Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 23. (ke) – Béla
Itthon

Beszélgetés dr. Földes Lászlóval

A hívószó: Mantra

Van egy iskola Magyarországon, ahol még vidéki emberek is olykor meglepődve üdvözlik egymást: – Te is ide jársz? Van egy iskola Budapesten, amelynek társaságban elég a nevét kiejteni, és valaki rögvest felkiált: – Nem mondod! Te is ott végeztél? A neve fogalom: Mantra.

2/1. oldal

Mantra Alternatív Természettudományi SzabadegyetemA Mantra – eredeti jelentéséhez híven és ezúttal egy nagyon modern, de nagyon ősi tudást is közvetítő iskola nevében – varázsszó. Hívószó, amely megszólít, összegez, erőket szólít meg. Lelkeket hív, akik tanulni, tudni szeretnének, összefüggéseket látni, gyógyítani, segíteni tanulni.

Földes László ennek a Thököly út elején található iskolának – teljes jelenlegi nevén: a Mantra Alternatív Természettudományi Szabadegyetemnek – a főigazgatója, egyben tanára s a kínai orvoslás mestere. Vele beszélgettünk.

- Miben különbözik a Mantra a többi alternatív iskolától, ahol természetgyógyászatot, asztrológiát vagy éppen összehasonlító vallásbölcseletet lehet tanulni?

- Ez a legelső ilyen típusú képzés Magyarországon. Valójában a szükség hívta életre csaknem 17 évvel ezelőtt, amikor egy természetgyógyász egyesület lelkes hallgatói jelezték, hogy jó lenne, ha az addigi hétvégi előadásokat összefognánk, tematikus sorrendbe állítanánk – és egyáltalán: szerveznénk egy „hosszabb lélegzetű” iskolát. Tehát a Mantra nem a profitszerzés végett, hanem a hallgatók kérésére jött létre. Jóformán az összes többi hasonló képzést ezt követően voltaképpen nem mások, mint a végzett Mantra-hallgatók indították el, ami nagy büszkesége az iskolának, hiszen a szorgalmasan tanulók képesek tanítani másokat. Mégis ha valaki a leginkább autentikus forrást keresi, azt csak a Mantrán találhatja meg.

Világszemlélet, újfajta látásmód

- Sajátos kifejezéssel élve tehát azt is mondhatjuk, a Mantra a kályha, ahonnan el lehet indulni egy – jelen esetben benső – építkezéshez. Ehhez az építkezéshez milyen „építőanyagot”, azaz tudást, ismeretet nyújtanak a szép számú – mert évente 100-150-es létszámban jelentkező – hallgatóknak?

- Fontos, hogy itt nem módszereket, hanem világszemléletet, egy újfajta látásmódot tanítunk. Ha ugyanis valaki csupán önálló módszereket tanul, csak ezt képes alkalmazni, és ha valamiért nem alkalmazhatja, akkor feladja. Aki viszont rendszerszemlélettel rendelkezik, mint a Mantrások, az képes bármely módszert alkalmazni, és mindig azt választja ki, amelyik adott helyzetben a legalkalmasabb. Ez a fajta szemléletváltási képesség azt jelenti, hogy képesek a problémákat egészen más szinten vizsgálni, ahonnan gyakran megoldás is születhet. Ezt a másfajta gondolkodást és problémamegoldást az élet minden területén fel lehet használni, így a betegeken való segítéskor, szociális problémák megoldásakor stb. Tehát nem gyógyítókat képzünk, bár ezzel a szemléletmóddal gyógyítani, illetve gyógyulni is lehet. De ugyanígy lehet „kezelni” a környezetet, a szociális közeget, egy vállalkozást, egy tanulási folyamatot stb. Ehhez segítségképpen a Mantrán megtanulják magát a dolgot megvizsgálni speciális módszerekkel, és megtanulják a beavatkozás lehetőségeit is.

- Milyen tantárgyakon keresztül, milyen tanárok segítségével?

- A tantárgyak a tradícióról, az emberi gondolkodásmódról, vallásokról, filozófiáról, az ember testi és lelki működéséről, közeli és távolabbi kapcsolatrendszereiről szólnak, részben a hagyományos gondolkodás, részben a tudományos kutatómunka, részben a tudományos parapszichológia nyelvén. Olyan kiváló tanárok közvetítésével folyik eme tudás átadása, mint Janák Lajos, Szász Ilma, hogy csak a legismertebbeket említsem.

Képzés kéthetente, hétvégéken, 3 éven át

- Jelentős különbség más iskolákkal összevetve még az is, hogy itt egyfajta átfogó világképet kapnak a hallgatók...

- Nem különálló témákkal foglalkoznak, hanem szinte mindegyik fontossal, amiket úgy állítunk egymás mellé, hogy az egyik tudása elősegítse a másik megértését. Törekszünk tehát a szinergiára és az interdiszciplinaritásra, arra, hogy a különböző hagyományos és újszerű tudások, ismeretek és eljárások között a 3 éven keresztül, 2 hetente, hétvégéken zajló előadásokon az összefüggéseket feltárjuk, felmutassuk. Tudáson pedig nemcsak a tudományos megismeréssel, hanem a vallási és művészi megismeréssel elérhetőt is értjük.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com