Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 28. (va) – Valéria,Nimród
Illóolaj-kereső

Gyakorlati alkalmazás

Az illóolajok alkalmazásának alaptörvénye az, hogy egészen kis mennyiség (leheletnyi szippantás) a lélekre hat, nagyobb mennyiségben (legfeljebb két csepp) pedig a testre gyakorol hatást. A leggyakoribb alkalmazási mód az aromalámpa vagy illatosító lámpa, amelyben lassan elpárologtatjuk az illóolajat. Emellett lehetséges az inhalálás, a fürdő és a szauna, a borogatások is. Természetesen masszázsolajokban és parfümökben vagy más kozmetikai célra ugyancsak használhatunk illóolajat. A konyhában és a háztartásban is jól alkalmazhatók.

Belsőleg
Belsőleg legfeljebb 1-2 csepp illóolajat használhatunk – önmagában vagy tisztán azonban soha nem vehetjük be. Egy teáskanálnyi mézzel vagy egy csésze gyógyteával együtt bevéve, naponta legfeljebb két-háromszor alkalmazhatjuk. Lehet kockacukorra is cseppenteni és a szánkban tartogatni, amíg a cukor szét nem olvad. A szánkat közben tartsuk zárva. Végül az is megfelelő megoldás, ha 15 ml 75%-os alkoholba legfeljebb 20 csepp illóolajat cseppentünk. Az így elkészített törzsoldatból naponta 2-3 alkalommal 10-10 cseppet adhatunk a teánkhoz. Egy-egy illóolajat megszakítás nélkül legfeljebb 3-4 hétig alkalmazzunk. Egy-egy kúrát követően pedig tartsunk legalább két hét szünetet. Figyelem! Ragaszkodjunk a jó minőséghez, főleg ha az illóolajat nem csak külsőleg akarjuk használni, hiszen a nem elég tiszta készítmény belsőleg alkalmazva esetleg többet árthat, mint amennyit használ.

Csak óvatosan, igen kis adagban használhatók a következő illóolajok: ánizs, édeskömény, kámfor, szerecsendió, szegfűszeg, szurokfű (oregano), zsálya, tuja, kakukkfű és fahéj.

Epilepsziások egyáltalán nem alkalmazhatják a következő illóolajokat: édeskömény, zsálya, tuja, izsóp.

Terhes anyáknak tilos: bazsalikom, kámfor, szegfűszeg, szerecsendió, majoránna, szurokfű, petrezselyem, zsálya, boróka, izsóp, fehérüröm, babér.

Aromalámpa
Az aromalámpát vagy illatosító lámpát szinte mindenki ismeri, de kevesen tudják, hogy a jó aromalámpának meghitt fényt, hangulatot és illatot kell árasztania. Az erősen párolgó illóolaj gőzének útjában nem állhat semmilyen akadály, még akkor sem, ha esztétikailag ez indokolt lenne. Ügyeljünk arra, hogy a párologtató csészében mindig legyen víz, különben előfordulhat, hogy az olaj cseppentéskor lángra lobban.

Az elpárologtatandó illóolaj vagy olajkeverék mennyiségét elsősorban a helyiség nagysága szabja meg, de természetesen az is számít, hogy milyen intenzív az illat, mennyire érzékenyek a szobában tartózkodók, és hogy az aromalámpa alkalmazásának mi a célja (frissítés, nyugtatás, fertőtlenítés, relaxáció stb.). Az általában szokásos mennyiség 5-15 csepp, de ez elsősorban az egyéni ízléstől függ.

Lehetséges csupán egyféle illóolaj párologtatása, de különféle keverékeket is használhatunk. Érdemes először csak két-háromféle olajjal kísérletezni, később azonban – tapasztalataink bővülésével – teljesen egyéni keverékeket állíthatunk össze. Az alkalmazott illóolajokat a helyiség jellegéhez kell igazítanunk, figyelembe véve, mi a célunk.

