Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Nagyvilág

A hormonok adagolása
növeli a mellrák kockázatát

Újabb statisztikai adatok támasztják alá azt a következtetést, hogy a változás kora (menopauza) után kapott hormonkezelés jelentősen növeli a mellrák kockázatát, és kisebb mértékben ugyan, de ugyancsak rizikót jelent a petefészekrák kialakulása szempontjából.

A 2004. évre vonatkozó adatok elemzése megerősítette azt a korábbi következtetést, amit már a 2003. évi mutatók analíziséből levontak, hogy ha a hormontablettákat szedő nők abbahagyják ezeknek a gyógyszereknek az adagolását, csökken a szív- és érrendszeri betegségek, a szélütés és a mellrák kialakulásának esélye.

A mellrákban szenvedő nők száma folyamatosan nőtt a múlt század 90-es éveiben, és csak 2001-2002 között kezdett csökkenni, amikor a 100 ezer nőre számított 138 mellrákos megbetegedés helyett már csupán 135 ilyen esetet regisztráltak. Az adatok értékeléséhez tudni kell, hogy 2002 júliusában tettek közzé először olyan kutatási eredményeket, amelyek bizonyították, hogy a menopauza utáni hormonadagolás súlyos következményekkel jár. Így a következő évben, miután a nők milliói hagyták abba a hormonszedést, tovább mérséklődött a mellrákos esetek a száma: 100 ezer nőre vetítve mindössze 126 megbetegedést jegyeztek fel. Ez volt a legerősebb csökkenés a betegek statisztikai adataiban a 70-es évek óta. A 2004. esztendőben maradt ugyanez az arány: 100 ezer amerikai nő közül 126 betegedett meg mellrákban.

A kutatók rámutatnak, hogy az új számok alátámasztják a korábbi kutatás hitelességét, valamint bizonyítják, hogy a hormonok szedésének abbahagyása milyen pozitív következményekkel járt. Az Egyesült Államokban 2001-2004 között drámai mértékű csökkenést mértek a mellrákstatisztikában, csaknem 9%-kal kevesebb megbetegedést regisztráltak, mutatott rá a New England Journal of Medicine című szakfolyóirat 2007. áprilisi számában. Ez az irányzat még erőteljesebben mutatkozott meg abban az esetben, ha a leggyakoribb tumorformát vizsgálták, azt, amelynek a növekedését táplálják a hormonok. Az ilyen rákos daganatok esetében az 50-69 év közötti korcsoportban 15%-os csökkenést mértek.

Egy másik vizsgálatban – melyben csaknem egymillió, menopauza után hormonkészítményeket szedő nő adatait elemezték – ezzel egy időben az Egyesült Királyságban kimutatták, hogy az érintett nők szervezetében 20%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki petefészekrák, illetve annak következtében haltak meg. Ebben a kutatásban kontrollcsoportként olyan a nők szerepeltek, akik soha nem szedtek hormonpirulákat. A vizsgálatról a Lancet című tekintélyes szakfolyóirat számolt be.

A mellrák a leggyakoribb rákbetegség az amerikai nők körében, és a nők között a második vezető halálok a rák okozta összes halálozást tekintve. Idén várhatóan mintegy 180 ezer új megbetegedést fognak regisztrálni az Egyesült Államokban, és több mint egymilliót világszerte.

A petefészekrák jóval ritkábban fordul elő. A brit tanulmányban feldolgozott adatok, amelyek alapján kimutatták, hogy a hormonszedés következtében 20%-kal nő a betegség kockázata, tényleges számokban meglehetősen alacsony értéket jelentenek. Minden ezer, hormonszedő nő közül 2,6-nél alakult ki petefészekrák az elmúlt 5 évben – viszonyításként az ezerre vetített 2,2 eset szolgál a hormont nem szedőknél. Ám ez a kis különbség is ezer, rák okozta halálesetet jelent 1991-2005 között, mutattak rá az oxfordi kutatók.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com