Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Itthon

Könyvújdonság: A kerttől a konyháig

Főzzünk frissből – szeretettel

Új színfolt jelent meg a szakácskönyvek világában: Hémangi egyaránt szól azokhoz, akik vagy most ismerkednének vegetáriánus ételekkel, vagy már gyakorló húskerülők. A könyv elegyíti az indiai és a magyar konyha legnemesebb hagyományait, receptjei érdekesek, ínycsiklandók.

A kerttől a konyháigHogyan főzzünk egyszerűen, finoman, gazdaságosan és még egészségesen is? Aki úgy gondolja, igen, mindez lehetséges, de semmiképpen sem egyszerre, az látogasson el Hémangi Vegavarázs nevű blogjára, amely az erőteljes magyar gasztroblogmezőny egyik friss gyöngyszeme. Cikkünk apropóját pedig az adja, hogy az indiai és a magyar konyha legnemesebb hagyományait mesterien vegyítő bloggerina receptjeinek legjava nyomtatásban is napvilágot látott.

Húsmentes ételek kezdőknek, haladóknak

Stefán Helga, alias Hémangi Dévi Dászi tízévesen kezdett el főzni tanulni nagyanyjától, 17 éve vegetáriánus konyhát visz, ma már a somogyvámosi Krisna-völgyben. A könyvet haszonnal forgathatják mindazok, akik szeretnék néhány ízletes, olcsó, húsmentes fogással gazdagítani megszokott étrendjüket, akik pedig komolyabban is érdeklődnek a vegetáriánus étkezésre való áttérés iránt, azok számára hasznos útmutatóul szolgálhat ez a könyv.

Hémangi jó aránnyal ötvözi az indiai konyha technikáit, ízeit és ételpárosításait a legjobb magyar hagyományokkal, nagyanyáink praktikáival, sőt, néhány olaszos fogással is. Teszi mindezt úgy, hogy receptjei érdekesek, ínycsiklandók, kedvcsinálók egy kezdő vegetáriánus vagy egy hagyományos ízeket kedvelő húsevő számára is. A kötet az egyszerűen elkészíthető receptek és könnyedén elsajátítható konyhai eljárások, valamint a nálunk is hozzáférhető hozzávalók révén kiválóan alkalmas arra, hogy megtanuljuk a legalapvetőbb vegetáriánus ételek elkészítését.

Több mint receptgyűjtemény

Ám a gyönyörű ételfotókkal kiegészített, tetszetős szakácskönyv jóval több egy hasznos vegetáriánus receptgyűjteménynél. Az egész könyvre jellemző a főzés és az élet szeretete, valamint az az organikus szemlélet, amelynek alapja a természettel harmóniában élő ember odafigyelése, törődése önmaga, a közösség, az anyaföld iránt. Ennek jegyében a szerzőnő arra buzdít, hogy a saját élőhelyünkhöz közel megtermelt, szezonális élelmiszereken alapuló fogásokat tegyünk az asztalra. Nagyszerű segítséget nyújt egyrészt az ételek évszakok szerinti csoportosítása, másrészt a befőzéssel, tartósítással, fűszerszárítással, kertészkedéssel kapcsolatos tanácsok sora.

Ezenkívül kiváló tippeket kapunk ahhoz is, hogy az egyes gasztronómiai alapanyagok, fűszerek, ételféleségek vagy ételkészítési módozatok milyen élettani hatásúak, használatukat milyen betegségek esetén részesítsük előnyben, vagy ellenkezőleg, mikor mit használjunk megelőzés céljából.

A kötet a válságra való tekintettel nagyon aktuális is, hiszen a piacról beszerzett vagy magunk termelte kiskerti zöldségek, gabonák, tejtermékek, gyógynövények használatával nem kevés pénzt is megtakaríthatunk.

Végy szeretet, adj hozzá friss zöldséget...

A kerttől a konyháig nem újdonságokról szól – mondja Hémangi –, inkább őseink bölcsességéhez, természetes életmódjához szerettem volna visszatérni. Úgy gondolom, a friss, saját magunk által szedett zöldségnél nincs jobb. Más az íze, mint a boltinak, ezáltal más lesz a belőle készített étel íze is. A természetes alapanyagok használata egyre inkább a gasztronómia fontos részévé válik. A kertészkedés harmonikus kapcsolatot teremt a környezettel, ugyanakkor válasz a jól ismert válság problémájára is.

Mi kell ahhoz, hogy szemet gyönyörködtető és ízletes ételt főzzünk, amely elégedetté teszi az érzékszerveket? A szerző szerint semmiképpen sem drága, különleges alapanyagok. A hozzávalói a következők:

  • Egy nagy adag szeretet. A főzésben ez a legfontosabb tényező. Amikor a háziasszony főz a családjának, a kedvenc fogásaikat készíti, mert így fejezi ki a szeretetét. Nemhiába mondják: az ember szívéhez a gyomrán át vezet az út.
  • Lelkesedés és némi fantázia.
  • Néhány jó recept.
  • Egészséges, energiadús hozzávalók. Lehetőleg a saját kertünkből, ha nem, akkor a piacról.

Kolontár Elvira

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com