KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. jún. 22. (szo) – Paulina
Életmód-tanácsadás

A tanácsadó: Németh Imréné Éva

Tanácsadó adatai | Én is kérdeznék | Tanácsadók

 
perubalzsam allergia
2008.02.14. 19:33A kérdés:

Üdvözlöm!Azt szeretném kérdezni, hogy az illóolajak tartalmaznak e perubalzsamot?Gyógyszertárban vásárolom az illóolajakat, épp a tisztaságuk miatt. Szaunában is gyakran használunk olajat, de sajnos a nővérem férje allergiás a perubalzsamra. Kételyei vannak, hogy használhatja e egyáltalan illóolajjal a szaunát. Válaszát előre is köszönöm!Üdvözlettel: Czinkéné Erika

A tanácsadó válasza:

Kedves Erika!
Megnyugtató módon egy allergológus szakorvos állapíthatná meg a perubalzsam allergia tényét és egyidejűleg azokat az élelmiszereket, kozmetikumokat is meghatározva, amelyek ellenjavallottak, hiszen számos élelmiszer és kozmetikum, illatszer tartalmazhat perubalzsamot.
Perubalzsam allergia esetén is egy összetett problémával állunk szemben. Kerülni kell a citrusfélék, a fahéj, a vanília, de keresztreakció miatti óvatosságból a fenyő és gyantafélék használatát. Parfümök, illatanyagok tartalmaznak – gyakran fel sem tünteti a gyártó oly elenyésző a mennyisége a többi adalékhoz képest – a perubalzsamot. Fűszeres italokban, kólafélékben, szószokban gyakran megtalálható, de tudomásom szerint a májkrém is tartalmaz perubalzsamot.
A szaunában történő használatra vonatkozóan az a személyes véleményem, hogy nagy óvatossággal kell eljárni önmagunk és mások védelmében is. Minimális illóolajat nagy hígításban használjunk, de miután többen veszik igénybe a szaunát magam részéről, elhagynám az illóolajok használatát, más természetes formát alkalmaznék (például kamillavirág, vagy fodormenta, kakukkfű erős főzete). A gyógynövények ilyen formában is megfelelő mennyiségben szolgáltatnak illóolajokat, élettanilag hasonlóan jótékony, gyógyhatást érhetnek el vele.
Köszönöm, hogy megtisztelt bizalmával.
Üdvözlettel: Németh Imréné Éva

Erős menstruációt csökkentő gyógynövények
2008.03.10. 12:33A kérdés:

Kedves Éva!Egy nőgyógyászati problémával fordulok önhöz. 26 éves vagyok, egy hónapja derült ki, hogy van egy myomám, miután már évek óta mindig rendszeres, de nagyon erős, és fájdalmas volt a menstruációm. Ezek után fogamzásgátlót írt fel a nőgyógyászom, de ez annyira felborította a hormonháztartásomat, hogy 4 hét után sem maradt abba a vérzésem. A tablettát ezek után nem fogom tovább szedni. A vérzés közben folyamatosan iszom cickafarkfű teát, naponta 2 csészével. Azt tapasztaltam, hogy az alhasi görcsös fájdalomra elég jó hatással van. Hallottam róla, hogy esetleg a myomára is lehet pozitív hatással, ha ülőfürdővel együtt alkalmazzák. Mi a véleménye erről? Illetve milyen természetes módszert tud ajánlani az erős menstruáció csökkentésére? A hormonkészítményekkel nem szeretnék tovább kísérletezni...Válaszát előre is köszönöm!Üdvözlettel: Aimée

A tanácsadó válasza:

Kedves Aimée! A természetben található gyógyfüvek között a vérzéscsillapítókban sincs hiány. A orvostudomány is gyakran ezekből a gyógynövényekből készített hatóanyagokat használja fel gyógyításra, a vérzések csillapítására, gyakran injekciók formájában.
Ilyen gyógynövény az Ön által is említett cickafarkfű, a pásztrotáskafű, a porcsinfű, a mezei zsurló, csalán, palástfű stb. A cickafarkfű más gyógynövényekkel alkalmazva, keverékben a legjobb ellenszere lehet a hosszantartó vérzések csillapításának. Egymagában három hónapnál tovább nem ajánlatos használni. Citromfű, cickafarkfű, palástfű, orbáncfű keverékét javaslom. Amennyiben a vérzés alhasi görcsös fájdalommal is jár, abban az esetben majoránna, libapimpó, fehér ürömfű és kakukkfű keverékének főzetét javaslom használni. Néhány aromatikus gyógynövényből készült kivonat hidratáló krémbe keverve csökkentheti a görcsös alhasi fájdalmat: kömény, vérehulló fecskefű, citromfű.
A gyógynövénykeverékek használata mellett a rendszeres orvosi ellenőrzésről sem szabad megfeledkeznie. Mielőbbi teljes gyógyulást kívánva köszönöm bizalmát:
Némethné Éva fitoterapeuta

