Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Egész-ség

Dr. Lakos András:

Margarin – a terminátor

Évente akár 30 ezer keringési eredetű, idő előtti halált lehetne elkerülni, ha betiltanák az élelmiszeriparban gyártott transz-zsírokat. Lakos doktor összefoglalója beszámol eredményekről, de a helyzet koránt sem megnyugtató. Mert transz-zsírok nem csak sült krumpliban vannak!

3/2. oldal

További fenyegető hatások

A nagy amerikai világcégek a New England Journal of Medicine-ben megjelent cikkek után egymással versengve cserélték le mérgező zsiradékaikat a már „több mint 10 éves fejlesztési munka eredménye”-ként (www.mcdonalds.hu) termelt új sütőanyagra. Egy olyan ország cégeiről van szó, ahol a dohánygyárak hatalmas kártérítéseket fizettek ki tüdőrákban elhunyt dohányzó honfitársaik hozzátartozóinak, mert azok nem tudhatták, hogy a cigaretta rákkeltő. Ha az élelmiszertermelő világcégek már 10 éve fejlesztették, és most gyorsan lecserélték a TFA-s zsiradékaikat, akkor ők nyilván már legalább 10 éve tudták, hogy milyen gyilkos élelmiszereket gyártanak. „A McDonald's az olajfejlesztést és cserét önkéntesen vállalta.” Gondolom, bennük is felmerült a dohányosok kártérítésének a példája...

Nő a koleszterinszint

Természetesen nem csak a gyorséttermek élelmiszerei tartalmaznak nagy mennyiségben TFA-t. Számos tanulmány bizonyította, hogy a bevitt TFA-val egyenes arányban csökken az érvédő hatású (HDL) koleszterinek mennyisége, és nő az érelmeszesedést okozó (LDL) koleszterin szintje. A TFA-k nemcsak emelik a kedvezőtlen koleszterinek mennyiségét, de elősegítik a koleszterinek sejtekbe történő beépülését. A koleszterinszint-növelő hatás 4-5szörös az állati zsiradékokhoz képest (Országos Élelmezéstudományi Intézet).

A TFA emeli a vérzsírok (trigliceridek) mennyiségét. Mindezek növelik a keringési eredetű megbetegedés kockázatát, de a TFA kedvezőtlen hatása sokkal kifejezettebb, mint ami önmagában a vérzsírok változásából következne.

Általános gyulladáskeltő hatás

Mostanra az is egyértelmű, hogy a TFA-bevitelnek közvetlen gyulladáskeltő hatása is van. Emeli a tumor-nekrózis faktor (TNF), az interleukin 6 és a C-reaktív protein (CRP) szintjét. Ezek vérszintjének emelkedése külön-külön és az egyéb tényezőktől függetlenül is, erőteljesen növeli a keringési betegségek, mint például a hirtelen szívhalál, az érelmeszesedés és a szívelégtelenség, valamint a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét (New England Journal of Medicine).

Érbelhártyát károsító hatás

Számos tanulmány bizonyítja, hogy az érbelhártyát is károsítja a TFA, csökkenti az erek rugalmasságát, ily módon is növeli az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. (Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology).

Egyéb hatások

Amennyiben az energia-bevitel 2%-át TFA-val fedezték, a női meddőség 2,3-szorosára (tehát 130%-kal!) növekedett (American Journal of Clinical Nutrition). Egyre valószínűbb, hogy a hasi elhízás kockázatát is növeli a TFA. (Circulation, Progress in Lipid Research). Úgy tűnik, hogy a TFA, beépülve a vérsejtek falába, megváltoztatja azok felületi tulajdonságait, és így közvetlenül is növeli a trombózishajlamot (Nutrition in Clinical Practice).

Mekkora a kockázat?

Az összkalória bevitelhez viszonyítva mai tudásunk szerint nincs egyetlen más élelmiszer sem, amely ilyen súlyosan növelné a keringési betegségek kockázatát. 10 ezer ember vizsgálata alapján bizonyították, hogy az összes kalóriabevitel TFA tartalmának 2%-os növelése 23%-kal növeli a keringési betegségek előfordulását. Elméletileg több százfajta TFA lehet, attól függően, hogy melyik szénatomon helyezkedik el a szabálytalan H-atom. Ezek toxikus hatása azonban nem egyforma. Van olyan köztük, amely önmagában megháromszorozza a hirtelen szívhalál előfordulását (Circulation).

Magyarországon a halálozás 2004-2006 között évente 131-135 ezer, ebből a keringési eredetű halálozás 66-70 ezer között volt. Ezeknek is a fele, tehát kb. 35 ezer a szívbetegségben meghaltak száma (KSH). Ez a halálozási ráta az Unió átlagának közel kétszerese.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 Piroskata 2009-08-02 15:52:38
 
Annyi hozzá fűzni valóm van, hogy évek óta magas a szérum-Koleszterin szintem. Mindnen nemű állati zsiradék mellőzése esetében semmit sem csökkent. Bele úntam a diéták sikertelenségébe, és a margarin-olaj készleteimet mangalica zsírra cseréltem. Megettem még a mangalica szalonnát is. Minden nemű csomagolt, feldolgozott élelmiszert mellőztem, és 7-8 hónap múlva a fenti paraméter 6.0 alá csökkent. Amikor ezt a diétát megszegtem a koleszterin szin újra 7.0 fölé emelkedett. A mangalica zsír fogyasztása kevés önmagában, mert a feldogozott élelmiszerekből (bolti, kekszek, sütemények stb ) bekerülnek ezek a nem kívánatos anyagok a szervezetbe.

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com