Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. máj. 20. (hé) – Bernát,Felícia
Test-lélek-szellem

Zágon Judit önismereti tréningje (8.)

Jósolnak-e az álmaink?

Csaknem mindenkivel előfordult, hogy olyasmit álmodott, ami azután megvalósult. Jósálmok voltak? A szerző szerint nem a jövőt vetítik előre, hanem gondjaink, félelmeink jelentek meg az álomképekben, amelyek a jelenről, a múltról, de főképp a tudatunk mélyén zajló aktuális folyamatokról szólnak.

3/2. oldal

Álmomban valami szutykos folyadék jött ki a számból, most meg vagyok ijedve, hogy nincs-e valami betegségem, meg tudja mondani, mit jelent ez?

A szutykos folyadék nem rejtett betegséget jelez, hanem haragos, rossz gondolatokat, amelyeket ébren visszatart, talán mert nem akar vele másokat megbántani. Éjszaka aztán megszabadul a visszatartott „tartalomtól”.

Rendszeresen azt álmodom, hogy rabszolga vagyok, néha régi környezetben, néha idegen helyen. Nem tudom elképzelni, hogy miért kerülnék börtönbe, vagy lehet, hogy az álom előző életekre utal?

Nem, a jelenlegi életére utal, amit nem tud egészen elfogadni, magáénak tekinteni. A környezete rabszolgájának tekinti magát, mert úgy érzi, hogy miatta (vagy a lelkiismerete miatt) nem tudja sajátos elképzeléseit kivitelezni, és ez frusztrálja.

Visszatérő álmomban megyek egy autó után, ami utas nélkül megy az úton. Állandóan attól rettegek, hogy kit üt el vagy minek megy neki. Eddig még nem történt nagy baj, az autók is csak karcolódtak, de nem törtek össze. Egyszer még valaki pénzt is adott, hogy javítassam meg a kocsit. Mióta ezeket álmodom, attól félek, hogy baleset ér vagy ilyesmi, és közben terhes is vagyok, a negyedik hónapban.

Az álma miatt ne aggódjon, nem előre jelez valamit, hanem a jelenlegi szorongását jelenti, amire napközben talán nincs ideje vagy mersze figyelni. Például arra a minden kismamát foglalkoztató félelmére, hogy képes-e rendben kihordani a magzatát, nem csinál-e valamit rosszul. Az álma utalhat arra a félelmére is, hogy kicsúszik az irányítás a kezéből. Az álombeli pénz jelentheti az orvosának adott hálapénzt, amivel a terhessége zökkenőmentességét szeretné biztosítani.

Tényleg félek, hogy kiesik a kezemből az irányítás, nem tudom, hogyan fogom a két gyerekemet kezelni egyszerre. A terhességem elején volt egy fertőzésem, ezért gyakran járok vizsgálatokra, de az orvos megnyugtatott, hogy ez visszafejlődik a terhesség alatt. Hiszek neki, de ezek szerint tudat alatt mégis csak ott bujkál bennem a kisördög.

Többször előfordult, hogy egy jelentéktelen részlet az álmomból a következő nap megjelent a valóságban. Néha csak egy tárgy vagy egy ismerős, akit nem láttam ezer éve. Egyszer álmomban hallottam, hogy valaki azt mondja, a kukában találtak egy újszülöttet, keresik az anyját. Másnap döbbenten olvastam az újságban, hogy megint talátak egy kukába rejtett újszülöttet és keresik az anyját. Ennek a jelenségnek a magyarázatára lennék kíváncsi.

Nem tudok tudományos magyarázatot adni, világnézet kérdése. Az én világnézetem szerint az emberi lélek legmélyén (a kollektív tudattalanban – C. G. Jung után) szunnyadó ősidőkből fennmaradt időtlen világlátás felvillanásai ezek. Az „újkori” racionalitáson keletkeznek ilyenkor alkalmi rések, amelyeken beszökik egy kép a jövőből. De ezekre építeni nem lehet, a mai ember számára veszélyes lenne látni a jövőt, ezért „növesztett” szigorú falat (lineáris gondolkodást) a kollektív tudattalan elé. Ez néha mégsem zár tökéletesen, talán az érintettség miatt, vagy hogy az álmodó „felkészülhessen” az adott találkozásra.

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#2 tarildiko 2009-09-23 14:52:51
 
Kedves Zágon Judit!
Az Ön által idézett álmok valóban nem jósálmok. De vannak valódi jósálmok.
30 éves korom tájékán álmodtam meg egy beszélgetést dr. Popper Péterrel. Ekkor még csak az ismeretségi körömben sem volt. Reményem se lehetett arra, hogy egy ilyen "nagy ember" velem majd bármikor is szóba áll. És ez az álmom 42 éves koromban valósult meg. És azt a problematikát beszéltük meg, amit álmomban, ami egyébként az álmom után jó pár évvel be is következett.
Továbbá kb. 3/4 évvel korábban szóról szóra megálmodtam, az akkor még általam személyesen nem ismert Szepes Mária egy mondatát, amit valóban elmondott nekem az első személyes találkozónkon.
Egy másik álmomban belső bölcsek azt mondták, hogy a valóságban, egy étkezőhelyen, kávézóban találkozni fogok egy ismert férfival, aki az én animusom tükre, azért történik mindez, hogy tovább fejlődjön az önismeretem. Lesz egy bizonyos mondat majd, amit kimond, arról biztos felismerem. Másfél hét múlva ez a találkozó lezajlott, döbbenetes élmény volt, amikor az a mondat elhangzott. Nem hiszem, hogy mindez puszta vágyteljesítés vagy az elme puszta reprezentációs képessége lenne, mert szerintem képtelenség 30 éves korom tájékán már bizonyos jelekből összerakni olyasmit, ami bő 10 év múlva valósul meg.
Az egyik ismerősöm megálmodta, hogy egy harmadik személynek pert akasztanak a nyakába. El is mondta neki, nem hitte, és pár hét múlva jött az idézés.
Volt aki megálmodta Sipos Tibor focista sorsát előre, én vagyok a tanú.
És hogy pl. a kamionsofőrt egykor lelövő kisautós, de pisztolyos ember fel fogja magát adni a rendőrségen. Így is lett.
Jó lenne olyan egyszerűnek tudni, hogy "vágyteljesítés", szorongás", a tudat reprezentációs tevékenysége", de nem ennyire egyszerű, azt hiszem.

Üdvözlöm:
Tar Ildikó
Az álmaink tükrében c. könyv szerzője
lektoraim: Szepes Mária :) és Popper Péter :)
#1 tarildiko 2009-09-23 14:36:57
 
...az elme reprezentációs képessége lenne, mert szerintem képtelenség 30 éves korom tájékán már bizonyos jelekből összerakni olyasmit, ami bő 10 év múlva valósul meg.
A levelem eleje valószínűleg átment, csak a vége maradt le, azt most pótolom, remélem, rendben megkapja.

Üdvözlöm:
Tar Ildikó
Az álmaink tükrében c. könyv szerzője
lektoraim: Szepes Mária :) és Popper Péter :)

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com