Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Nyílt tér

Reális célok, személyes nyereség

Min múlik újévi fogadalmaink sorsa?

Újévkor nagyon sokan elhatározzuk, hogy ezután majd másképp lesz, jobbak, szebbek, bölcsebbek leszünk. Csakhogy a megszokott viselkedésmódunkon rendkívül nehéz változtatni. Az ok: általában többet tételezünk fel magunkról, mint amennyit valóban meg is tudunk valósítani.

Abbahagyom a dohányzást, többet sportolok, végre megmondom a véleményemet a főnökömnek, fogyókúrába kezdek – ilyen és ehhez hasonló újévi fogadalmakat gyorsan meghozunk, és a megvalósításukkal általában gyorsan kudarcot is vallunk. Többnyire többet gondolunk magunkról, mint amennyinek a megvalósítására valóban képesek vagyunk – véli Franz Witzeling osztrák pszichoterapeuta. Ehhez adjuk hozzá még azt is, hogy a motiváció gyakran csak egy-két óráig vagy napig tart. A pszichológusok egyetértenek abban, hogy egy szokás feladása csak akkor lehet sikeres, ha reális célokat fogalmazunk meg és személyes nyereség motivál bennünket.

Egy időbeli fordulópont – mint amilyen az évváltás is – olyan állomás az életünkben, amikor számba vesszük, hogy hol tartunk, mit értünk el, és hogyan tovább, merre menjünk. Fogadalmaink jelen helyzetünk projekciói, amelyekhez az a vágy kapcsolódik, hogy a jövőben minden jobb legyen.

Gyakran előfordul az is, hogy fogadalmunkkal egyszerűen csak a rossz lelkiismeretünket próbáljuk megnyugtatni. Azt a területet „célozzuk meg”, ahol csak segítséggel boldogulunk vagy hiányosságaink vannak – véli a pszichológus. A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy a magatartásbeli változtatások, mint például a dohányzás abbahagyása, akkor sikerülnek a legjobban, ha döntésünket egyik napról a másikra hozzuk meg. Ha azonban elhatározásunk csak lelkiismeretünk megnyugtatását szolgálja, akkor a cél megvalósítása általában kudarcra van ítélve.

A megvalósítható fogadalmak

Ahhoz, hogy fogadalmunk ne maradjon meg pusztán az elhatározás szintjén, reális célokat tűzzünk magunk elé. Tartsuk szem előtt várható személyes „nyereségünket”, mint amilyen például a jó közérzetünk fokozása. Ezenkívül nagyon nagy segítséget jelenthet az is, ha szövetségeseket keresünk a megvalósításhoz, barátokkal vagy ismerősökkel fogunk össze.

Az osztrák pszichológus véleménye szerint a legtöbb jó fogadalom gyors kudarca azon múlik, hogy „habzsoló” társadalmunk nem találja a helyes mértéket, és többet gondol magáról, mint amennyinek a megvalósítására képes. Minden egyes újévvel újabb és újabb fogadalmak születnek. Olyan ez, mintha szolidarizálnánk más kudarcot vallókkal, és minden évben újból próbálkoznánk. Egészen más a helyzet akkor, ha a fogadalmat „sorscsapások” előzik meg, vagy egzisztenciális motiváció áll mögötte. Ebben az esetben elhatározásaink megvalósíthatóságát általában alaposabban megvizsgáljuk, és terveinket könnyebben megvalósíthatjuk.

Az újévi fogadalmi lista legtetején olyan elhatározások állnak, mint: fogyókúrázni kezdek, egészségesen fogok táplálkozni, többet mozgok, abbahagyom a dohányzást, ápolom baráti kapcsolataimat, szakmailag új útra lépek és továbbképzem magam. Ha komoly témáról van szó, akkor mindenképpen használjuk ki az évváltás adta motivációt, és a megvalósításhoz kérjük akár szakember segítségét is – javasolja a pszichológus.

(Forrás: http://derstandard.at/. Németből fordította Mészáros Csilla)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com