Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Nagyvilág

Ír kórház a fertőzések ellen – rézzel

Életmentő rézkilincsek

A réz – mint már írtunk róla – erős gomba-, baktérium- és vírusölő hatású. Egy ír kórház a világon elsőként használja ki ezt a tulajdonságot: az egészségügyi ellátás során előforduló fertőzések csökkentése érdekében egy beszerzés során réz ajtókilincsek használatát írta elő.

A réz – a vas és a cink után – a harmadik legfontosabb nyomelem szervezetünk számára. Több mint 20, élettanilag nélkülözhetetlen folyamatban vesz részt, és a szervezetben nem alakult ki ellene rezisztencia. Olyan fertőzések ellen is hatásos, mint amilyen az MRSA (methicillin/oxacillin rezisztens Staphylococcus aureus, amely megköti, semlegesíti a penicillint, sokkal ellenállóbb az antibiotikumokkal szemben is).

Gyorsabban pusztulnak a baktériumok

A Westmeath megyei Mullingarban található 140 ágyas St. Francis magánkórház és a hozzá kapcsolódó St. Clair's szanatórium az után hozta meg döntését, hogy megvizsgálták a birminghami Selly Oak kórház klinikai vizsgálatának meggyőző eredményeit, amelyek arra mutattak rá, hogy a rézfelületek – például a mosdócsapokon, toalettülőkéken és az ajtók tolópajzsain – 90-100%-kal csökkentik a mikrobás szennyezettséget.

Noeleen Sheridan, a kórház vezérigazgatója és a szanatórium igazgatója a következőképpen magyarázta a mérföldkövet jelentő döntést: „Minden egészségügyi létesítmény erősen tart a mikrobák (pl. baktériumok, gombák és vírusok) szaporodásának veszélyétől, és közömbösítésük magas költségeitől. A fertőzéseknek azt a hányadát, amelyek érintéssel terjednek, 80%-ra becsülik, ezért az olyan felületek, mint például az ajtókilincsek mikrobamentességének megőrzése, meggátolja a fertőzés terjedését. Döntésünk, mely szerint a mikrobák szaporodását gátló réz termékeket alkalmazunk, ezen a megállapításon, és a Shelly Oak klinikai vizsgálata által feltárt meggyőző bizonyítékokon alapul.”

Tom Elliott, a birminghami egyetemi kórház, a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat alapítványi szervezetének megbízott orvos-igazgatója és a Selly Oak klinikai vizsgálat vezetője hiszi, hogy a réz kulcsfontosságú szerepet játszhat az egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzések feltartóztatásának elősegítésében. Így fogalmazott: „A laboratóriumi vizsgálat megmutatta, hogy az MRSA és a Clostridium difficile baktériumok sokkal gyorsabban pusztultak el, amikor rézalapú felületekkel kerültek kapcsolatba, mint a kórházakban általában alkalmazott egyéb felületek esetében.”

Az USA-ban már bizonyított

A réz alkalmazásának fontosságát az egészség megőrzésében egyre inkább felismerik. A rezet elsőként nevezte meg az Egyesült Államok környezetvédelmi hivatala azon szilárd felszínű anyagok között, amelyek bizonyítottan jótékony hatásúak a közegészségre azáltal, hogy a takarítások közötti időszakokban segítenek csökkenteni a szennyezettséget. Az antimikrobiális réz felületek 2 órán belül elpusztították a különböző baktériumok több mint 99,9%-át (köztük a hírhedt MRSA kórokozót), és ezt „folytatták” később, még többszöri újrafertőződés után is.

Noeleen Sheridan a következőképpen magyarázza ennek fontosságát a fertőzések megelőzésének és ellenőrzésének felelősei számára: „A réz felszínű anyagok további védelmi vonalként szolgálnak a kórházak akkreditált higiéniai irányelvei által előírtakhoz. Ez a kezdeményezés része elkötelezettségünknek, ami szerint fejlesztjük a betegek biztonságának színvonalát, valamint hatékony kockázatkezelés mellett a fertőzések szigorú ellenőrzését vezetjük be.”

A St. Francis kórház úttörő kezdeményezése mögött más egészségügyi intézmények is felsorakoznak. Egészségügyi területen alkotó építészek az Egyesült Királyságban egyre többször kötik ki az antimikrobiális tulajdonságú réz alkalmazását.

Jöhet a többi életmentő réztermék

Az Egyesült Királyságban minden évben 300 000 körüli azoknak a betegeknek a száma, akik fertőzést kapnak a kórházban, és legalább 5 000-ren halnak meg olyan fertőzések szövődményeinek következtében, amelyekkel a kórházban találkoztak. Ez körülbelül 1 millió font éves többletkiadást jelent a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat számára.

Írországban 25 000 körül mozog a regisztrált, kórházban szerzett fertőzések száma, 20-ból 1 beteg kerül kapcsolatba legalább egyfajta fertőzéssel pusztán amiatt, hogy kórházi ápolásban részesül.

Az Európai Unióban a közvetlenül a kórházi fertőzéseknek tulajdonítható halálozások számát 37 000 körül becsülik évente, közvetetten pedig 110 000 további halálesetért tehetők felelőssé. E fertőzések teljes éves egészségügyi költségét az EU-ban 7 milliárd euró körüli összegre becsülték 2008-ban. (Selly Oak Tanulmány, közreadta a Journal of Hospital Infection)

A Selly Oak kórház vizsgálatának első eredményeit már közreadták a sajtóban két másik tanulmánnyal együtt, melyek megvizsgálták a réz antimikrobiális tulajdonságában rejlő lehetőségeket. A folyamatban lévő vizsgálat második szakaszában a következő antimikrobiális tulajdonságú rézből készült termékeket vezetik be: vízöblítő tartály emelőkarjai, kórházi öltöztető kézikocsik, fiókos szekrények, mosogató-bűzelzárók és -lefolyók, ajtókilincsek és tolópajzsok, fordítózárak, kabinreteszek, kapaszkodók, hideg- és melegvíz csapok, toalett ülőkék, villanykapcsolók, dugaszoló aljzatok és az ágyra tehető asztalok teteje.

(Forrás: Magyar Rézpiaci Központ, további információk a www.rezinfo.hu oldalon)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com