Fejfájás, migrén, életmód
2008.03.15. 17:32A kérdés:

Kedves Éva!Végső elkeseredésemben az internetet böngészem...Segítségét szeretném kérni a következők miatt:kb.20 éve gyötör a migrén, s most már elviselhetetlen problémákat okoz az életemben.40 éves nő vagyok rendezett családi körülmények között élek.Rendszeresen sportolok hetente 3x futok, kocogok 40 percet.A migrén hetente többször is elér: szemkáprázás, hányinger,hányás, kényszerevés (evésre csökken a fájdalom) homlok fájdalom, a meleget kívánom ilyenkor (valamikor éjszaka is képes vagyok forró fürdőt venni, enyhíti a fájdalmat) a családunkban volt már migrénes beteg.További tüneteim: alacsony vérnyomás, rossz emésztés (fémes szájíz evés után, főleg a cukros ételek után) túl sok a savam, állandóan éhes vagyok, volt,hogy epét hánytam. Szeretnék lefogyni (73 kg), de így sport mellett sem megy, mert a tüneteim miatt állandóan eszem mint egy megszállott.Neurológusnál jártam a gyógyszerek lebutítottak. Nem szedtem... Kínai akupunktúrás orvoshoz jártam 10 alkalommal Bp-re. talán jobb lett ,vagy csak szerettem volna?Mit tud tanácsolni erre egy szakember?Van-e a Természetgyógyászoknak ezekre "gyógyszere"Köszönöm, hogy elolvasta, várom válaszát!Anikó

A tanácsadó válasza:

Kedves Anikó!
Megtisztelő, hogy kérdésével hozzám fordult. Összetett egészségügyi és főként életmódbeli problémájára varázsütéssel nem tudok - bárcsak tudnék - megoldást javasolni. Több apró változtatásra azonban szükség lenne az életében, életmódjában, amelyek kis odafigyeléssel megvalósíthatóak lennének. Étkezési szokásainak módosításával már lényegesen ritkulhatna fejfájásának előfordulása. Mindezeket egy, a KÍNAI ÖT ELEM TAN alapján kialakított kérdésrendszer, személyes beszélgetés, állapotfelmérés keretében pontosan tisztázhatnánk. Együtt megkeresve azokat az okokat, amelyek miatt a migrénes fejfájása visszatérően kínozza. A gyógyszerszedést magam sem pártolom, de a leírtak alapján a gyógynövények erejének felhasználásával, személyére alakított gyógyteával javíthatónak látom panaszait. Várom személyes megkeresését. Üdvözlettel: Németh Imréné Éva

Mitesszeres, pattanásos arcbőr
2008.04.02. 12:32A kérdés:

Üdvözlöm!Szeretném megkérdezni,hogy mitesszeres néhol pattanásos bőrre milyen illóolajat használhatok!Válaszát köszönöm!

A tanácsadó válasza:

Kedves levélíró!
Rövid leveléből nagyon kevés információ alapján inkább általánosságokban tudok Önnek
válaszolni. A pattanásos bőrt nem csak külsőleg, belsőleg is indokolt kezelni, ápolni, gyógyítani. Az illóolajok felhasználása helyett javaslom inkább a gyógynövények főzetének, forrázatának használatát (külsőleg és belsőleg egyaránt). Pattanásos, mitteszeres arcbőr esetén bevált, főként tinédzserkorúaknál a kakukkfű, apróbojtorján, körömvirág, orbáncfű azonos arányú keverékének főzete, mellyel legalább 15 percre arcgőzölést végezzen. A gyógynövényes arcgőzőlést kövesse alkoholos fertőtlenítés, majd gyógynövényes krémmel éjszakára bekenhetjük az arcbőrt, cickafarkfű és a fent említett gyógynövények bármelyikéből készült arckrémmel. A nappal alkalmazott gyógykrémek közül a propoliszt tartalmazó krém hatásos. Az arc fertőtlenítésére és zsírtalanítására szalicilt tartalmazó arcszeszt javaslok. A bőr belső tisztítását elsősorban vértisztító gyógynövények teájával (diólevél, körömvirág, kakukkfű, csalánlevél) célszerű végezni, valamint vitaminok rendszeres fogyasztásával, elsősorban A-, D-, E- és C-vitamin.
Célszerű felkeresni egy kozmetikust, aki a mitesszereket szakszerűen eltávolítja arcbőréről. Üdvözlettel: Némethné Éva

időskori kiszáradás
2008.04.14. 02:20A kérdés:

