Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Itthon

Magyarországon is sikeres kísérletek

Őssejtterápia – egyelőre gyermekcipőben

Sok súlyos beteg vagy hozzátartozói csodát remélnek a külföldön, milliókért végrehajtott őssejtterápiától. A kutatók viszont óvatosan fogalmaznak, mert eddigi eredményeik alapján még nem várhatnak a módszertől világos és egyértelmű sikereket a gyógyításban.

4/4. oldal

Sikeres kísérletek Magyarországon

Magyarországon a konzervatív uniós tagállamokhoz képest viszonylag liberálisan kezelik az őssejtkutatás kérdését. Szöveti őssejteket bármely tudományos műhely kutathat, és lehetőség van az embrionális eredetű őssejtek vizsgálatára is. Ám az utóbbi tevékenység engedélyeztetése meglehetősen bürokratikus folyamat.

Az ilyen kutatásokat az 1997-es egészségügyi törvény szabályozza, és annak értelmében Magyarországon tilos embrionális őssejtvonalat létrehozni. Ami azt jelenti, hogy külföldről kell importálni az őssejteket, és a kutatómunka elkezdése előtt etikai engedélyt kell kérni ahhoz, a szaktárcánál működő Humán Reprodukciós Bizottságtól. Ilyen engedélye csak az (áprilisig) Országos Gyógyszerészeti Központként ismert intézmény kutató teamjének van. Ott az USA-ból származó őssejteket vizsgálják. Ahhoz, hogy a hazai kutatás felgyorsuljon és eredményeit esetleg a gyógyításban is felhasználhassák, jogszabály-módosításra, továbbá a bürokratikus engedélyezési folyamat leegyszerűsítésére volna szükség.

Dr. Regéczy Nóra, az (egykori) OGYK köldökzsinórvér őssejtbankjának vezetője egy internetes fórumon úgy nyilatkozott, hogy a hazai kutatócentrumok világszínvonalúak. Biztató eredményeket értek el például őssejtek beültetésével bizonyos szív- és érrendszeri betegségek (szívinfarktus, végtagi érbetegség) kezelésében. Klinikai vizsgálatokat végeznek továbbá némely autoimmun betegség és rákos daganat, valamint idegrendszeri sérülések, illetve betegségek őssejtbeültetéssel való kezelhetőségének kiderítésére. A kutató a keleti, már rutinszerűen végrehajtott őssejtterápiát inkább bizonytalan emberkísérleteknek tartja, semmint tudományosan megalapozott, eredményekkel alátámasztott beavatkozásnak. Annál is inkább, mert sem kínai, sem ukrán kutató nem jelentetett meg még e kutatási területről egyetlen tudományos dolgozatot sem.

Nálunk nyitnának klinikát a kínaiak

Magyarországon jelenleg csak vérképzőszervi rákos betegségben szenvedőket kezelnek őssejttel, Budapesten és Debrecenben pedig kísérleti jelleggel őssejteket transzplantáltak infarktusos betegek szívizmába. A debreceni egyetemi klinikán például egy infarktuson átesett, 28 éves férfin végeztek őssejtbeültetést, akinek a medencecsontjából vett csontvelőből dúsították a szív koszorúereibe befecskendezendő 5 millió őssejtet.

Tavaly év végén jelentkezett Magyarországon egy kínai orvos, dr. Sean Hu, aki itt szeretné megalapítani őssejtterápiával gyógyító európai központját. A hazai orvosok többsége, ismerve a világszerte folyó kutatások bizonytalan eredményeit, kétkedve fogadja a hírt.

Van persze, aki hisz a módszer alkalmazhatóságában és teljes sikerében. Dr. Páli Jenő, a SE Biokibernetikai Kft.-jének ügyvezetője például úgy nyilatkozott, hogy ő a helyszínen, Kínában győződött meg az eredményekről. Saját szemével látta, hogy az őssejtbeültetés miként segít a cukorbetegségben oly gyakori amputáció elkerülésében. Úgy véli, hogy az őssejtbeültetés segítségével főként kisgyermekkorban remélhető sikeres gyógyulás bizonyos betegségekből.

Lóránth Ida

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com