Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 16. (ke) – Csongor,Joakim
Nagyvilág

Csirkehús: egyre gyakoribb
a Salmonella fertőzés

Az általában a tojásban megtalálható Salmonella baktérium egyre gyakrabban jelenik meg a csirkehúsban. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium kiderítette, hogy 2000-2005 között az elhullott csirkék tetemében négyszeresére nőtt a Salmonella baktérium jelenléte.

Ennek természetesen sokféle következménye van a táplálkozásunkra. Salmonella-fertőzésben legalább 40 ezer ember betegszik meg évente az Egyesült Államokban, és közülük 600-an bele is halnak a fertőzésbe. Sokféle Salmonella baktérium létezik, de az egyik leggyakoribb közülük a Salmonella enteritidis, amely lázat, gyomorgörcsöt és hasmenést okozhat. Az érzékenyebb emberek akár bele is halhatnak a fertőzésbe, ha a kórokozó a bélrendszerükből átjut a keringésbe.

A leggyakoribb a tojások fertőződése Salmonellával, mégpedig a tyúk székletében lévő baktériumok révén. Az utóbbi években azonban érdekes módon egyre gyakrabban mutatták ki az említett baktérium jelenlétét az érintetlen, külső fertőzéstől garantáltan mentes, legjobb minőségű tojásokban. Ez pedig csak egyetlen módon magyarázható: úgy, hogy a kórokozók már a tyúk petefészkében bejutnak a tojásba, még mielőtt a tojáshéj egyáltalán kialakult volna.

Az említett kutatás során, amelynek eredményeit az Emerging Infectious Diseases című folyóirat 2006 decemberében hozta nyilvánosságra, a következő eredményekre jutottak:

  • a Salmonella enteritidis baktériummal való fertőzések száma 2000-2005 között a négyszeresére nőtt;
  • azon csirkefarmok száma, ahol pozitív lett a Salmonella enteritidis teszt, ez idő alatt a háromszorosára nőtt;
  • 2000-2005 között 14-ről 24-re emelkedett azon amerikai államok száma, ahol pozitívak voltak a Salmonella tesztek.

A kutatást az amerikai mezőgazdasági minisztérium finanszírozta, még mielőtt új programot kezdtek volna a Salmonella-fertőzések visszaszorítására. Azóta a 2005-ös 18%-ról 10%-ra szorították vissza a Salmonella-fertőzések arányát – közölte a mezőgazdasági minisztérium szóvivője, Richard Raymond. Hozzátette: miközben a Salmonella-fertőzések előfordulása általában véve csökkenő arányt mutat, az említett Salmonella enteritidis baktérium jelenléte folyamatosan növekszik.

Természetesen konyhai óvintézkedésekkel kizárhatjuk vagy minimálisra csökkenthetjük a Salmonella-fertőzés veszélyét. A legfontosabb, hogy a főzés legalább 74 oC-on vagy még magasabb hőmérsékleten történjen, mert akkor elpusztulnak a kórokozók. Ugyancsak ajánlják a szakértők, hogy a háziasszonyok használjanak ételhőmérőt, és tartsák meg a konyhai biztonság alapvető szabályait. Tehát: gyakran mossanak kezet, tartsák elkülönítve a nyers csirkehúst vagy más húst az elkészült főtt ételektől, valamint tegyék hűtőbe vagy fagyasszák le az ételt, amint lehetséges.

A statisztikai adatok szerint az otthoni étkezések alkalmával sokkal ritkábban fordul elő Salmonella-fertőzés, inkább a gyorséttermi ételekből juthat be a szervezetbe ilyen kórokozó.

Maga a Salmonella baktérium a tojás mellett leggyakrabban a csirkehúsban jelenik meg, de más élelmiszerekbe, így a disznó- vagy marhahúsba, vagy akár a nyers zöldségbe, gyümölcsbe, illetve a tejtermékekbe is bekerülhet.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com