Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Nagyvilág

Gyógyszerek: sokkal több áldozat, mint
a terrorizmus és a kábítószerek miatt

Vajon hányan olvassuk el a patikából hazamenve a gyógyszeres dobozban található ismertetőt? Előfordult-e már valakivel, hogy a felsorolt mellékhatások láttán inkább be sem szedte a kiváltott pirulát? A jövőben érdemes átértékelnünk gyógyszerszedési szokásainkat.

2/2. oldal

Ez csak a jéghegy csúcsa

Ha kicsit tovább keresgélünk ebben a témában, látható, hogy a fenti tények csak a jéghegy csúcsát jelentik. A gyógyszerek mellékhatásait ugyanis nem mindig lehet felismerni. Az orvosok sokszor azt gondolják, hogy a tüneteket valami más okozza, a páciensek pedig vagy nem is tesznek említést róla, vagy nem tulajdonítanak neki jelentőséget. Ha pedig számításba vesszük a többi orvosi hibát, a műtéti szövődményeket, arra a következtetésre juthatunk, hogy az USA-ban az úgynevezett modern egészségügyi rendszer a vezető helyen szerepel a halálozási okok listáján.

A feljegyzett hibák aránya olyan, mintha a posta minden nap minden órájában elveszítene 16 ezer levelet, vagy a bank óránként 32 ezer csekk fedezetét rossz bankszámláról emelné le. Ez a szám azonos lenne a halottak számával abban az esetben is, ha naponta 6 Jumbo zuhanna le egész évben.

2001 óta 490 ezer ember halt meg szabályosan felírt gyógyszerek miatt az USA-ban, ezzel szemben 2996 ember vesztette életét a terrorizmus áldozataként Amerikában. A gyógyszerek tehát tizenhatezer-négyszázszor veszélyesebbek a terrorizmusnál! Ha a recept nélküli gyógyszereket is beleszámítanánk, ez a szám a sokszorosa lenne.

Nem vagyunk Petri-csészék!

Miként lehetséges létezik, hogy a klinikailag tesztelt, FDA-engedéllyel rendelkező gyógyszerek, amelyek embereket gyógyítására volnának hivatottak, bizonyos esetekben embereket betegítenek meg vagy ölnek meg?

Mert míg a hosszú távú, precíz, gondosan megtervezett gyógyszervizsgálatok a lehető legjobb laboratóriumi körülmények között, Petri-csészében zajlanak, ha a gyógyszer kikerül egy úgynevezett kontrollálatlan környezetbe (ez az emberi test), nem láthatjuk előre az eredményt – vagyis bármi megtörténhet.

Lehet, hogy az adott készítmény egy másik gyógyszerrel együtt szedve máris kedvezőtlen hatást vált ki a szervezetből. Vagy éppenséggel az elfogyasztott étel lép a felírt gyógyszerrel kölcsönhatásba, előre nem látható reakcióhoz vezetve. Számtalan lehetőség szóba jöhet, és ezeknek csak a töredékét tesztelik a laboratóriumban.

Gyakran előfordul, hogy a tanulmányok elfogultak, a tényeket pedig a gyártók elferdítik, csak hogy a gyógyszer minél előbb engedélyt kapjon. Bizonyos szempontból ez egyfajta szerencsejáték. És ne legyenek illúzióink: nincs 100%-osan biztonságos gyógyszer! Ezért fordulhat elő, hogy szinte naponta olvashatunk újabb gyógyszerkatasztrófáról és olyan, előre nem látott mellékhatásokról, amelyek ártatlan embereket betegítettek vagy öltek meg.

Saját testünk – a mi döntésünk

Mivel a testünk a sajátunk, jogunk van eldönteni, mit veszünk be. Ha az orvos javasolja egy gyógyszer szedését, nem árt előtte egy kicsit tájékozódni a szerről! Járjunk utána előzetesen minden információnak, olvassuk el a dobozban lévő ismertetőt, és ne feledjük: bármilyen ritkán előforduló mellékhatásokról van is szó, mégis felléphetnek – talán éppen a mi esetünkben.

Rengeteg olyan gyógyszer létezik, amelyet szinte rutinszerűen ír fel az orvos, pedig nincs rá igazán szükség. Ha egy mód van rá, hagyjuk a gyógyszert utoljára, ha már végképp nincs más megoldás. Néhány példa, ahol sok esetben elég volna bizonyos fokú életmódváltás:

  • Cukorbaj
  • Szívbetegség
  • Magas vérnyomás
  • Magas koleszterinszint
  • Alvászavar

Nem kétséges, hogy itt is társadalmi szemléletváltásra van szükség! Merjük elhinni, hogy a testünk képes meggyógyítani önmagát, és hogy a gyógyszerek gyakran éppen gátolják ezt a folyamatot. Ne várjuk meg, amíg betegek leszünk, kezdjünk el változtatni még ma! Legyünk a saját egészségünk megteremtői, és felejtsük el örökre a gyógyszerek rémisztő mellékhatásait!

(Forrás: The Terrifying Side Effects of Prescription Drugs, HealthMad 2008. március 20., angolból fordította: Vég Erzsébet)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 hoági 2008-08-05 09:17:10
 
Egyik barátom MILURIT nevű gyógyszert kapott a köszvényére. Kb.8 tabletta beszedése után hólyagok lettek az egész testén. Lyell szindróma. Intenziv osztályra került, szepszis, tüdőgyulladás, leállt a veseműködése, harc a szeme világáért. 7 hete történt az eset, 5 hétig altatták, most nem tudják felébreszteni. És ilyen hatása lehet az Algopyrinnek is!!!
H. Ágnes

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com