Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Itthon

H1N1 elleni oltás – kié a felelősség?

Bizonytalan szülők, tanácstalan orvosok

Már a legtöbb érintett családhoz eljutott az a levél, amelyben az ÁNTSZ a szülők, gondviselők hozzájárulását kéri gyermekük beoltásához a H1N1 vírus ellen. Ám a papír félrevezető, mert csak igen választ lehet adni rá. Baj van a szülők egyébként kötelező tájékoztatásával is.

2/2. oldal

Az Országos Epidemiológiai Központ, a Szent László Kórház szakemberei, a Budapesti Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának vezetője, valamint számos szülész-nőgyógyász kockázatos szakmai hibának tekinti a várandós nők oltását, mivel az oltóanyagot sem hazánkban, sem külföldön egyáltalán nem tesztelték terhes nőkön. Különösen aggályos és egyedülállóan magas a hazai vakcina higanytartalma is, ami a legmagasabb higanytartalmú Uniós vakcina 10-szerese. A higany neurotoxin, és idegrendszeri fejlődést károsító hatású.

Ugyancsak fenti nyilatkozók, valamint más gyermekorvosok is alapvető szakmai hibának, a nemzetközi oltási protokoll megsértésének tekintik a hazai gyártású teljes vírust tartalmazó H1N1 oltóanyaggal a 3 év alatti gyermekek oltását. A teljes vírust tartalmazó oltás beadása 3 éves kor alatt oltásszakmai hibának minősül. Ebben az életkorban teljes vírus oltóanyag nagyfokú reaktogenitás (mellékhatás és szövődmény kialakulása) miatt nem adható. 3 éves kor alatt kizárólag más típusú oltóanyag (split v. hasított) vakcina alkalmazása a szakmailag megengedhető.

Split (hasított) oltóanyag a nemzetközi piacon elérhető és Magyarország határain kívül jelenleg gyógyszertári forgalomban is kapható. Ennek ellenére a Glaxo Smith Kline, a Novartis és a Baxter cégek (a split vakcina Európai Unió által engedélyezett nemzetközi gyártói) felé az oltóanyag beszerzésére jelzett igény a hazai járványügyi szervek részéről mind a mai napig nem érkezett. A korszerű, kisgyermekek számára alkalmas oltóanyag jelenleg a hazai gyógyszertári forgalomban sem kapható.

Csupán 10, 3 éven aluli gyermeken tesztelték a vakcinát

A szakmailag megfelelő oltóanyag beszerzése helyett a veszprémi kórház 10, 3 év alatti gyermek bevonásával tesztelte a vakcinát. A mindössze 10 gyermeken végzett kísérlet alapján jelenleg eddig szakmailag példátlan módon az oltóanyag engedélyeztetési kísérlete zajlik a 3 év alatti korosztály számára. (A levél elküldését követő napokban engedélyezték az 1 évnél idősebb gyermekek oltását a magyar vakcinával – a szerk.)

Nevezett cselekmények megítélésünk szerint, sértik a hazánk által is aláírt New York-i ENSZ Gyermekjogi Egyezményt, a Magyar Köztársaság Alkotmányának 70/D. szakaszát, valamint az 1997. évi CLIV. Egészségügyi törvény 119. § (3) b. pontját, amely leírja:

”Az egészségügyi szolgáltatás megfelelő minőségének alapvető feltétele, hogy... b) az ellátás során érvényesüljenek a jogszabályban foglalt vagy egyéb szakmai szabályok, így különösen a tudomány mindenkori állását tükröző és bizonyítékokon alapuló szakmai irányelvek, ezek hiányában a módszertani útmutatókban közzétett szabályok, a szakmai irányelvek vagy módszertani útmutatók hiányában a széles körben elfogadott szakirodalomban közzétett szakmai követelmények;„

Kérjük a T. Ombudsmani Hivatalt, hogy a közvélemény és a szakmai közvélemény megnyugtatása érdekében tegyen tisztázó lépéseket annak kivizsgálására, hogy milyen okból nem történt meg a kisgyermekek és a várandósok számára biztonságos oltóanyag beszerzése és ezen Uniós engedéllyel rendelkező oltóanyagokat miért nem engedik be jelenleg sem az ország területére. Hogyan fordulhatott elő a teljes vírus oltással kapcsolatos szakmai szabályok áthágása mind a 3 év alatti gyermekek, mind a terhes nők esetében. Valamint mi az oka annak, hogy a lakossági tájékoztatás állandó ellentmondásokba ütközik, hiszen folyamatosan más és más információk látnak napvilágot a H1N1 járvány hazai jelenlétével vagy nem létével, illetve a kórokozó vélt vagy valós veszélyeivel és az oltás preventív hatásával vagy veszélyeivel kapcsolatban.” Így végződik a Nyitott Kapu Közhasznú Alapítvány dr. Bodrogi Bea, dr. Leleszi Zoltán, dr. Vajna Virág és Hajdu Ráfis Gábor által aláírt, Szabó Máté ombudsmannak címzett levele.

Kövesse nyomon Ön is, hogy az influenzagyanús esetek közül hány bizonyult valóban és hivatalosan H1N1 fertőzésnek. Legyen tisztában vele, hogy van-e H1N1 járvány Magyarországon. Tekintse meg H1N1 indexünket a főoldalon!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com