Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Nagyvilág

Jane Goodall tanácsai

Mit tehet 1 ember a Föld megmentéséért?

Hazánkban járt a világhírű etológus, Jane Goodall, akit főként a csimpánzok lelkes megmentőjeként ismerünk. Kevesebben tudják róla, hogy az egészséges táplálkozás és a fenntartható fejlődés összefüggéseit is kutatja. A Csimpánzos Hölgy tanácsait Kolontár Elvira foglalta össze.

3/2. oldal

A válság visszafordításáért mindannyian megtehetjük a magunkét: azzal például, hogy biotermékeket, GMO-mentes, erőszakmentes, helyben termelt, szezonális, őshonos, illetve fair trade (méltányos körülmények között termelt) árukat vásárolunk. Még ha eleinte csak keveset is, de egyre nagyobb területű esőerdőt tudunk például megmenteni.

Sokan azzal érvelnek, hogy nem engedhetik meg maguknak a drágább biotermékeket, de gondoljuk csak meg, mennyivel kevesebbet kell orvosra és gyógyszerekre költenünk, ha eleve egészségesebben élünk. Másrészt minél többen vásároljuk a biotermékeket, annál olcsóbbak lesznek. A mesterségesen alacsonyan tartott nagyüzemi árakban ráadásul a reklámok, a pazarló csomagolás és szállítás költsége is benne van, amit a gyártó szintén a fogyasztóval fizettet meg, ám a környezet, az élővilág, az emberi szervezet szennyezése nincs beleépítve az árba – azért lehet olyan olcsó. A vásárlásaink révén hozott döntésekkel a helyi gazdákat, a felelősségteljesen gazdálkodó szervezeteket részesítjük komoly támogatásban – éljünk tehát saját fogyasztói hatalmunkkal!

Egészségesebb étkezés – egészségesebb környezet

Együnk kevesebb húst, több növényi fehérjét. Ezek előállítása gazdaságosabb, fogyasztásuk egészségesebb, hiszen kevesebb vegyszerre és antibiotikumra van hozzá szükség. A növényi fehérjéket könnyebben és gyorsabban képes megemészteni az emberi tápcsatorna, viszont jó minőségű és elegendő mennyiségű fehérjével látják el a szervezetünket.

A legpazarlóbb választás a marhahús, válasszunk inkább csirkét, halat, lehetőleg organikus gazdaságokból származót. 1 kg marhahús előállításához 100 hektoliter vízre van szükség, ezzel szemben 1 kg csirkéhez 35 hektoliter, 1 kg krumpli megtermesztéséhez 5, 1 kg búzáéhoz pedig 9 hektoliter vízre.

Táplálkozzunk a szezonnak és tájegységünknek megfelelően, az idénygyümölcsökből sokkal hatékonyabban tudjuk fedezni a vitaminszükségletünket, mint az import citrusfélékből és más egzotikus termékekből.

A spórolás az otthonunkban kezdődik

Bármilyen furcsán hangzik is elsőre, érdemes spórolnunk az étellel is. A saját egészségünk érdekében vissza kellene térnünk a kisebb adagokhoz, hiszen régóta tudjuk, a kétharmadig telt gyomor emészt a leghatékonyabban. Kerüljük a jóllakást, a túlevést, elsőre inkább kisebb adagokat vegyünk, legfeljebb még később repetázunk.

A Nyugat-Európában megvásárolt élelmiszerek harmada a kukába kerül, ami egyrészt felesleges pénzkidobás, másrészt felesleges hulladékterhelés a környezetnek, harmadrészt felesleges tétel a szemétdíjunkban is. Ugyanígy odafigyelhetünk arra is, hogy ne pazaroljuk a vizet, a gázt, a villanyt – nemcsak kemény forintokat takaríthatunk meg saját költségvetésünknek, de saját magunk is hozzájárulhatunk a szennyezés, a bolygó kizsákmányolásának fokozatos visszafordításához. Például zuhanyzás, fogmosás közben ne folyassuk feleslegesen a vizet, ne mosogassunk folyó vízben, használjunk kevesebb vegyszert, több házi szert (pl. mosószóda, ecet, citromlé stb.) a takarításhoz, így is ugyanolyan hatékony a tisztítás. Oltsuk el a villanyt és a gázt az éppen használaton kívüli helyiségekben, ne hagyjunk elektromos készülékeket stand-by üzemmódban, használjunk energiatakarékos égőket.

A hulladékcsökkentéssel szintén sokat spórolhatunk és kímélhetjük a természetet, itt most csak néhány ötletet emeltünk ki a rengeteg lehetőség közül. Válasszuk például a kevesebb csomagolást tartalmazó vagy csomagolásmentes termékeket, kosárral, szatyrokkal felszerelkezve induljunk a boltba vagy a piacra. Szelektáljuk a háztartási hulladékot, komposztáljuk a kerti zöldhulladékot és a háztartási szerves hulladékot: ez ma már a nagyvárosokban is mindenütt megoldható, az önkormányzatok sok helyütt komposztkeretekkel, tanácsadással támogatják a lakossági kezdeményezéseket.

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com