állítja dr. Udantha Abeyratne.

Hangelemző horkolásfigyelő

A kutatócsoport több módszert is kidolgozott a betegség diagnosztizálására úgy, hogy kizárólag a horkolási hangokat figyelték meg. A hangokat olyan berendezéssel rögzítik, amely nem érintkezik az emberrel, tehát nem zavarja az alvásban, majd a jellegzetes, többitől eltérő hangokat kiemelik a felvételből. Ezzel a technikával az OAA több mint 90%-os pontossággal kiszűrhető.

Ezek az eredmények páratlannak számítanak a világon az alvás meg nem zavarása, illetve az eredményesség szempontjából is. Bizonyítékul szolgálnak arra, hogy lehetséges a horkoláson alapuló, testi kontaktust nem létesítő OAA szűrőszerkezet megalkotása.

Jelenleg a legtöbb országban az OAA-t polysomnográfiás (PSG) vizsgálattal szűrik ki, ami egész éjszakás laborvizsgálatot igényel. A betegnek egy kifejezetten ehhez a vizsgálathoz felszerelt szobában kell aludnia, több mint 15 féle mérőeszközhöz csatlakoztatva.

A kutatásban közreműködik dr. Craig Hukins, az Alexandra Hercegnő Kórház Alvás Laboratóriumának igazgatója is. Szerinte a PSG korszerűtlen, drága, és nem alkalmas tömegek szűrésére, különösen pedig gyermekek szűrésére nem.

Készül az otthon használható életmentő szerkezet

„A kevés, megfelelően felszerelt vizsgálóközpont miatt nagyon hosszú a várólista, emiatt hatalmas szükség van egy leegyszerűsített diagnosztizáló eszközre, amely megbízhatóan tudja szűrni az OAA-t otthoni környezetben is” – állítja dr. Hukins. Az otthoni szerkezet, amelyet dr. Abeyratne csoportja fejlesztett ki, várhatóan a következő 2-5 évben kerülhet piacra.

A kutatást az Ausztráliai Kutatási Tanács Felfedezési Alapja finanszírozta, a projekten az Alexandra Hercegnő Kórház és a Japán Tokushima Egyetem közösen dolgozott. A továbbiakban a kutatócsoport a kezelés megfigyelésének módszerét szeretné kidolgozni.

Dr. Hukins szerint jelenleg az OAA általános kezelésére jelenleg az otthoni folytonos pozitív légúti nyomásterápia segítségével van mód, ami azt jelenti, hogy a légutakat egy orrmaszk segítségével folyamatosan nyitva tartják. Ez a maszk akadályozza meg, hogy a felső légutak alvás közben összeomoljanak.

Ma még azonban semmilyen hatásos módszer nem létezik e terápia hatékonyságának mérésére. A probléma megoldására vállalkozott az említett ausztrál-japán kutatócsoport a légzési hangokat analizáló műszer kidolgozásával. Dr. Hukins szerint ez a műszer forradalmasítani fogja az OAA szűrését és kezelését.

(Forrás: Medical News Today, angolból fordította: Bagyina Eszter)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com