Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. máj. 3. (pé) – Tímea,Irma
Egész-ség

Önzetlenül a sérült gyermekekért

A lovasterápia csodás lehetőségei

Mitől csodaszer a lovasterápia? Lovaglás közben az agy rögzíti a ló járásképletét, ami megegyezik a normál emberi járással. A lovon ülő sérült gyermek idegrendszerét olyan háromdimenziós inger éri, amelyet az agy befogad, és mozgásmintaként rögzít. Hihetetlen, de igaz!

2/1. oldal

Domina Imrét úgy egy éve ismertem meg. Az egyik újságban olvastam róla, az általa létrehozott Paci Doki Alapítványról és arról az odaadó munkáról, amelyet évek óta végez: ingyen nyújt lovasterápiás szolgáltatást beteg gyermekek számára. De mi indít egy embert arra, hogy ilyen önzetlenül feláldozza másokért az életét, mindennapjait? Erről beszélgettünk Imrével...

- A ló gyerekkorod óta életed része, de honnan jött az ötlet, hogy ezt a szeretetet összekapcsold a halmozottan sérült gyermekekkel?

- Az igény szülte. Öt évvel ezelőtt megkeresett Farkasné Varga Kriszta – akinek az egyik gyermeke halmozottan fogyatékos, és az általa létrehozott Szimba Alapítvány elnöke – azzal az ötlettel, hogy beteg gyermekét nálam szeretné lovagoltatni. Ő mesélt nekem először a lovasterápiáról, annak jótékony hatásairól. Bevallom, először meglepett a kérés, mert még azelőtt soha nem csináltam ilyet, bár hallottam róla. A bátyám szintén mozgáskorlátozott, így régóta foglalkoztat: hogy tudnék én segíteni a hozzá hasonló embereknek. A ló adott volt, az ismereteimet kellett bővíteni a témában. Belevetettem magam, elolvastam a vonatkozó szakirodalmat, és azóta rengeteg gyerek jár hozzánk.

- Ha már a szakirodalmat említetted, mi a lovasterápia lényege, miben tud segíteni a kis betegeknek?

- Az állatok és a természet közelsége már önmagában is gyógyító hatású, de a lovasterápia ennél több. Legfontosabb eleme, hogy egy járni nem tudó gyermeknek is esélyt adhat, hogy megtanuljon járni. Lovaglás közben ugyanis az agy rögzíteni tudja a ló járásképletét, ami megegyezik a normál emberi járással. A ló hátán ülő sérült gyermek idegrendszerét – az ülőcsontján keresztül, a ló két hátsó lábától induló, a hátgerincén átmenő – olyan háromdimenziós inger éri, amelyet az agy befogad, és mozgásmintaként rögzít. Hihetetlen, de így van. A lovasterápiának ez a hatása sem gyógytornával, sem más terápiával nem helyettesíthető. Ez a módszer főleg az oxigénhiánnyal született gyermekek esetében alkalmazható. A lovaglás ezen kívül erősíti az izmokat, ami kiegészítő terápiája lehet a gyógytornának, másrészt a ló járás közben impulzusokat küld az agyba, ami ingerli a beszédközpontot. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a lovasterápia is csak akkor segít, ha minél korábban kezdik meg a kezelést, és kiegészítik az orvos által előírt egyéb gyógymódok.

- Milyen típusú betegségeknél alkalmazható hatékonyan?

- Elsősorban a már említett oxigénhiánnyal született gyermekeknél, akiknél az agy járásért felelős része sérült. Folyamatos, hosszú, kitartó kezeléssel elérhető, hogy megtanuljanak járni. Nagyon jó emellett izomsorvadásos problémák kezelésében is, hiszen a lovaglás a teljes izomzatot átmozgatja, erősíti. De foglalkozunk Rett-szindrómás, Down-kóros, valamint autista, autisztikus gyermekek fejlesztésével is. Az utóbbiakat például egy teljesen más világból kell a ló nyújtotta mozgás, viselkedés, testmeleg, illat segítségével először a ló, majd azon keresztül az emberi világ felé fordítani. Ez rendkívül bonyolult, összetett munka, ami nagyon sok türelmet, kitartást igényel, elsősorban a szülők részéről.

- És persze a te részedről is. Nem is beszélve arról, hogy még pénzt sem fogadsz el a kezelésekért.

- Magyarországon a lovasterápia sajnos nem tartozik a társadalombiztosítás által támogatott ellátások körébe. Az országban egy kezelés ára átlagosan alkalmanként a nyolc-tízezer forintot is elérheti, amit a legtöbb család nem tud megfizetni. A tartós sikerhez hetente két-három kezelés az ideális. Egy halmozottan fogyatékos gyermeket nevelő család költségei havonta a több százezer forintot is meghaladhatják, nem is beszélve arról, hogy többségüknél az egyik szülő keresete az otthoni ápolás következtében kiesik. Hogy kérhetnék én pénzt ezek után? Elég nekik a szállítást megoldani, és minden egyéb olyan költséget biztosítani, ami a gyermek állapotának javulásához szükséges. Célunk, hogy összefogással, egymást segítve kistérségi szinten példát állítsunk.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com