Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Nagyvilág

Óvodások játéka: kérsz egy italt vagy cigarettát?

Érdekes kísérletet végeztek viselkedéskutatók amerikai óvodásokkal. Játékból partit szervezhettek barátaiknak, ismerőseiknek úgy, hogy előtte „bevásárolhattak” egy speciális játékboltban. A kutatók azt tapasztalhatták: a picik közül többen tartották szükségesnek, hogy italt és cigarettát is beszerezzenek a meghívottak számára, ha az ő szüleik is ittak és dohányoztak.

Összesen 120, 2-6 éves gyermeket vontak be a kutatásba. A gyermekek 133 miniatűr játék közül választhattak, hogy mi mindent akarnak „bevásárolni”, a meghívott vendégek fogadására készülve. Lehetőségük volt arra, hogy húst, gyümölcsöt, zöldséget, különböző aprósüteményt, alkoholmentes üdítőitalokat, cigarettát, sört és bort vegyenek. A gyerekek bármit „megvásárolhattak” úgy, hogy a kedvükre való dolgokat betették a bevásárlókocsiba, úgy mentek a „pénztárhoz”.

A picik 28%-a vett cigarettát, 61%-uk alkoholt is vásárolt. A dohányzó szülők gyermekeinél négyszer gyakoribb volt a cigarettavásárlás, mint a nem dohányzókénál. Háromszor gyakrabban vettek alkoholtartalmú italt azok a gyerekek, akiknek a szülei havonta legalább egyszer fogyasztottak szeszes italt.

Nem kevésbé érdekes, hogy ötször gyakrabban vettek alkoholos italokat azok a gyermekek, akik felnőtteknek szóló filmeket is néznek a tv-ben. A kutatók ugyanakkor nem találtak statisztikailag szignifikáns összefüggést a felnőtt filmek megtekintése és a cigarettavásárlás között.

Az eredményeket értékelve a szakemberek úgy vélik, hogy a gyermekek gyakorlatilag „kis tanulógépek”, vagyis bármit látnak, hallanak, azt – mintának tekintve – képesek elsajátítani és utánozni. Egyébként már egy 1991-es tanulmány is kimutatta, hogy a hatéves gyermekek 90%-a képes volt kiválasztani a cigarettás dobozok közül a Camel márkát, miután gyakran láthatta ennek a cigarettának a tv-reklámját.

A mostani kísérletben részt vevő egyik négyéves kislány a játék során, miután elvette a polcról a cigarettát, azt mondta: „Szükségem van rá, hogy megkínálhassam a barátomat. Egy férfinak szüksége van cigarettára.” Egy hatéves kisfiú az egyik játékbabát kínálta meg cigarettával, miközben így szólt: „Szívem, gyújts rá. Szereted a cigarettát? Én szeretem.”

Ez a kutatás újra bizonyította: a szülők felelőssége vitathatatlan és egyértelmű azért, hogy milyen mintát mutatnak gyermekeiknek – a dohányzás és az italfogyasztás tekintetében is.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com