Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Itthon

Beszélgetés dr. Földes Lászlóval

A hívószó: Mantra

Van egy iskola Magyarországon, ahol még vidéki emberek is olykor meglepődve üdvözlik egymást: – Te is ide jársz? Van egy iskola Budapesten, amelynek társaságban elég a nevét kiejteni, és valaki rögvest felkiált: – Nem mondod! Te is ott végeztél? A neve fogalom: Mantra.

2/2. oldal

Dr. Földes László feleségével, Andreával- De éppen ezért azt is mondhatjuk, hogy az a szemlélet, amelyet a tanári kar és ezáltal az egész Mantra Szabadegyetem képvisel, alapvetően holisztikus...

- Pontosan. A holisztikus szemlélet nem azt jelenti, hogy például egy betegséget nem Algopyrinnel, hanem gyógynövényekkel vagy akupresszúrával kezelek. Ezek így önmagukban semmivel nem holisztikusabbak, mint a jelenlegi modern orvoslás eszközei. Akkor válik valami holisztikussá, ha az ember egészét veszem figyelembe, tehát mind a diagnózis felállításához, mind a kezelés végzéséhez bekalkulálom az illető érzelmi, tudati és karakterbeli, valamint családi, szociális és egzisztenciális jellemzőit. Ezt természetesen nem csak egy emberrel, hanem például egy focicsapattal is meg tudom csinálni.

Az akkreditáció folyamatban van

- A Mantra akkreditációja folyamatban van, s ha ez a folyamat sikerrel jár, akkor egy egészen sajátos minőséget felmutató, államilag elismert diplomát adó, felsőfokú intézményként jelenik meg a hazai iskolák palettáján.

- A tervezett és most folyamatban lévő akkreditáció valóban főiskolai-egyetemi akkreditációt jelent a Mantra számára, amit nem könnyű elérni, bár már nagyon közel vagyunk hozzá. A többi iskola, amely akkreditáltként hirdeti magát, mindössze szakmai akkreditációval rendelkezik, amit nem is lehet egy lapon említeni azzal, amit a Mantra szeretne elérni. Az akkreditáció részben a hallgatók körülményeinek javítása céljából, részben pedig azért fontos, hogy a hagyományok őrzése és továbbadása már hivatalos, állami feltételek mellett történhessen.

- Az iskolában végzettek sorsáról mit lehet tudni?

- Akikről tudunk, azok minden esetben arról számoltak be, hogy a képzés teljesen átalakította az életüket, világszemléletükkel párhuzamosan sorsuk is több esetben gyökeresen megváltozott, jobb lett. Többen közülük rátaláltak hivatásukra, aktívan segítenek a rászorulókon, sokan tanítanak, cikkeket, illetve könyveket írnak, riportalanyai vagy éppen műsorvezetői rádió- és tv-műsoroknak.

- Ön nagyon népszerű a hallgatók között, talán mert az órán átadott alapos ismeretekből és sugárzó meggyőződésből átsüt a személyes életút tapasztalata, hiszen sok hallgató is olyan nyitottan közelít ezekhez az alternatív ismeretekhez, ahogy annak idején Ön találkozott velük.

- Én még az orvosi egyetem előtt kezdtem megismerkedi a kínai medicinával. Mindig is érdekelt a betegségek más szinten való értelmezése és más úton történő gyógyítása. A Mantrán immár tizenhetedik éve tanítok, ez idő alatt sokakat sikerült „megfertőznöm” az alternatív szemlélettel – olyannyira, hogy kínai medicinát tanítok immár a Testnevelési és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen is. Pályafutásom csúcsának azt tartom, hogy Cipruson létrejött egy 200 ágyas szanatórium, ahol csak alternatív betegellátás folyik, és itt az ellátás megszervezésével és irányításával engem bíztak meg. Még nem tudom, mit hoz nekem az élet, de ezt és minden ehhez vezető lépést csodának látok, közben pedig mégiscsak azt gondolom, csak egy valódi csoda létezik a világon: az, amikor egy ember szorgalommal és hittel megvalósítja az álmait. Meggyőződésem, hogy mindenki álmainak a megvalósításához a Mantrán folyó képzés nagyban hozzá tud járulni.

- gőz -

Még jelentkezhet a Mantra 2009 szeptemberében induló tanévére. Felvételi vizsgák aug. 29-én és szept. 5-én. További információk a szabadegyetem honlapján.

(x)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com