Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Egész-ség

Gyorssegély szívroham esetén

Az erőltetett köhögés életet menthet

Mit tehet az ember, ha egyedül van, miközben szívroham éri? Az USA-beli The Johnson City Medical Center munkatársai a jelek szerint olyan megoldást találtak, amely életmentő lehet – amíg megérkezik az orvosi segítség. Erről kering a neten egy angol nyelvű mail.

Bármilyen hihetetlenül hangzik, de a köhögés megmentheti az életünket, ha érezzük, hogy szívroham áldozatai lettünk. Mielőtt közreadtuk ezt a cikket, ellenőriztettük a benne foglaltakat egy magyar belgyógyász szakorvossal, aki így vélekedett: „Azt gondolom, szakmailag helytálló a dolog, valóban a légzéssel oxigént biztosíthatunk a szervezetnek, a köhögés pedig egy olyan prés a mellkasban, amely szabályozhatja a szívet, esetleg még újra is indíthatja. Azért remélem, nem sok embernek lesz rá szüksége.”

Csupán 10 másodperce van arra, hogy tegyen valamit...

Tegyük fel, hogy Ön munka után egyedül autózik hazafelé. Nehéz napja volt, fáradtnak, feszültnek, idegesnek érzi magát. Hirtelen fájdalmat érez a mellkasában, a fájdalom kisugárzik a karjába és még feljebb, az állkapcsába. Tudja, hogy a legközelebbi kórház, ahol segíthetnének, vagy 10 kilométerre van Öntől. Azt persze csak reméli, hogy egyáltalán sikerül odaérnie...

Tételezzük fel, hogy Ön egészségtudatos ember, aki szánt rá időt és fáradságot, és megtanulta az elsősegélynyújtás, sőt az újraélesztés alapjait. Sajnos azonban nem tanították meg arra, mit tegyen, ha saját magán kell segítenie. Pedig a szívroham legtöbb áldozata egyedül van, amikor baj éri.

Tudni kell, hogy szívroham esetén, amikor érzi a fent jelzett tipikus tüneteket, és a szíve is mintha össze-vissza verne, többnyire mindössze 10 másodperce van arra, hogy tegyen valamit a saját megmentéséért, mielőtt elvesztené az eszméletét.

Az életmentő recept

A recept mindössze ennyi: kezdjen el ismételten és nagyon erősen, vagyis erőltetve köhögni. Minden egyes köhögés előtt vegyen mély lélegzetet, a köhögése legyen minél mélyebb és tartson minél tovább – hasonlóan ahhoz, mintha mindenáron köpetet akarna üríteni.

A mély lélegzetvételeket és az erőltetett köhögést ismételje kb. 2 másodpercenként, amíg meg nem érkezik a segítség, vagy amíg nem érzi, hogy a szíve ismét normális ütemben dobog.

A mély légzés több oxigént juttat a tüdőbe, az ismételt köhögés összenyomja a szívet, és javítja a keringését. Ez a szorítás (préselés) egyben segíti a szívet abban, hogy visszanyerje normális ritmusát. A szívroham áldozata tehát kap egy esélyt, hogy időben eljusson az orvoshoz, és megfelelő ellátásban részesüljön.

A szerkesztő megjegyzése:
A neten keringő, sok emberhez eljutó mail forrásként a Rochester General Hospital hírlevelére is hivatkozik. Az említett amerikai kórház azonban a honlapján közzétett egy közleményt, amelyben elhatárolódik ennek az e-mailnek a tartalmától, hangsúlyozva, hogy a szívroham esetén alkalmazandó, fent ismertetett módszert orvosi kutatásokkal nem tudták alátámasztani, bizonyítani. Mi mégis közreadjuk ezt az információt, mert:

1. Nem tudunk elképzelni olyan orvosi kutatást, amelyben a vizsgált személyeken mesterségesen szívrohamot idéznének elő annak bizonyítása vagy cáfolata céljából, hogy az említett eljárás valóban életmentő lehet. De egy módszer attól még működhet, hogy a megszokott vizsgálatokkal nem lehet bizonyítani.

2. Mint említettük, a megkérdezett magyar belgyógyász szakorvos szakmai szempontból „helytállónak” minősítette az erőltetett köhögés életmentő hatását szívroham esetén. Ezért jó, ha minél többen tudnak róla.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#3 kszilona 2008-07-08 15:49:09
 
Nagyon köszönöm, a javaslatot. Vegetatív ritmuszavar, ami nálam sokszor előfordul, amikor köhögéssel szoktam segíteni magamon, meret ez nagyon kellemetlen! Eddig, nem volt tudatos ! Örülök, hogy hozzáértők is javasolják ! Köszönöm !
Tisztelettel kszilona
#2 kszilona 2008-07-08 15:49:01
 
Nagyon köszönöm, a javaslatot. Vegetatív ritmuszavar, ami nálam sokszor előfordul, amikor köhögéssel szoktam segíteni magamon, meret ez nagyon kellemetlen! Eddig, nem volt tudatos ! Örülök, hogy hozzáértők is javasolják ! Köszönöm !
Tisztelettel kszilona
#1 Kovács Roland 2008-03-12 11:47:04
 
Ez az elgondolás helytálló,de ha valakit szívroham ér nem minden esetben tudja hogy az szívroham, egyéb tünetek is vannak szívrohamnál, pld lélegzetvételnél szúró fájdalom a melkasban. Adott esetben mi van ha a beteg nem kap levegőt, igy nem tudja végrehajtani saját magán a beavatkozást! Mindazonáltal,ha valakit szívroham ér kisérő jelenségként a pánik lehet úrrá rajta.. Megijed,s mire elvégezné elveszti az eszméletét .Tehát az első ,lépés az önuralom a bepánikolás elkerülése, második a beavatkotkozás, vele párhuzamosan hívja az életmentő rohammentőt!!!! Fontos , hogy a beteg a szívroham tüneteire hivatkozzon, mert így a segítség supermanként érkezik! Már voltam hasonló szituációban, bizony az életmentő mentők gyorsaságán múlik minden!!!! Tisztelettel Kovács Roland

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com