Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Nagyvilág

Jane Goodall tanácsai

Mit tehet 1 ember a Föld megmentéséért?

Hazánkban járt a világhírű etológus, Jane Goodall, akit főként a csimpánzok lelkes megmentőjeként ismerünk. Kevesebben tudják róla, hogy az egészséges táplálkozás és a fenntartható fejlődés összefüggéseit is kutatja. A Csimpánzos Hölgy tanácsait Kolontár Elvira foglalta össze.

3/3. oldal

Az emberi létforma előnye: a szeretet formáló ereje

Bár az évtizedek alatt okozott károk helyrehozatala sok időt és erőfeszítést igényel, a helyzet korántsem reménytelen, ha mindannyian megtesszük érte, ami tőlünk telik – érvel a Csimpánzos Hölgy. „Egy olyan világ megteremtéséről álmodom, amelyben az ember tiszteli a természetet, harmóniában él vele; amelyben a szegénység és éhezés a múlté, és egyenlően oszlanak meg a minőségi élethez szükséges javak – és amelyben az emberek békében élnek egymással, az állatokkal és a természettel.”

Az elhallgattatott magyar GMO-kutató: Dr. Pusztai Árpád

Dr. Goodall könyvében rámutat arra is, hogy a vetőmagkészletek nagy részét birtokló mezőgazdasági vállalatok (pl. Monsanto) által agresszív pr-manipulációval terjesztett súlyos tévedés, hogy a fejlődő országok élelmezési problémáit a génmanipulált növények termesztése kiválóan megoldaná.

A GMO-tévhitek és elhallgatott eredmények történetében gyászos fejezettel szerepel egy magyar tudós, dr. Pusztai Árpád, aki több szempontból is lehangoló eredményekkel zárult kísérleteket végzett génmódosított burgonyán a skót Rowett Intézetben.

A hóvirágban található lektin-fehérje segítségével ő maga is létrehozta azt – a bakteriális méreganyagot termelő – GMO-burgonyát, amely miatt az amerikai termesztés kapcsán vizsgálatokat indított a kutatóintézet.

Dr. Puszai patkányokon végzett kísérletei során a következő megállapításokra jutott: a GMO-növény tápanyag-összetétele eltér az eredeti növényfajétól, sőt, nincs két ugyanolyan típusú GMO-növény, amelynek ugyanaz lenne a tápanyag-összetétele. A GMO-burgonyával etetett kísérleti patkányok immunrendszere legyengült, károsodott a csecsemőmirigyük, lépük, agyuk, továbbá májuk és heréjük fejletlenebbnek bizonyult. Más szöveteikben pedig megnagyobbodásokat észleltek (pl. hasnyálmirigy) a krumpli fogyasztását követő 10 napon belül. Némely tünet száztíz napig is meGMOaradt – ez emberi léptékkel számítva tíz évnek felel meg.

A magyar kutató kétséget kizáróan dokumentálta, hogy a génmódosítás folyamata a szervek és az immunrendszer torzulását okozhatja változatos formában. Munkája során azzal is szembesült, hogy a korábbi kutatások rendkívül felszínesek voltak, sok génmódosított krumpli, kukorica, szójabab és gyapot ezért kaphatott korábban zöld utat.

Felfedezéseiről néhány percben beszélt a World in Action című tévéműsorban, majd kijelentette, hogy ő a maga részéről soha többé nem eszik GMO-ételt. A génmódosított vetőmagvakat és élelmiszereket forgalmazó cégek közül néhányan, pl. a Monsanto azonnal reagáltak, támadva a kutató eredményeit. Dr. Pusztai Árpádot nem sokkal később elbocsátották, ezt követően néhány hónapos nyilatkozási tilalmat rendeltek el számára, és tudományos körökben hosszú időn keresztül próbálták lejáratni.

Források:
Jane Goodall: A remény gyümölcsei. Kalauz az ésszerű táplálkozáshoz
Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat. Az élővilág megóvásának tíz parancsolata

Kolontár Elvira

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com