Lakószobába elsősorban a fenyőfélék, a citrom, a narancs, a fahéj és a mentaolaj való.
Hálószobában érdemes rózsafa, levendula és narancshéj olajat párologtatni.
Ha szerelmi együttlétre van kilátás, akkor illik a hangulathoz az ilang-ilang, a jázmin, a pacsuli, az ánizs, a szegfűszeg és a rózsafa olaja.
Dolgozószobába (tárgyalóterembe) ajánlott: citrom, borsmenta, rozmaring, muskotályzsálya, narancs, mandarin, fenyőfélék.
Gyerekszobába (a felnőtt adagnál kisebb mennyiségben): mandarin, narancs, fenyőfélék, fahéj, vanília.
Szaunához: fenyőfélék.
Elmélyüléshez, meditációhoz vagy relaxáláshoz: mirtusz, tömjén, mirha, muskotályzsálya, levendula, fahéj, rózsafa, narancs, fenyőfélék.
Felfrissüléshez: borsmenta, fodormenta, fenyőfélék, citrom, mandarin, levendula.
Betegszobába: eukaliptusz, kakukkfű, boróka, citrom, fenyőfélék, borsmenta, levendula.
Karácsonyi hangulathoz: narancs, fahéj.
Erős dohányfüst közömbösítéséhez: citrom, levendula, fenyőfélék, mirtusz, zsálya.
Rovarok elriasztására: levendula, boróka, eukaliptusz, szegfűszeg.
Autóban is párologtathatunk illóolajokat, természetesen nem aromalámpával. Egyszerű, de hasznos módszer, hogy nedves papírzsebkendőre néhány csepp olajat cseppentünk és a fűtő-hűtő berendezés valamelyik nyílásához tesszük.

Inhalálás
Egy nyitott edénybe (lavór, lábos stb.) öntsünk 2-3 liter forró vizet, majd cseppentsünk rá 3-5 csepp illóolajat vagy olajkeveréket. A gőzölgő tál fölé hajolva lélegezzük be mélyen az illóolajpárával dúsított vízgőzt. Rendkívül hatékony módszer ez légúti megbetegedéseknél, nátha, influenza, torokgyulladás, valamint arcüreg- és homloküreg-gyulladás esetén.

Jól bevált olajkeverék recept inhaláláshoz: citromolaj (3 csepp), eukaliptusz (2 csepp), erdei fenyő (2 csepp). Ajánlható még inhaláláshoz a borsmenta, a kakukkfű, a mirtusz és a legkülönbözőbb fenyőfélék.

Száraz inhalálás
Ennek lényege az, hogy nem használunk forró vizet, csupán kiaknázzuk az illóolaj természetes párolgását. Papírzsebkendőre csöppenthetjük ugyanazokat az olajokat, mint a vízgőzős inhaláláskor, majd a zsebkendőt közvetlenül az orrunk elé tartva, mélyen belélegezzük az illóolajok páráját.

Fürdő és szauna
Alapelv, hogy megfelelő oldószert kell találnunk, az illóolajok ugyanis vízben nem oldódnak. Ilyen oldószer lehet a tej (nem sovány, hanem zsíros), a tejszín, a méz és a folyékony szappan (lehetőleg szagtalan és tartósítószer nélküli). A tej, illetve tejszín alapú illóolajos fürdő különösen a száraz bőrnek előnyös. Egy csészényi langyos tejben vagy négy evőkanálnyi tejszínben oldjunk fel 10-15 csepp illóolajat vagy keveréket, és adjuk hozzá a már a kádban lévő fürdővizünkhöz.
Méz, vagy folyékony szappan esetén az adagolás hasonló: 4-5 kanálnyi oldószerhez 10-15 csepp illóolaj. Normál bőrnek előnyösebb a méz, zsírosnak a folyékony szappan.

Néhány ötlet:
Nyugtató fürdő: narancs, mandarin, levendula, rózsafa, fahéj, kamilla. Lehetőleg mézben oldjuk az olajokat, mert a méz is nyugtató hatású.
Frissítő fürdő: fenyőolajok, citrom, citronella, rozmaring, bazsalikom.
Depresszió elleni fürdő: ilang-ilang, bergamott, vanília.
Esti, „altató” fürdő: levendula, kamilla, narancsvirág.
Idegerősítő fürdő: citromfű, levendula, petitgrain.
Nemi vágyat növelő fürdő: ilang-ilang, jázmin, szantál.
Meghűlés elleni fürdő: eukaliptusz, fenyő, fahéj.
Narancsbőr (terhességi csíkok, cellulitisz), elleni fürdő: citrom, boróka, ciprus, levendula, narancs, rozmaring (hetente legfeljebb kétszer alkalmazható).
Gyermekeknek: mézben oldott narancs, mandarin. Ha a gyermek felnőtt fürdőkádban fürdik, legfeljebb 5 cseppet alkalmazzunk, gyermekkádban csak egyet.
Aranyér elleni ülőfürdő: levendula, mirtusz, narancs, citrom (mézben oldva).

