KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2022. júl. 7. (csü) – Appolónia,Apolka
Címke: placebo

A placebo szerepe a gyógyításban:
hatóanyag nélkül is jobban van a beteg

A placebo szerepe a gyógyításban: hatóanyag nélkül is jobban van a betegEgy amerikai kutatás kimutatta: sok orvos szívesen ír fel placebót a betegeinek, ha úgy gondolja, hogy ezzel jobban tud segíteni nekik, mint a megszokott gyógyszereikkel. A jelek szerint a hatóanyagot nem tartalmazó szer is „működik”, valóban csillapítja a tüneteket.

tovább ...

A homeopátia kézikönyve (1.)

Három alapelv a homeopátiában

A homeopátia kézikönyveA karácsonyi könyvkínálatból kiemelkedik A homeopátia kézikönyve, 9 kiváló magyar homeopata orvos közös vállalkozása. A mű a Puedlo Kiadó gondozásában jelent meg. A modern kor első átfogó, gyakorlati kézikönyve méltó mind az érdeklődők, mind a szakemberek figyelmére.

tovább ...

Gyógyszerkísérletek: ha a gyártó
fizeti, kedvező eredményeket kap

Gyógyszerkísérletek: ha a gyártó fizeti, kedvező eredményeket kapMinden új gyógyszer hatékonyságát több kísérlettel igazolják, mielőtt megkaphatnák a készítmény forgalomba hozatalához szükséges engedélyeket. Most egy átfogó elemzésből kiderült, hogy a gyógyszertesztek főként akkor járnak kedvező eredménnyel, ha a gyártó fizet értük.

tovább ...

Gyógyítás és tudomány

Nem hinni kell, hanem mérni

Nem hinni kell, hanem mérniA Natúrszigeten megjelent, „Temetni” készülnek a bioenergetikát című cikk nyomán gyógyítás és tudomány viszonyáról beszélgettünk Szász András fizikus professzorral és Weixl-Várhegyi László természetgyógyásszal. Portá­lunkat Kürti Gábor természetgyógyász képviselte.

tovább ...

Dr. G. Buchwald:

Oltások – tegnap és ma

Oltások – tegnap és maAz oltások eredete több mint 250 évre nyúlik vissza. Az alapelv ma is ugyanaz. Ha egy himlőben enyhén megbetegedett ember gennyes hólyagjából anyagot veszünk és egy egészséges ember bőrébe fecskendezzük, akkor csak enyhe tünetek jelentkeznek, komoly betegség nem.

tovább ...

Szendi Gábor:

A rák és az antidepresszánsok

A rák és az antidepresszánsokA napokban Melbourne-ben, a III. Ausztrál Egészség és Orvosláskutatás Konferencián ismertették annak a vizsgálatnak az eredményeit, amelyben antidepresszánssal próbálták kezelni rákbetegek depresszióját – sikertelenül (Stockler és mtsi, 2006). A kutatók csalódottak voltak.

tovább ...

A szerotoninmítosztól a betegségiparig – beszélgetés Szendi Gáborral

A szerotoninmítosztól a betegségiparig – beszélgetés Szendi Gáborral2005 végén jelent meg Szendi Gábor klinikai szakpszichológus Depresszióipar című könyve, amellyel – pestiesen szólva – jól belecsapott a lecsóba. A szerző ugyanis könyvében nem kevesebbet állít, mint azt, hogy a depressziót a gyógyszergyárak tették népbetegséggé, és az orvosok ma már minden tizedik embert depresszió diagnózisával gyógyszeresen kezelnek. Mivel Szendi Gábor tudományos vizsgálatok százait tanulmányozta át és elemezte – könyvében csak az irodalomjegyzék 33 oldalt foglal el –, azt kell mondanunk, hogy ezúttal mindenképpen többről van szó, mint a szerző magánvéleményéről. Ahogy dr. Buda Béla, az utószót író jeles pszichiáter megfogalmazta: „A könyv a depresszióval és annak gyógyszeres gyógyításával kapcsolatos dilemmákat szemléletesen tárja az olvasó elé. Ehhez nehéz hozzátenni valamit, de nehéz megcáfolni a főbb állításokat is.”

tovább ...

Támadás a homeopátia ellen?

Támadás a homeopátia ellen?Nem újdonság, hogy a korszerűnek minősülő orvoslás hívei elvetik vagy legalábbis megkérdőjelezik a homeopátia létjogosultságát, a homeopátiás gyógyszerek működését. Ennek ellenére a meglepetés erejével hatott az a kutatás, amelynek eredményeit 2005 augusztusának végén tették közzé. Nem is az eredményei miatt, hanem elsősorban azért, mert az egyik legtekintélyesebb orvosi szaklap, a The Lancet adott helyet a tanulmánynak – ráadásul a homeopátiát „leleplező” kommentárral együtt. A kutatás szerzőinek végkövetkeztetése az volt, hogy a homeopátia klinikai hatásai legfeljebb a placebóéval – vagyis a hatóanyagot nem tartalmazó szer hatásaival hasonlíthatók össze. Akik viszont ismerik és alkalmazzák a homeopátiás szereket, azok pontosan tudják, hogy – ha jól választották meg a szert – jóval többről, valóságos gyógyulásról van szó.

tovább ...
old.natursziget.com