Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Nagyvilág

Allergének az élelmiszercímkéken

Az élelmiszerek címkéjéről mostantól kiderül, milyen lehetséges allergéneket tartalmaznak, ily módon figyelmeztetik az ételallergiásokat az esetleges veszélyre. Azért ne örüljünk korán, az ételallergiások még ne lélegezzenek fel, mert a fenti intézkedés nem nálunk, hanem az Egyesült Államokban lépett életbe az év elején. A törvény kötelezővé teszi, hogy a gyártók tüntessék fel az élelmiszerek címkéin azokat az összetevőket, amelyek a 8 leggyakoribb allergizáló hatású ételben található fehérjékből származnak.

Konkrétan a tejről, a tojásról, a hal- és rákfélékről, a búzáról, a csonthéjas gyümölcsökről, a szójababról és a földimogyoróról van szó. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhivatal (FDA) szakemberei úgy vélik, hogy az ételallergiás esetek 90%-áért az említett élelmiszerek felelnek.

Két évvel ezelőtt már szabályozták ezt a kérdést, de nem elég körültekintően, ezért sok élelmiszer címkéjén vagy nem szerepeltek a lehetséges allergének, vagy pedig olyan tudományos (kémiai) nevükön jelenítették meg őket, amelyeket a vásárlók nem tudtak azonosítani az általuk ismert élelmiszerekkel.

Mostantól kezdve az élelmiszercímkén szerepelnie kell nemcsak a benne található konkrét allergénnek, hanem az élelmiszer közismert nevének is. Például ha egy élelmiszerben megtalálható a tejből származó fehérje, a kazein, akkor a címkén egyaránt fel kell tüntetni a „tej” és a „kazein” szavakat. Ha halról, rákféléről vagy csonthéjas gyümölcsről van szó, akkor az említett élelmiszerek konkrét fajtáját is fel kell tüntetni.

Az FDA becslése szerint a felnőttek 2, a gyermekek 5%-a szenved ételallergiától. Az Egyesült Államokban évente 30 ezer ember szorul sürgősségi ellátásra ételallergia miatt, és 150 halálesetet hoznak összefüggésbe vele.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com