Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Nagyvilág

Kifinomult „agymosási” technikák

Egy gyógyszerügynök vallomása

Shahram Ahari, aki 2 évig látogatta az orvosokat az Eli Lilly amerikai gyógyszergyártó cég Prozac és Zypraxa nevű termékével (Magyarországon is kapható antidepresszáns gyógyszerek – a ford.), feltárta a gyógyszerügynökök módszereit az amerikai szenátus előtt.

2/2. oldal

Bevált pszichológiai hadviselés

Hogyan befolyásolják az orvoslátogatók az orvosokat?

A gyógyszerügynökök olyan világszerte ismert „agymosási” technikákat sajátítanak el, amelyekkel hatékonyan befolyásolhatják az orvosokat. Ahari ismertetése szerint a gyógyszerügynök feladata az is, hogy rájöjjön, mivel „vásárolható meg” egy-egy orvos. Van, akire egy drága étteremben elköltött ebéd hat, másoknak elég egy meggyőző adat, hogy magabiztosan írják fel az adott gyógyszert, míg ismét másoknál az orvoslátogató barátsága és figyelme váltja ki ezt. Ám alapvetően minden az eladásról szól, minden ennek érdekében történik.

Az orvoslátogatónak meg kell vásárolnia az orvost, hiszen csak rajta keresztül érhető el az, hogy a fogyasztók megvásárolják a termékeiket. Bár az USA-ban a gyógyszergyártó cégek fokozták a közvetlenül a fogyasztóknak szóló reklámokat a tévében és az újságokban, marketingpolitikájuk igazi célpontjait továbbra is az orvosok közvetlen megkeresése jelenti. Ezzel magyarázható, hogy a közvetlenül a fogyasztót megszólító reklámra évente 4 milliárdot költenek az amerikai gyógyszergyártó vállalatok, míg az orvosok befolyásolására 16 milliárdot, ami 10 ezer dollárt jelent orvosonként.

Az orvosnak esélye sincs a gyógyszerügynökkel szemben

A legtöbb orvosnak szinte esélye sincs a látszólag ártatlan gyógyszerügynökkel szemben. Barátságosak, megnyerő a fellépésük, részletes tájékoztatással szolgálnak a termékeikről, és az orvosok többsége úgy gondolja, semmi kifogásolható nincs abban, ha elfogad egy-egy ingyenes gyógyszermintát vagy ebédmeghívást. A tanulmányok viszont kimutatták, hogy ezek a gyógyszerminták vagy ebédmeghívások igenis befolyásolják az orvosok gyógyszerfelírási szokásait. Így el tudjuk képzelni, hogy egy előkelőbb ajándék – mint az ingyenes nyaralás, „konzultációs díjak” vagy baráti kapcsolat – mire képes. Amit viszont az orvosok nem láthatnak, az a jól olajozott gépezet, amely az ügynököket ellenőrzi, rajtuk keresztül pedig az orvosokat valóságos marionettfiguraként mozgatja.

Mit tesz például egy orvoslátogató, amint belép az orvos szobájába? Ahari elmondása szerint mindent kikémlel. Egy családi fénykép az asztalon kitűnő lehetőséget ad a gyógyszerügynöknek arra, hogy a családtagok felől érdeklődjön és megjegyezze, milyen ajándékozási lehetőségek adódhatnak, s ezeket a találkozó után rögtön be is vezeti az adatbázisába. Tárgyak után kutat – teniszütő, divatmagazinok, utazási emlékek, kulturális vagy vallási szimbólumok –, amelyek mind az alapját jelenthetik a személyes kapcsolat kialakításának.

Milyen erkölcsi tanulsággal szolgál Ahari vallomása?

Lehet, hogy az Ön orvosa a legjobb szándékú a világon, ám ha gyógyszerügynökök látogatják, akkor igen nagy a valószínűsége annak, hogy szándékait egy multinacionális szervezet érdekei befolyásolják, és ennek eredményeképpen gyógyszerfelírási szokásai sem elfogulatlanok. Mindez természetesen tudattalan szinten is végbemehet, és ebből adódhat az, hogy olyan gyógyszert ír fel, amelyet korábban a figyelmébe ajánlottak.

Ezért is fontos, hogy e sorok olvasói vállalják a felelősséget a saját egészségükért azzal, hogy egészséges életet élnek, és csak végső esetben nyúlnak gyógyszerekhez.

(Forrás: Former Drug Sales Rep Tells All, angolból fordította Mészáros Csilla)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 gsztibor 2008-08-29 22:15:00
 
Egy tapasztalattal szeretném kiegészíteni a cikket, mármint az orvoslátogatókét!
Én is dolgoztam az egészségügyben, pontosabban egy kórházban. Hogy melyikben, és miként, az had maradjon az én titkom, hiszen ha ezt kiadnám, én is úgy járnék, mint azok, akik szembeszálltak a gyógyszeriparral! Például Dr. Lenkei Gábor, akinek vitaminjaira azt mondták káros az egészségre! Ekkora marhaságot még sehol nem hallottam, csak Magyarországon!
A lényeg a következő. Még jelenleg is működik országunkban az orvos-klub rendszer, melynek a lényege abban áll, hogy a gyógyszer gyártók, ügynököket küldenek minden kórházba, és az adott településen, a kórházak úgynevezett klubokba szervezik a helyi, környékbeli orvosokat. Minden hónapban legalább egy alkalommal, de ez a létszámtól függ, összehívják a klub tagjait, és egy bőséges, minőségi vacsorával egybekötött tájékoztatón bemutatják új termékeiket. Ugye, egyértelmű, hogy itt is arról van szó miként lehet megfogni, lefizetni az orvost, hogy a gyógyszer gyártók termékeit a leghatékonyabban tudják az emberekhez eljuttatni.

Tehát ebből is látszik, hogy a gyógyszer az nagy hatalom, állítólag a fegyver után a második, aminek segítségével, bár mit el lehet adni, és az orvost is le lehet fizetni, hogy ne az esküjének megfelelően cselekedjen, ne gyógyítson, hanem öljön.

Sokan vitatkoznak ma a világon, az eutanáziáról, hogy legyen legális vagy sem. Szerintem ezeknek a szegény betegeknek, már eleve legális ez a dolog, csak idő és szenvedés kérdése az egész. Bocsánatot kérek a betegektől az orvosok nevében is. Mármint azoknak az orvosok nevében, akik e módszerek segítségével kezelik betegeiket, és nem a tanultak alapján. Mert azért, be kell vallani, vannak kivételek, szerencsére.
Egyszer fültanúja voltam egy orvos, beteg beszélgetésnek, (az orvos még azzal sem törődött, hogy idegen, számára kellemetlen helyzetet teremtő személy is hallja a beszélgetést - már, mint én) ahol az orvos, ajánlott a betegnek egy új készítményt.
A beteg megkérdezte, hogy "jó lesz ez az új termék, bevált már sok beteg esetében?"
Erre az orvos szinte flegmán azt válaszolta, "ha kellemetlenek, vagy súlyosak lesznek a mellékhatások, majd próbálkozunk mással!"
A beszélgetésbe nekem etikátlan lett volna beleszólnom, még is csak egy orvosról van szó, vagy mégsem, de szívem szerint azt mondtam volna: és addig próbálkozunk, míg a kedves beteg bele nem hal az egyszerű kis náthába!
Talán ennyit így tömören a magyar egészségügyről, meg az orvosokról!
Szerintem amíg a politika, meg a gyógyszer gyártók tőkéje határozza meg, hogy mi az egészséges élet titka, addig sokan bele fognak halni, ebbe a NAGY MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYBE!

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com