KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2022. aug. 9. (ke) – Emőd
Címke: Alzheimer

Az Alzheimer-kóros betegnek
felírt gyógyszer ront az állapotán

Az Alzheimer-kóros betegnek felírt gyógyszer ront az állapotánKutatók attól tartanak, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegek beszédképességének gyors romlásához nagyobb mértékben hozzájárulhatnak a számukra felírt gyógyszerek, mint maga a betegség. Az Alzheimer-kór leginkább a memóriát, a gondolkodást és a viselkedést érinti.

tovább ...

Az Alzheimer-kór és a Feledékeny
Emberek Hozzátartozóinak Társasága

Az Alzheimer-kór és a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak TársaságaBecslések szerint, a Föld 65 éven felüli lakóinak 5-10 százaléka szenved Alzheimer-kórban. Annak agresszív terjedése miatt, húszévenként megdup­lázódhat a betegek létszáma, így 2040-re elérheti a 81 milliót. Magyarországon jelenleg 160-200 ezren lehetnek betegek.

tovább ...

Az őssejtkutatás dilemmái

Halott sejtekből élő szövet?

ŐssejtAz Alzheimer- és a Parkinson-kórral küzdő betegek kezelésében új távlatokat nyithat, hogy egy brit laborban sikerült halott embriókból eltávolított sejteket átültetni és belőlük élő szövetet létrehozni. Persze etikai problémákat is felvetnek ezek a fejlemények.

tovább ...

Tekintélyes szakemberek vitája

Betegség-e a depresszió?

Betegség-e a depresszió?A címbeli kérdésről tekintélyes szakemberek – gyakorló pszichiáterek, kutatók és szakírók – vitatkoztak egy rendkívül nézett amerikai tévéműsorban. Érvek és ellenérvek feszültek egymásnak. Az évekkel ezelőtt tartott vita ma is tanulságos; most olvasható először magyarul.

tovább ...

Walter Béla:

Veszélyes képernyők

Veszélyes képernyőkA képernyőn végigszáguldó pulzáló elektromágneses sugárzás rövid távon felborítja az élő sejtek egyensúlyát. Káros hatása a képernyő teljes körzetében mérhető, különösen a képcső előtti és mögötti 110 fokos zónában. Egy svájci kutatót kérdeztünk meg erről.

tovább ...

Szendi Gábor:

Vízimajom

Szendi Gábor: VízimajomAz ember evolúciójáról tanított nézetek több sebből véreznek, írja Szendi Gábor, aki cikkében összefoglalta az előtörténetünk homályos pontjait sokkal jobban megvilágító „vízimajom” elméletet. Bár első hallásra meghökkentőnek hangzik, sok tényező arra mutat, hogy az ember eredendően vízi élőlény volt.

tovább ...

TGN1412

TGN1412A történteket „az eddig ismert legsúlyosabb gyógyszerkutatási balesetnek” minősítette a szakma és a sajtó. A leukémia, a szklerózis multiplex és a reumás ízületi gyulladás kezelésére kifejlesztett, TGN1412 kódnévvel ellátott új gyógyszer első humán kipróbálásakor, márciusban egyszerre hat önként jelentkező, egészséges fiatal férfi vált áldozattá egy londoni kórházban. A hat fiatalember a kísérleti szer beadását követően szinte azonnal erős fájdalmaktól kínlódva elveszítette eszméletét, egyszerre lépett fel náluk szív-, vese- és tüdőelégtelenség. Az intenzív osztályra kerültek, és az orvosok napokon át keményen küzdöttek életük megmentéséért.

tovább ...

Miért több a férfi a kábítószer rabjai között?

Miért több a férfi a kábítószer rabjai között?Az amfetaminok háromszor erősebben hatnak a férfiakra, mint a nőkre. Erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók, miután olyan önkéntesek viselkedését tanulmányozták, akik amfetamin típusú stimulátorokat szedtek. A vizsgálatot a Johns Hopkins Egyetemen, Baltimore-ban végezték – azt követően, hogy egereknél korábban már kimutatták: azonos dózisú dopamin különböző mértékben hat a hím és a nőstény állatokra.

tovább ...

Az emlékezőképességet is javítja a folsavadagolás

Az emlékezőképességet is javítja a folsavadagolásHolland kutatók szerint a nagy dózisban adagolt folsav javítja a memóriát. Erről a vitaminról eddig is tudtuk, hogy számos egészségvédő hatása van – többek között terhes anyáknak érdemes szedniük a baba születési rendellenességeinek megelőzésére, illetve hasznos a szívbetegség és a szélütés elkerülésére is. A mostani kutatás azonban először támasztja alá konkrét adatokkal azt, hogy valamelyik vitamin javítja az emlékezőképességet.

tovább ...

Tanulhatunk a kutyáktól

A kutyások igazán tudják, kedvencük milyen nagyszerű jellem, és úgy tartják, sok ember tanulhatna tőle bátorságot, jellemességet, hűséget. Most a tudósok rájöttek: a kutya abban is segíthet az embernek, hogy megmutatja, miként lehet szépen megöregedni. Megtaníthat arra, hogy megfelelő táplálkozással és életmóddal valóban bearanyozhatjuk az időskort – anélkül, hogy testi és szellemi képességeink a természetesnél előbb induljanak hanyatlásnak.

tovább ...
old.natursziget.com