KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. febr. 24. (szo) – Mátyás
Egész-ség

Előre felbecsülhetők a veszélyforrások

Allergia és pályaválasztás

Az allergiások, köztük a gyerek- és fiatalkorúak száma évről évre nő. Ahhoz, hogy az allergia ne váljon karrierünk kerékkötőjévé, rendkívül fontos az egyéni allergiás érzékenység figyelembevétele mind a tizenévesek pályaválasztásakor, mind felnőttkori pályamódosításkor.

A légúti vagy bőrallergiában szenvedőknek számtalan kockázati tényezőt kell szem előtt tartaniuk pályaválasztáskor, hiszen a munka világában sokféle allergénnel, vagyis allergiát okozó anyaggal kerülhetnek kapcsolatba.

Munkahelyi veszélyforrások

Gondoljunk csak a pékségben vagy az asztalosműhelyben felgyülemlő porra, a fodrászatban, a kórházakban vagy a festék- és lakkgyártó üzemekben használatos bőrizgató és allergiát kiváltó vegyi anyagokra, illetve az állatszőrre és a pollenekre a mezőgazdaságban. Különösen azoknál áll fenn a veszély, hogy munkájuk során allergiás tünetektől fognak szenvedni, akik már munkába állásuk előtt allergiásak voltak. Osztrák felmérés szerint a pékek 50%-ánál, akik a lisztpor következtében allergiás náthát és asztmát kaptak, már a foglalkoztatásuk előtt fennállt a pollenallergia.

A pályaválasztás előtt álló fiataloknál, pályamódosítóknál a szakemberek, orvosok feladata lenne az is, hogy tájékoztassák a fiatalokat választott szakmájuk lehetséges veszélyeiről. Az allergiásoknak lehetőség szerint kerülniük kellene az allergia veszélyével járó szakmákat, és át kellene gondolniuk, nem jöhetne-e szóba egy másik pálya. Ez még mindig jobb, mint a képzés félidejében vagy akár a szakmában eltöltött néhány év után csalódottan tudomásul venni, hogyaz adott képzést, szakmát egészségügyi okokból fel kell adni.

Fontos a tájékoztatás és a védelem

Különösen nagy az allergia kialakulásának veszélye az alábbi szakmákban dolgozóknál: fodrász, pék, egészségügyi alkalmazott, a vegytisztítás területén, az építőiparban, a festékgyártásban dolgozók, valamint fémfeldolgozók. Két lehetséges veszélyforrással kell itt szembenézni: a bőr- és a légúti allergiát kiváltó allergénekkel.

Az allergénekkel való bőrkontaktus különösen a fodrászoknál, festőknél és fémmegmunkálóknál okozhat problémát, így különféle bőrbetegségek, mint például kontakt ekcéma (az allergénnel való közvetlen érintkezés következtében kialakuló, viszkető bőrgyulladás – a ford.) megjelenésére lehet számítani. A péküzemben és az egészségügy területén dolgozók ezen túlmenően a légutakon keresztül is kapcsolatba kerülnek allergénekkel, az előbbiek lisztporral, az utóbbiak hintőporral, amellyel korábban a gumikesztyűket kezelték.

Ha egy fiatal neurodermatitisben (idegrendszeri zavar következtében kialakuló, viszkető, foltokban megjelenő bőrelváltozás – a ford.) szenved, akkor a fodrászüzlet, a festék- és lakküzem vagy a fotólabor nem lesz számára megfelelő munkahely. Ha mégis e szakmák egyike mellett dönt, akkor szigorúan meg kell tartania bizonyos óvintézkedéseket egészsége védelmében. E védőintézkedések közé tartozhat többek között megfelelő kesztyű viselése, por elleni maszk felvétele, a bőr speciális készítményekkel történő tisztítása és ápolása, továbbá olyan munkamódszerek követése, amelyek a kockázatot a minimálisra csökkentik. A felsorolt óvintézkedések következetes megtartása, illetve a munkaadók általi megtartatása mindenkinek érdeke lenne, hiszen akkor csökkenne az allergiás tünetek miatt betegszabadságra menők és a korai nyugdíjazásukat kérők száma.

(Forrás: Österreichische Apothekerkammer, németből fordította Mészáros Csilla)

Nyelvtanítás, korrepetálás, fordítás bölcsész-nyelvtanárnál: (30)-587-9517 (x)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com