Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. máj. 20. (hé) – Bernát,Felícia
Életmód

Németh Imréné Éva:

Karácsonyi ellazulás, pihenés

Utolsó hónap, utolsó kép a naptárban, Karácsony hava. Hűvös estén, a meleg szobában néztem a késő esti tv-műsort. A riportban megszólított férfi szemeiben a reménytelenség, a jövő kilátástalansága tompa fénnyel égett. Próbáljunk szabadulni a gondoktól, segítenek a növények!

3/2. oldal

A levendula illóolaj egy-két cseppjét keverjük egy kanál tejbe vagy tejfölbe, és tegyük egy kád vízhez. Az illatot jó mélyen lélegezzük be, hogy az inger – az orrunkban lévő nagyszámú idegreceptor segítségével – eljusson a központi idegrendszerbe.

A fürdőt követő citromfüves teakeverék nyugodt éjszakai álmot hoz a nagyon fáradt, kimerült embereknek. A levendulás fürdő után jót tesz az elalvást segítő gyógytea:
Citromfű (Melissa off.) 1 rész
Levendulavirág (Levandula off.) 2 rész
Narancshéj 1 rész

Keverjük össze a gyógynövényeket, a keverékből egy evőkanál mennyiséget 2 dl vízzel forrázzuk le, majd lefedve 10 percig áztassuk. Hársmézzel édesítve, citromkarikákkal még ízletesebb és hatásosabb lehet.

Feszültségoldó esti tea

Az állandó feszültségben élők számára hatásos esti teakeverék lehet, amely nemcsak megnyugtat, hanem segíti az elalvást, az éjszakai átalvást:

A gyógynövényeket keverjük össze, és ebből egy evőkanálnyi mennyiséget forrázzuk le 2 dl vízzel, majd lefedve 10 percig áztassuk. Hársmézzel édesítve, citromkarikákkal még ízletesebb és hatásosabb lehet.

Azok, akiknek keringési- vagy vérnyomásproblémájuk van és időjárási frontokra is érzékenyek, a fenti esti teakeveréket kiegészíthetik a fáradt szíveket vigasztaló, az elgyengült szívizmokba erőt öntő szerény gyógynövényünkkel, a galagonyavirággal. A galagonyavirág, vagy virágos ágvég (Crataegus oxyocantha) 2 rész (az esti teához keverendő). A különbség az elkészítésében van. Ha csak galagonyavirágot adunk a keverékhez, akkor elég forrázatot készíteni.

Adagolás: 1 evőkanál galagonyavirágot (vagy az esti teakeverékből, amelybe belekevertük a galagonyavirágot is) 2,5 dl forrásban lévő vízzel leöntünk, lefedjük, majd 10 percig állni hagyjuk, aztán leszűrve, lassú kortyolgatással elfogyasztjuk.

Depresszió, lehangoltság, meghűlés ellen: orbáncfű

Az életüket, jövőjüket reménytelennek látó embereknél hosszabb időn át kell alkalmaznunk a gyógynövényes teakúrát, az eredmény azonban nem marad el. A gyógynövény elősegíti a nyugodt és mély alvást, különösen jótékony akkor, ha a rosszkedvű, depresszióra hajlamos személy nyugtalanul, felületesen alszik. Ilyen esetekben hatékony segítséget nyújt az orbáncfű (Hypericum perforatum) forrázata. A kívánt hatás elérése érdekében naponta legalább két alkalommal szükséges fogyasztani.

Adagolás: 1 evőkanál orbáncfüvet 2,5 dl forrásban lévő vízzel leöntünk, lefedjük, majd 15 percig állni hagyjuk, aztán leszűrjük, és lassú kortyolgatással elfogyasztjuk. Édesíthetjük mézzel (hársméz, akácméz) és citrommal.

A meghűléses, bakteriális eredetű és egyes vírusos betegségek esetében az orbáncfűnek gyógyászati értéke van, az immunrendszert stimuláló hatása igen jelentős. Flavonoidjainak és más hatóanyagainak köszönhetően gyulladáscsökkentő, elősegíti a gyomorfekély gyógyulását (más gyógynövényekkel kombinálható). Serkenti az epetermelést (borsmenta hozzáadásával), hatékonyan segítség a vastagbél problémáinál, de hasmenésnél is hasznos. Rutintartalmával a hajszálerek keringését javítja. Az idegsérülések, beszédzavar, hisztéria, alacsony energiaszint és depresszió esetén is jó eredménnyel alkalmazható.

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com