Szauna
Szaunázáskor nemcsak a légzés révén, hanem egész testünket érintve, a bőrön át is érvényesül az illóolajok jótékony hatása. Szaunában párologtathatjuk az illóolajokat egy csésze vízbe cseppentve. Azt is megtehetjük, hogy egy merőkanálnyi vízbe 5-6 csepp illóolajat téve, a felhevített kőre öntjük. Soha ne cseppentsük az illóolajokat közvetlenül a forró kőre, mert gyúlékonyak!

Ajánlott illóolajok: citrom, mirtusz, zsálya, eukaliptusz, fenyőfélék, citronella.
Egy illóolaj-keverék recept: citrom (két csepp), eukaliptusz (három csepp), erdei fenyő (egy csepp).

Borogatás
A borogatások révén a bőrön keresztül juttatjuk be az illóolaj hatóanyagait a szervezetbe. Létezik hideg és meleg borogatás. Mindkét esetben 3-5 csepp olajat tegyünk egy tál (egy liter) vízbe. A forró vízbe közvetlenül becseppenthetjük az olajat, hideg vizes borogatásnál viszont előbb oldjuk fel alkoholban. Ezután vászondarabot (zsebkendőt) mártunk a vízbe, átitatjuk, kicsavarjuk, majd a megfelelő testtájra helyezzük. Hagyjuk rajta kb. 10 percig. Meleg borogatásnál terítsünk száraz törölközőt a vászondarabra. Amíg a borogatás rajta van a testen, lazítsunk, pihenjünk.

Meleg borogatás
Arcunkra helyezzük a meleg borogatást ideges feszültség, álmatlanság, fejfájás, meghűlés és az arcbőr problémái esetén. Javasolt illóolajok: rózsafa, narancshéj (száraz bőrnél); levendula, rózsafa, petit-grain (normál bőrnél); borsmenta, fodormenta, levendula, citrom, pacsuli (zsíros bőrnél). A fájó testrészre helyezzük a meleg borogatást, ha izomgörcs, gyomor- vagy bélgörcs, epegörcs kínoz bennünket, de hasznos derékfájáskor (lumbágónál) is.
Javasolt olajok: levendula, rozmaring, ánizs, kömény.

Hideg borogatás
Segít lázas állapotban, fejfájás és leégés esetén. Nagyobb bőrfelület borogatásakor több folyadékra van szükségünk, de ügyeljünk arra, hogy az arányok ne változzanak, vagyis: 2 liter vízbe 6-10 csepp, alkoholban oldott illóolajat tegyünk.
Javasolt olajok: fenyőfélék, levendula, rózsafa, citrom, narancshéj.

Masszázs
Ha illóolajat masszázsra kívánunk felhasználni, úgynevezett bázisolajra van szükségünk. A bázisolaj valamilyen hidegen sajtolt növényi olaj (a leggyakrabban mandula, jojoba, avokádó vagy búza olaját használjuk erre a célra). A bázisolaj önmagában is nyugtatja, táplálja a bőrt. A bázisolajhoz 2-3% tiszta, természetes illóolajat teszünk, és palackban jól összerázzuk. Az illóolajok és a masszázs jól kiegészítik egymás hatását: egyrészt a masszázs révén jobban felszívódik az illóolaj, másrészt az olajos bőrt behatóbban lehet masszírozni.

Néhány bázisolaj:
Mogyoróolaj: jó hatású száraz és erősen igénybe vett bőrnél.
Jojobaolaj: bőrregeneráló, nyugtató hatású, mélyen behatol a bőrbe. Kiváló száraz bőrnél, de minden bőrtípusra jó.
Mandulaolaj: elsősorban gyermekeknek és idős embereknek ajánlott, minden bőrtípusra alkalmas.
Avokádóolaj: fokozza a bőr rugalmasságát, magas az A- és B-vitamin tartalma, gazdag lecitinben.
Körömvirágolaj: a körömvirág kivonatát olívaolajban oldják. Kiváló bőrnyugtató, különösen ajánlott babapopsira és a szoptató anyák mellbimbójára.
Orbáncfűolaj: ugyancsak olívaolajban oldják fel az orbáncfű virágjának kivonatát. Gyulladásos bőrre, bőrsérülések gyógyítására kiváló. Masszázsolajként felmelegíthetjük vele a lehűlt testet.

