KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2021. dec. 7. (ke) – Ambrus
Nagyvilág

A magzat sem védett a környezetszennyezéstől

Sokáig azt hittük, hogy a méhben fejlődő új életet az anya teljes mértékben képes megvédeni a környezeti ártalmaktól, mert szervezete egyfajta védőpajzsként szolgál. Egy most közzétett kutatás azonban feltárta, hogy ez sajnos nem így van, a magzat szervezetébe ugyanis eljut a legtöbb szennyező anyag, amely az anya környezetében megtalálható. Tíz újszülött köldökzsinórjából vett vér elemzésével kiderítették, hogy a mintákban mintegy kétszáz olyan vegyi anyag mutatható ki, amely rákot, agykárosodást, születési rendellenességeket és különféle betegségeket okozhat.

Az eredményekről Sonya Lunder, az Environmental Working Group (EWG) elnevezésű környezetvédelmi munkacsoport szakértője adott tájékoztatást egy San Franciscó-i sajtóértekezleten. Maga Lunder egyébként öt hónapos terhes.

A vizsgálatok céljából az EWG független laboratóriumot kért fel, és a tavaly augusztusban és szeptemberben amerikai kórházakban született kisbabák köldökzsinórvér-mintái közül véletlenszerűen választották ki az elemzetteket. A 10 tesztben összesen 413-féle vegyi anyag jelenlétét vizsgálták, és közülük 287-et mutattak ki. A 10 minta mindegyikében találtak bőven szennyező anyagot, a skála 159-234-féle vegyület között mozgott. A kimutatott vegyi anyagok közül 180-féle okozhat rákot emberekben és állatokban, 217-féléről tudható, hogy veszélyes az idegrendszerre és az agyra, 208-féle pedig állatkísérletekben születési rendellenességekhez vezetett.

Az EWG vizsgálatát nyolc orvos és toxikológus értékelte. A környezetvédelmi csoport azt szeretné elérni, hogy a kaliforniai törvényhozás alkosson jogszabályt az emberek véréből kimutatható veszélyes vegyi anyagok adatainak összegyűjtéséről és értékeléséről.

Az Egyesült Államok vegyipari cégeit tömörítő társaság, az American Chemistry Council képviselője a sajtóértekezleten elhangzottakra reagálva kijelentette, hogy „az emberek vérében és vizeletében gyakran kimutathatók különféle vegyi anyagok, de csupán olyan mennyiségben, amely nem okoz betegséget”.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com