KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 22. (hé) – Csilla,Noémi
Ájurvédikus teszt

A Vata testtípushoz tartozó embereknek javasolt étrend

Az ájurvéda betegségfelfogása szerint a leggyakoribb rendellenesség az, hogy az uralkodó dósa működése túl erős, vagyis az adott dósa túlteng. Ezt vikrutinak nevezik.

Mindegyik vikrutira kedvezően hagy egy bizonyos étrend. Az alább következő felsorolás a megfelelő dósa fokozott hatásának csökkentésére legalkalmasabb ételeket tartalmazza. Minél jobban meg tudjuk közelíteni a vikrutinknak megfelelően ajánlott étrendet, annál gyorsabban áll helyre a prakritink, vagyis az ideális alkati egyensúlyunk.

Semmilyen étrendhez ne ragaszkodjunk mereven. Kellő odafigyeléssel válasszuk ki a számunkra megfelelő ételeket, és kevésbé gyakran együnk olyanokat, amelyek erősítik vikrutinkat. Amint vikrutink csökkenőben van, és egyensúlyunk biztosabbá válik, egyre könnyebben találunk rá az életet támogató ételekre. Tudatunk bölcs, úgynevezett szattvikus része mindjobban hozzáfér a jótékony hatású ételek felismerését szolgáló képességünkhöz – a „tudatosságunkhoz”.

A Vatát kiegyensúlyozó élelmiszerek listája
Gabonafélék Fehér és barna basmati rizs, búza, árpa, amarant, zabfélék és kinoa
Hüvelyesek Mungóbab, adzukibab, sárga felesmungó dal (lencseleves), vörös és sárga felesborsó és urad dal; mindegyiket egészen puhára kell főzni
Gyümölcsök Édes és savanyú ízűek, mint a szőlő, a citrom, a körte, a banán, a narancs, a datolya, a füge, az alma (kompótként kedvezőbb), az avokádó, a bogyósok és kevés mazsola
Zöldségek Édes zöldségek, mint a cukkini, a cékla, a karfiol, a póréhagyma, a répa, a spárga, a cilantro, az ánizs és kevés fokhagyma, a zöldbab, a zöld csili, az okra, a paszternák, a tökfélék és a retek (főzve kedvezőbb)
Fűszerek Kerülendő az erős, csípős, szárító fűszerek használata. Használjunk friss fűszernövényeket, mint a gyömbérgyökér, a cilantro, a kömény, a koriander- és az ánizsmag, a kurkuma és az aszafoetida (hing)
Tejtermékek Friss, teljes, homogenizálatlan tej, ghi és kevés vaj
Húsok Fehér húsok, mint a csirke, a hal vagy a pulyka (sült vagy roston sült) és a csirkeleves
Olajos magvak Kevés mandula, hikoridió és szezámmag
Zsiradékok Ghi, kisebb mennyiségben szezám- és olívaolaj
old.natursziget.com