Illóolaj-keverékek masszázshoz (100 ml bázisolajhoz hozzáadva):
Erősítésre: cédrus (15 csepp), szantálfa (10 csepp), cirbolyafenyő (10 csepp).
Élénkítésre: rozmaring (15 csepp), citrom (10 csepp), bergamott (15 csepp). Egyebek: fenyőfélék.
Nyugtatásra: levendula (15 csepp), geránium (5 csepp), rózsafa (15 csepp). Egyebek: fahéjlevél, narancs, mandarin, petit-grain.
A nemi vágy növelésére: ilang-ilang (10 csepp), szantálfa (5 csepp), jázmin (5 csepp), pacsuli (3 csepp), vetiver (5 csepp ), vanília (2 csepp).
Narancsbőr, terhességi csíkok (cellulitisz) ellen: citrom (20 csepp), ciprus (10 csepp), boróka (10 csepp). Egy másik recept: 100 ml mogyoró olajba 10 csepp rózsafa olajat tegyünk, hetente kétszer masszírozzuk be a bőrbe.
Izomlazításra: rozmaring, levendula, borsmenta, kajeput (mindegyikből 1-1 csepp).

Kozmetikai célú felhasználás
Az illóolajok remek lehetőséget adnak arra, hogy természetes parfümöket készítsünk – egyéni ízlésünknek megfelelően. Alapanyagként jojobaolajat érdemes használni, mert kiválóan nyugtatja a bőrt, és hosszú ideig megőrzi a hozzá kevert illóolajok illatát. Arányok: 10 ml jojobaolajhoz 15-30 csepp illóolaj. Az alkotóelemeket egyéni ízlésünknek megfelelően határozzuk meg. Az összeállított keveréket legalább két hétig hagyjuk pihenni, hogy a benne lévő illatanyagok összeérjenek. Az illatot mindig a bőrön próbáljuk ki.

Természetesen kölnit is készíthetünk illóolajból, ez esetben azonban hordozóként nem olajat, hanem alkoholt használunk. Desztillált vízzel hígított alkoholba tegyünk 30-60 csepp, ízlésünknek megfelelő illóolajat. Egy hetig hagyjuk az illatokat összeérni. Saját készítésű testápolót is kifejleszthetünk illóolajok felhasználásával.

Ételek, italok illóolajokkal
Illóolajokkal az ízeket változatosabbá tehetjük, emellett ételeink is könnyebben emészthetővé válnak. Jól alkalmazhatók a következő illóolajok: ánizs, borsmenta, citrom, édeskömény, fahéj, fodormenta, kakukkfű, kapor, keserű narancshéj, kömény, majoránna, mandarin, narancs, szegfűszeg, szerecsendió virág.

Soha ne tegyük az illóolajat közvetlenül az ételbe, italba, hanem oldjuk fel előzetesen valamilyen oldószerben. A következőket használhatjuk: tej, tejszín, tejföl, étolaj, margarin (olvasztva), vaj (olvasztva), tojássárgája, alkohol. Legfeljebb 1-2 cseppnyi illóolajat használjunk, mert a túlságosan illatos étel ehetetlenné válik. Ne feledjük, hogy például egy csepp citromolajhoz 3-4 citrom héját préselik ki, és egyetlen csepp köményolaj megfelel egy marék köménymagnak.

Néhány ötlet:
Aromás méz: fél kiló mézhez 3-5 csepp illóolajat adjunk, 1-2 hétig pihentessük. Használhatunk narancsot, mandarint, citromot vagy más illóolajat.

Salátaolajok: bármilyen saláta készítéséhez jól alkalmazható az az olaj, amelyhez decinként számítva 5-10 csepp illóolajat keverünk. Az így elkészített salátaolajat jól zárható üvegben pihentessük 1-2 hétig, amíg összeér. Javasolt olajok: majoránna, rozmaring, zsálya, csillag ánizs, kakukkfű, kapor, kömény, citrom.

Gyümölcsleves, kompótok: a kész, már nem forró gyümölcslevesbe, kompótba cseppenthetünk 1-1 csepp fahéj- és szegfűszeg olajat.

Sütemények: sütéshez a már ismert oldószerekhez kevert illóolajokat használhatunk fel. Olaszos tészta- és húsételekbe használhatunk ízesítőnek kakukkfű, illetve oregano olajat. Sós süteményekhez például köményt, kaprot, kakukkfüvet. Édes teasüteményekhez szegfűszeget, szerecsendió virágot, fahéjat, citromot, ánizst. Töltelékekhez, krémekhez jó a citrom, a narancs, a mandarin és a fahéj olaja. Vigyázzunk a mennyiséggel! A jó illóolajok nagyon tömények, ezért gyógyszercseppentő helyett mártsunk inkább az olajba gyufaszálat vagy fogvájót, ezzel kevergessünk el az ételben egy pici olajízesítőt.