83 éves nagymamám egészségi állapotával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Az utóbbi három év során sajnos minden nyáron kórházba került kiszáradás miatt, ezt megelőzően több napig rosszul volt, hányt. A rosszullétek miatt nem evett, inni sem volt hajlandó, teljesen legyengült, és az átlagosnál nehezebben lehetett vele szót érteni. A kórházban infúziót kapott. Magas kora ellenére egyébként szervi problémái nincsenek – az alacsony szintű cukorbetegséget és az időnként magasabb vérnyomást leszámítva (de az utóbbi időben a leletei teljesen normálisak). Jó az étvágya, de az elfogyasztott étel mennyiségéhez képest nagyon sovány, szinte alultápláltnak néz ki.Az lenne a kérdésem, hogy mit tehetnénk annak érdekében, hogy megelőzzük állapotának rosszabbodását, ami most már harmadik alkalommal, és mindig nyáron jelentkezik? Ősszel és télen felépül, a nyári meleg miatt nyilván nagyobb a veszélye a kiszáradásnak, és megpróbálunk odafigyelni arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszon, de ennek ellenére is jelentkezik a hányással járó rosszullét és az étvágytalanság. Ezen kívül azt is megfigyeltem, hogy a rosszullétet mindig megelőzi egy mentális rosszabbodás (nagymamámnak a korával járó agyérelmeszesedése, feledékenysége ellenére többnyire tiszta a tudata, ilyenkor viszont az átlagoshoz képest sokkal inkább zavart, össze-vissza beszél stb.). Mivel a mentális rosszabbodás előbb következik be, mint a fizikai rosszullét, lehetséges, hogy a gyomorpanaszokat (hányás, étvágytalanság) agyi folyamatok befolyásolják? Konkrétan arra gondolok, hogy a belgyógyász, akivel tavalyelőtt a kórházban beszéltem, azt mondta, hogy az agyban „ion-hiány” lépett fel. Nem igazán értek hozzá, de azt hiszem a kálium-iont említette (káliumot a kórházban tabletta formájában is szednie kellett), de a nátrium is szóba került. Én teljesen dilettáns vagyok a témában, ezért lenne szükségem szakorvosi tanácsra. A háziorvossal beszéltem, de ő a kórházi beutaláson kívül nem tudott semmit javasolni. Én viszont szeretném elkerülni a kórházat. Szeretném megtudni, hogy esetleg gyógyszeres kezeléssel el lehetne-e kerülni a rosszullétet és a kiszáradást.

A tanácsadó válasza:

Kedves Levélíró!
Soraiból kiolvasható, hogy a nagymamát szeretet és figyelem veszi körül a családban. A kiszáradás valódi okát kellene megtalálni, melyben segítségükre lehet első lépésként egy reflexológus felkeresése. A talpon lévő reflexzónákból következtetni lehet a kiválasztószervek (vese, máj, epe stb.) valamint a hasnyálmirigy, gyomor, a vékony- és vastagbél állapotára. Ezek „beszédes jelek” egy reflexológus szakember számára, maga a talpmasszázs pedig szelíd javulási lehetőség az idős páciensnek. Fitoterapeutaként következtetek arra is, hogy a kevés folyadékbevitel következményeként emésztőszervi probléma is fennállhat, amely hatásosan enyhíthető gyógynövényekből készített teákkal (például: étvágygerjesztő, emésztést elősegítő, gyomorerősítő stb.). A táplálkozással - gondos odafigyeléssel, napi szinten - bevihető az orvos által is javasolt kálium mennyisége. Káliumot tartalmaz (sok vitamint és más ásványi anyagot, nyomelemet is) a banán, a grapefruit, a narancs (és annak leve is), valamint a húslevesben is megtalálhatjuk ezt a fontos elemet. Az agyérelmeszesedéssel kapcsolatos problémákra, a perifériás erek vérellátásának serkentésére kiváló a Ginkgo biloba (Páfrányfenyő) kivonatát tartalmazó teák rendszeres fogyasztása. A felsorolt lehetőségek összehangolása szakember segítségével a legideálisabban szolgálná a betegségmegelőzést. Kívánok mielőbbi gyógyulást a nagymamának. Üdvözlettel: Németh Imréné Éva

A tanácsadó: Németh Imréné Éva

Tanácsadó adatai | Én is kérdeznék | Tanácsadók

 
old.natursziget.com