Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Egész-ség

Veszélyes a mammográfia?

A jövő: mellrákszűrés termográfiával

A legfrissebb amerikai kutatások szerint egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy a szigorúan havi önvizsgálat – amelyet előszeretettel javasolnak a hölgyeknek az Egyesült Államokban is – csökkenti a mellrákkal összefüggő halálozások számát. Ráadásul felesleges biopsziákhoz (szövetminta-vételeket) vezethet...

2/2. oldal

Az elképesztő tévedés

Mindezek ellenére a mammográfia még mindig széles körben ajánlott eljárás a mai orvostudományban. Évtizedekkel ezelőtt, 1974-ben Malcolm. C. Pike, a Dél-Kaliforniai Orvostudományi Egyetem professzora számos szakértő véleményét tolmácsolta a Nemzeti Rák Intézetnek (National Cancer Institute, NCI), amely szerint „a mammogram rutinszerű használata az 50 év alatti nők esetében etikátlannak nevezhető”.

Először is, a mammogram akár 1000-szer erősebb sugárzásnak teheti ki a szervezetet, mint a mellkasi röntgen, tehát növeli a rák kockázatát. A mammográfiai eljárás szorosan, gyakran fájdalmasan összenyomja a melleket, és ez az esetleg már jelen lévő rákos sejtek végzetes mértékű elszaporodásához vezethet.

A menopauzát megelőző időszakban a mell nagymértékben érzékeny a sugárzásra, minden egyes egységnyi besugárzás 1%-kal növeli a mellrák kockázatát. Ez egy évtizeden át halmozódva 10%-kal nagyobb kockázatot jelent mindkét mell esetében„ – mutat rá dr. Samuel Epstein, az egyik legnevesebb rákszakértő.

Dr. Epstein, az illinois-i egyetem környezeti és foglalkoztatási egészségügyi tanszékének professzor emeritusa és a Rákmegelőző Liga (Cancer Prevention Coalition) elnöke 1992 óta szószólója a mammográfiás eljárás kockázatainak. ”Ezeket az elhibázott mammográfiai irányelveket – mondja Epstein – bizonyos emberek kis csoportja tudatosan, politikai céllal alkalmazta saját hatalma, presztízse és pénzügyi előnyök érdekében. Az eljárás nők millióinak okozott szenvedést és halált, így tulajdonképpen az emberiség elleni bűntett kategóriájába kellene sorolnunk.„

Csekély előny, hatalmas károk

Nem meglepő, hogy dr. Epstein megállapításait etikátlannak és érvénytelennek minősítette az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society) és az NCI egyaránt, hiszen ez gyakran megtörténik azokkal, akik szembe mernek szegülni a hatalmon lévőkkel. 1995 júliusában ugyanakkor a The Lancet újra közölt egy cikket a mammogramról a következő információkkal: ”a mammogram előnyei csekélyek, viszont az általa okozott károk és a kapcsolódó költségek hatalmasak„.

Dr. Charles B. Simone, az NCI egykori klinikai immunológiai és farmakológiai munkatársa szerint ”a mammogramok növelik a mellrák továbbfejlődésének és a rákos áttéteknek a kockázatát„.

”1970 óta tisztában vagyunk azzal, hogy a mell, különösen a fiatal nőké, igen érzékeny a rákot okozó sugárzásra. Mindazonáltal az eddigi rendszerben mintegy 300 000 nőt vizsgáltak olyan erős röntgensugárral, amelynek következtében 20%-ra nőtt a mellrák kockázata a 40 és 50 év körüli, évente mammográfiával szűrt nők körében.„

Biztonságos szűrés: a termográfia előnyei

Erről a módszerről még valószínűleg nem sokan hallottak általános orvosuktól. Dr. Epstein is rámutat, hogy a jelenlegi rendszer figyelmen kívül hagyja a mammográfiához képest biztonságosabb és hatékonyabb alternatívákat, mint például az infravörös sugárral történő átvilágítást.

A legtöbb orvos továbbra is a mammogramot ajánlja attól való félelmében, hogy esetleg beperli egy olyan nő, akinek nem javasolta, és mellrákot diagnosztizáltak nála. Célszerű mégis végiggondolni a biztonságosabb és hatékonyabb alternatívákat is -a saját egészségünk érdekében.

Ilyen módszer például a termográfián alapuló, ragyogóan egyszerű mell-diagnosztikai eljárás, amely a szervezet infravörös sugárzását méri, és ezt képezi le anatómiai képekké. A termográfiai eljárás nem jár semmiféle mechanikai nyomással vagy ionizáló sugárzással, és segítségével évekkel korábban feltérképezhetők a rák jelei, mint a mammogram vagy a fizikai vizsgálat révén.

A mammográfiai eljárás csak a már évek óta növekedésnek indult daganatot képes kimutatni, miután az már elért egy bizonyos méretet. A termográfiai eljárás viszont sokkal korábban képes feltárni a mellrák kialakulásának lehetőségét, mivel le tudja képezni az angiogenezis (a rákos sejtek vérellátását biztosító erek keletkezése) korai állapotait.


(Forrás: BBC News, Cochrane Database of Systematic Reviews, Major Confusion on How to Do Breast Checks. Angolból fordította: Kolontár Elvira.)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com