Ha káposztaféléket, hüvelyeseket főzünk, az elkészítéshez használt olajban célszerű feloldani egy cseppnyi köményolajat. Ez megkönnyíti az emésztést, megelőzi a bélgörcsöket, mérsékli a felfúvódást.

Pácléhez (például szójaételekhez) ugyancsak tehetünk illóolajat. A meleg, sós áztatóvízhez adjunk egy mokkáskanálnyi mézben oldott, egyetlen cseppnyi illóolajat, majd öntsük a szójakockára vagy -granulátumra.

Az italok közül a következőkbe tehetünk illóolajat: tea, turmix, frissítő, bor, likőr.

A semleges ízű zöld vagy fekete teát egyetlen csepp illóolajjal aromássá tehetjük. Ismert példa az Earl Grey tea, amely egyedülálló zamatát a bergamott olajnak köszönheti.

Jól zárható üveg aljára egy csepp, ízlésünknek megfelelő illóolajat tegyünk (például: narancs, mandarin, szegfűszeg, fahéj stb.), majd 10 dkg teafűvel töltsük meg az üveget, és hagyjuk két hétig állni.

Turmix
Alap: ¼ liter tej, ¼ liter tejszín, két evőkanál méz. Ehhez az alaphoz bármilyen, ízlésünknek megfelelő illóolajat tehetünk, legfeljebb két cseppet. Néhány ötlet: fahéj, citrom, narancs, mandarin.

Frissítők
Alap: ¾ liter tea, ¼ liter gyümölcslé, három evőkanál méz. Mielőtt az italt összekeverjük, a mézben oldjuk fel az illóolajokat, maximum 2-3 cseppet. Hűtve fogyasszuk! Néhány ötlet: narancs, mandarin, borsmenta, fahéj, citrom.

Borok, gyógyborok
Egy liter felmelegített borhoz adjunk 3-4 evőkanálnyi mézet, amelyben előzőleg feloldottunk 2-3 csepp illóolajat. Néhány ötlet: citrom, narancs, mandarin, szegfűszeg, fahéj, szerecsendió virág, ánizs.

Likőrök
A szokásos módon készítsük, de cukorszirup helyett mézet használjunk, és az üzletben kapható szintetikus aroma helyett illóolajjal ízesítsünk. Egy liter likőrhöz legfeljebb 4 csepp illóolajat használjunk. Jó, ha tudjuk, az illóolajok ez esetben nemcsak ízesítenek, hanem gyógyítanak is. Néhány ötlet: mandarin, narancs, fahéj, ánizs.

Háztartási célú felhasználás
Rendkívül sok felhasználási lehetőség adódik, hiszen az illóolajok nemcsak illatosításra, hanem fertőtlenítésre is jók.

Néhány ötlet:
Levegőfertőtlenítő spray: 10 ml alkoholban oldjunk fel 10 csepp citrom- és 10 csepp levendulaolajat, majd adjuk hozzá egy liter vízhez. Szétpermetezve kiválóan használható fertőző beteg szobájában, WC-ben, konyhában stb.

Mosott ruha öblítésére elegendő egyetlen csepp illóolaj, amit az öblítőprogram előtt a mosógépbe teszünk. Ötletek: fenyőfélék, citrom, borsmenta, levendula, stb.

Ha falat (különösen gombás falat) festünk, oldjunk fel 2 evőkanálnyi langyos tejben 10 csepp citromolajat és 20 csepp levendulaolajat, majd keverjük hozzá egy vödörnyi festékhez.

Egyéb lehetőségek: bútorfényezéshez lenolajban oldott illóolajat, molyűzőnek vattára cseppentett illóolajat használhatunk, sőt a mosogatószerhez is hozzáadhatunk illóolajat, folyékony szappanban oldva.

Felhasznált és ajánlott források:
Domokos János, Oláh Andor: Gyógyítás illóolajos növényekkel, aromaterápia. Planétás Kiadó, Budapest, 1991
Biegelbauer Pál: Gyógyító illatok, aromaterápia. Bioenergetic Kiadó, Budapest, 1990
Michael Kraus: Aroma lexikon. Ökoszerviz Kft., Budapest
Rápóti Jenő – Romváry Vilmos: Gyógyító növények. Medicina, Budapest, 1991

old.natursziget.com