Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Egész-ség

Egyszerű étrend egy héten át:

Könnyebben elviselhető menstruáció

Tegnapi cikkünkben elemeztük, hogy a menzesz voltaképpen átok vagy áldás. Az biztos, hogy igénybe veszi a szervezetet, de az is, hogy nem kell feltétlenül gyógyszerekhez nyúlni, hanem a PMS enyhítésére kipróbálhatjuk a diétát, és élhetünk a természet adta lehetőségekkel.

4/1. oldal

 Egy menstruációt megelőző tünetegyüttessel foglalkozó brit jótékonysági szervezet évek óta tartó kutatásainak eredményeképpen közkinccsé tette azt a diétát és életmód-javaslatokat, amelyek segítenek csökkenteni ezeket a tüneteket.

A NAPS (The National Association for Premenstrual Syndrome – Nemzeti Társaság a Premenstruális Szindróma Kutatásáért) szerint az angol nők 97%-a érintett a PMS-szindrómában: a menstruációt megelőző érzelmi és viselkedésbeli tünetek angol nők millióinál jelentkeznek, és hatással vannak napi életvitelükre, személyes életükre és munkájukra egyaránt. A megfelelő étrend és életmód jelentősen befolyásolhatja az egészségi állapotot, és könnyebbé teszi a PMS-időszakot. Bár nincs bizonyíték arra, hogy a diéta teljes mértékben megszüntetné a szimptómákat, a nők többsége mégis úgy érezte, hogy az étrendbeli változtatások mérsékelték az ilyenkor szokásos tüneteiket.

Mit jelent a PMS?

A premenstruális szindróma (PMS) olyan tünetegyüttest jelent, amely a menstruációs ciklus második felében jellemző, a menstruáció végéig. Habár több mint kétszáz tünet is összefüggésbe hozható a PMS-sel, a klasszikus tünetek a következők: érzékenység, depresszió, hangulatváltások, a mell érzékenysége, derékfájás, puffadás, teltségérzet, víz-visszatartás, változások az étvágyban és bizonyos ételek iránti heves vágyakozás.

Néhány nő ezeket a tüneteket nagyon hevesen éli meg, főként érzelmileg, és ez gyakran gátolhatja is őket a mindennapi tevékenységeikben.

A PMS pontos oka ismeretlen, de mivel ezek a tünetek csak az ovulációs ciklus alatt lépnek fel, a szakértők többnyire egyetértenek abban, hogy a petefészek által termelt hormonok és a neurotranszmitterek közötti zavar okozhatja a kellemetlenségeket.

Bár az egyes tüneteket gyógyszerekkel vagy alternatív módszerekkel lehet kezelni, jelenleg nem létezik olyan speciális megoldás, amely minden PMS-ben szenvedő nő esetében egyformán hatásos volna.

Megfelelő étrenddel a könnyedebb havivérzésért

Nigel Denby, a 7 napos PMS-diéta megalkotója dietetikus, szakács, és a glikémiás indexen alapuló táplálkozási módszer egyik legelismertebb szakértője Angliában. Szakterületei a súlykontroll, a PMS/menopauza, az irritábilis bélszindróma kezelése és az ételallergiák. Denby az alábbi alapelveket javasolja a PMS-tünetek enyhítése érdekében:

  • Együnk több komplex szénhidrátot és teljes értékű gabonát, főleg olyanokat, amelyeknek alacsony a glikémiás indexe.
  • Kerüljük vagy csökkentsük a koffeinfogyasztást, mert az növeli a feszültséget és az érzékenységet.
  • Csökkentsük a sóbevitelt, a sós ételek fogyasztását, hogy elkerüljük a vízvisszatartást.
  • Együnk gyakrabban, kisebb adagokat.
  • Fogyasszunk alacsony zsírtartalmú ételeket, hogy meg tudjuk tartani a súlyunkat.
  • Rendszeresen mozogjunk, hiszen a fizikai aktivitás is pozitív hatással van a PMS-re.
  • Segíthetnek a speciális táplálékkiegészítők vagy növényi kivonatok.
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com