Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. máj. 20. (hé) – Bernát,Felícia
Életmód

Nagy Péter:

Nyári egészségvédő tanácsok

Sokan már alig várják a tartós jó időt, a nyári hónapokat, amikor „hétágra” süt a nap. Bizony a napsütés sok gyógyhatással szolgál minket. A fény önmagában is képes vidámabbá tenni hétköznapjainkat, emellett számos élettani folyamatban rendkívül fontos szerepe van.

2/1. oldal

Élettani tény: a napfény fokozza testünkben a boldogsághormon (szerotonin) termelődését, valamint serkenti a vérkeringést és erősíti az immunrendszert. A mértékkel végzett napozás (napkúra) a természetes gyógymódok között fontos szerepet tölt be. Napoztatással segíthetjük a nehezen gyógyuló, fekélyes sebek gyógyulását, az izzadással pedig sok méreganyag távozik szervezetünkből.

Óvatosan napozzunk!

Tartsuk be a FOKOZATOSSÁG és a MÉRTÉKLETESSÉG alapelvét! Vigyázat! Tűző napon süttetni magunkat NEM AJÁNLOTT – bőrrák veszélye!). Napfürdőre alkalmas a kora délelőtti (8-11 óra) vagy a késő délutáni (18-20 óra közötti) időszak.

Menjünk ki a természetbe, és használjuk ki az elemek (nap-tűz, víz, levegő) gyógyhatását, mozogjunk sokat, töltekezzünk fel az egész évre elegendő energiával! Akik allergiások, vegyék figyelembe, mikor virágoznak azok a növények, amelyekre túlérzékenyek. Számukra fontos az immunrendszer megerősítése, a megelőzés (pl. immunerősítő szer szedésének megkezdése már több héttel az allergiát okozó növények virágzása előtt, csalántea ivása stb.).

Gyógynövények

Nyáron sok gyógynövényt gyűjthetünk, és a hidegebb napokra is gondolva száríthatjuk őket. A természetben tett hosszabb-rövidebb túrák gyógynövénygyűjtéssel, a természet megismerésével egybekötve mind testünket, mind lelkünket erősítik.

Kullancsok ellen védekezzünk illóolaj-tartalmú szerekkel! Lehetőleg kerüljük a bozótos helyeket és a magas füvet.

Mielőtt olyan gyógynövényt alkalmazunk, amelyet eddig nem fogyasztottunk, végezzünk el egy egyszerű allergiatesztet: a növényből készült szerből keveset kenjünk az alkarunk bőrére, kevéssel a csukló fölé. Ha fél-egy órán belül nem jelentkezik bőrpír, gyulladás, akkor valószínű, hogy a növény nem fog gondot okozni.

Gyümölcs

Nyáron a természet elhalmoz bennünket éltető erejével, az életerőt adó friss gyümölcsök, zöldségek révén. A természetgyógyászok szerint a természetes ételek úgynevezett napenergia-értéket is tartalmaznak, amely annál nagyobb, minél frissebb a növény.

A nyers gyümölcsöket lehetőleg üres gyomorral fogyasszuk (étkezések előtt vagy étkezések után 2-3 órával).

Nyáron meleg időjárás esetén tarthatunk gyümölcsnapokat, a nyers ételek aránya ekkor elérheti akár a 60-70%-ot is az étrendünkben. Gyümölcsnap alkalmával egyféle gyümölcsöt fogyasztunk, 3-4 adagra elosztva, a kívánt mennyiségben. Aki nem bírja az egész napos kúrát, vacsorára ehet mást is.

Nyár elején megfelel a szamóca, a cseresznye, a meggy, később a sárgabarack. Kevesen tudják, hogy a cseresznye és a meggy szára is gyógyhatású (vizelethajtó, nyálkaoldó, enyhe szívserkentő). Gondolhatunk erre is, amikor érnek ezek a gyümölcsök. Kiváló vízhajtó gyümölcs a görögdinnye. Vesebetegek nagy hasznát vehetik. Erjedésgátlóként fogyasszunk hozzá nem csípős fűszerpaprikát.

Gyümölcsöt és zöldséget ne keverjünk egymással. Együk végig az idényzöldségeket és -gyümölcsöket!

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com