Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Nagyvilág

Kórházon kívül is megjelent a „húsevő” baktérium

A gyógyszeres kezelésnek ellenálló, újfajta Staphylococcus-fertőzés ütötte fel a fejét az Egyesült Államokban. A jelenség azért érdemel különös figyelmet, mert nem a kórházakban és rendelőintézetekben mutatták ki, hanem a lakosság körében. A Staphylococcus-fertőzés nehezen kezelhető formáival eddig csak az egészségügyi intézmények falain belül találkoztak az orvosok, mert az ilyen típusú megbetegedések szinte kivétel nélkül nyílt sebek következtében alakulnak ki.

A most felismert gyógyszerrezisztens fertőzések különféle közösségekben terjednek: gyerekeknél, kollégiumokban és sportolók között is észlelték őket. Korábban feltételezték, hogy ezek is kórházi eredetűek, ám a legújabb vizsgálatok cáfolták ezt az elméletet. Összességében véve a legutóbbi időben kialakult Staphylococcus-fertőzések 17%-a kórházon kívül, valamilyen közösségben ütötte fel a fejét.

Minderről a New England Journal of Medicine című tekintélyes orvosi szaklap 2005. áprilisi száma számolt be. A folyóirat hozzáteszi, hogy a gyógyszernek ellenálló baktériumtörzsek a „húsevő” csoportba tartoznak, ezért az általuk okozott fertőzéseket rendkívül komolyan kell venni. Az összes ilyen esetben sürgős sebészeti beavatkozásra volt szükség. Egyedül Los Angeles térségében 14 ilyen beteget találtak, és közülük 10 intenzív kezelésre szorult.

A Staphylococcus-baktérium a bőrfertőzések leggyakoribb oka. Egészséges embereknél a kórokozó gyakran megtalálható a bőrön, illetve az orrnyálkahártyán. Ha valaki megbetegszik ebben a fertőzésben, akkor többnyire sebészeti beavatkozásra van szükség. A baktérium ilyenkor a vérkeringés révén tovább jutva, gyakran okoz fertőzést a szervezet más részein is, és tüdőgyulladáshoz is vezethet.

Az atlantai központú kormányhivatal, a Centers for Disease Control and Prevention kutatói a gyógyszerrezisztens Staphylococcus-fertőzések adatait elemezve megállapították, hogy a legutóbbi két évben az azonosított 12 553 ilyen esetből 2107 nem kórházi körülmények között, hanem valamilyen közösségben alakult ki. A legmagasabb, 20%-os arányt Atlantában mérték, míg Minnesotában 12, Baltimore-ban 8%-os volt a kórházon kívüli fertőzöttek aránya.

Philip Tierno, a New York-i egyetem klinikai mikrobiológusa – A kórokozók titkos élete című könyv szerzője – a most közzétett adatok kapcsán a megelőzésre hívta fel a figyelmet. Kijelentette, hogy a legtöbb Staphylococcus-fertőzés megelőzhető gyakori kézmosással, a látszólag jelentéktelen sebekre helyezett antiszeptikus kötéssel, valamint azzal, ha az emberek senki mással közösen nem használnak törülközőt, borotvát, ruhaneműt és sportfelszerelést.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com