Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Egész-ség

Egyedül nem megy

Alkohol a családban

Az alkohol már sok családot, kapcsolatot tönkretett, válások, családon belüli erőszak, erkölcsi, társadalmi „lecsúszás” okozója. Sok érintett azonban szégyenkezik, hallgat, vár, hogy valami majd csak megváltozik, minden jobbra fordul – ez azonban általában nem történik meg.

Bizonyos esetekben a pénzhiány miatt sem válnak el a szülők, a gyerekek folyamatos veszekedések között nőnek fel, ezt a mintát látják, tanulják. Azt, hogy így is lehet élni. Az ár, amit fizetnek, nagyon nagy, mivel sokkal nagyobb lesz az esélyük arra, hogy ők is alkoholfüggőkké válnak. Nem csupán a családi minta átélése miatt, hanem mert a függőség kialakulásában genetikai komponensek is szerepet játszanak. Egyes emberek gyorsabban tudják lebontani az alkoholt, mások nem. Akiknek ez nehezebben megy, a rosszullétek és a fellépő tünetek visszatartó erejűek lehetnek.

Megdöbbentő eredményt hozott az a vizsgálat, hogy a tinédzserkorú gyors alkohollebontók 15 év elteltével 90%-ban lettek alkoholisták, a lassú lebontóknál azonban ez az arány csak 10% volt. Tinédzser korban megnő az alkoholfüggőség kialakulásnak a veszélye, főként a társaságban való megfelelés vagy az alkohol kezdeti stresszoldó hatása miatt.

Felnőtt korban a problémák hatékony kezelésének hiánya, a konfliktusokból való menekülés vezethet alkoholizmushoz – a problémák megoldása helyett. Nehezíti a leszokást, hogy az alkoholfüggők többsége tagadja betegségét, nem ismeri el még önmaga előtt sem. Mentegethetik még magukat esetleg azzal, hogy urai a helyzetnek, bármikor abba tudják hagyni. A valóság azonban más. Az alkohol rendszeres fogyasztása már kialakult betegség, ha az alkoholizmus testi, lelki és szociális tünetei is megjelennek. Az alkoholizmus férfiaknál gyakrabban fordul elő, a nőknél viszont hamarabb alakulnak ki az alkoholfogyasztással járó károsodások, és ez korábbi fázisban teszi lehetővé a kezelésüket.

Testi-lelki tünetek

Az arcon apró hajszálér-tágulatok jelenhetnek meg, az arc vöröses lesz. Gyakori tünet a kézremegés, a járászavar, a szellemi hanyatlás, illetve az emlékezetzavarok, később az agysorvadás. Alvás közben rosszullét, rémálmok, idegesség, izzadás jelentkezik, mert éjszaka csökken a vér alkoholszintje. Az alkoholfüggőknél további egészségügyi problémák alakulnak ki, például az emésztőrendszer, a keringési rendszer, a tüdő, a vese, a hasnyálmirigy és az idegrendszer rendellenességei, magas vérnyomás, cukorbetegség.

Legalább ilyen jellegzetesek a lelki tünetek: az első jel a sóvárgás, vágy az ivásra. A beteg már nem érzi jól magát a társaságban, ha nem iszik, szüksége van egy „alaphangulatra”. Feszültnek érzi magát, szorong, oldani akarja ezt az érzést – akár egy pohár itallal is.

Kialakult alkoholizmusra utal a megváltozott személyiség, ennek jellemzője például az ingerlékenység, a hangulatváltozások, a kritikátlan viselkedés, esetenként verekedés, agresszivitás. A folyamat előrehaladásával az intellektuális funkciók is hanyatlanak, az alkoholista nem képes az önkontrollra.

Szociális tünetek

Az alkoholfüggő gyakori ittasság miatt képtelen a munkára, és ez indokolatlan munkahelyi hiányzásokhoz, teljesítménycsökkenéshez, majd elbocsátáshoz vezethet. Gyakran a házasság, illetve a párkapcsolatok felbomlása, és mind nehezebbé válik a társadalmi beilleszkedés. Innen már nagyon gyorsan lehet az utcára kerülni, hajléktalanná válni.

Az alkoholizmus betegség, ami családtagok vagy barátok kérésére nem fog meggyógyulni. Ahhoz, hogy valaki meggyógyuljon, teljes önmegtartóztatás kell. Ennek megvalósítása azonban a függőség előrehaladott állapotában már nem az illető akaratán múlik. A fizikai függőség állapotában ugyanis már nem működik az akarat, az agyi jutalmazás, amit a fellépő dopaminhiány akadályoz meg. A kórházi kezelés pár hét alatt megszünteti a fizikai függőséget, de a pszichikai függőség megszüntetése évekig is elhúzódhat. Nagy segítséget jelenthetnek a támogató csoport- és egyéni pszichoterápiák, a betegség legyőzéséhez feltétlenül szükséges a rehabilitáció. Mindehhez azonban a beteg elhatározása kell, az, hogy szembenézzen a valódi állapotával.

(Forrás: Családinet)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com