Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Itthon

A PET-hegyek alkonya

Palackrogyasztó

Megoldás várható végre a lassan mindent elborító műanyag palackhegyek eltüntetésében, vagy legalább a csökkentésében! Az eldobható műanyag palackok zsugorítása ugyanis egyszerű géppel elvégezhető, így az összeolvadt palackok könnyen összegyűjthetők és újra hasznosíthatók.

PalackrogyasztóNéhány évtizeddel ezelőtt két csomagolási módszer létezett a tej szállítására: a kannás és az üveges. A kannás nem volt elég steril, ezért azt szép lassan beszüntették, az üveggel meg sokat kell bajlódni (mosás, visszaváltás, fertőtlenítés, emellett sok eltört), ezért azt is kivonták a forgalomból. Azután jött a dobozos tej... A sört és az üdítőket aludobozba kezdték csomagolni.

Idő közben egyre több lett a csomagolóanyag-hulladék, amit tovább gyarapított a palackosvíz-fogyasztás ugrásszerű növekedése. A vizet is pillekönnyű műanyag palackba, PET-palackba csomagolják, így szándékozva védeni a környezetet. Az üveg szállításához és visszaszállításához ugyanis sok energia kell... A PET-palack igen könnyű, viszont terjedelmes. Ha egyszerre sokat szeretnének elszállítani belőle hulladékként (mérsékelve a szállítás környezetromboló hatását), akkor töredékére kell csökkenteni a palackok térfogatát.

Sokáig senki sem gondolt arra, hogy a PET-palack, a sörösdoboz, a papír alapú italosdoboz túlélheti azokat, akik elfogyasztották a tartalmukat. Irány a kuka, és közben veszélyesen nőni kezdtek a hulladékhegyek. Az egyszer használatos csomagolóanyag-hulladék mennyisége millió köbméterekre rúg!

Csak rogyasztásig olvaszt, majd zsugorít

A mennyiség és vele együtt a szállítás okozta környezetszennyezés és a járulékos költségek csökkentését igyekszik szolgálni a Thermo Press palackzsugorító gép. Az ötlet egyszerű: ha taposni, összenyomni nehéz, mert visszaugrik, akkor olvasszuk össze, hiszen a palack hőre lágyuló anyagból készült. Ez persze nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk, mert ha túlmelegítjük, akkor masszává olvad, és mindenhez hozzátapad. Simon Lajos feltaláló műanyagpalack-zsugorító gépecskéje (Thermo Press) csak annyira melegíti fel a palackot, hogy az harmonikaszerűen önmagába roskadjon. Ezzel a módszerrel a palack 1/12-edére zsugorítható.

Az elektromos árammal működő Thermo Press mellett létezik a hasonló célt szolgáló, kézi erővel működő változat is, méghozzá többféle célra: az otthoni, konyhai préstől a köztéri szelektív hulladékgyűjtők mellett felállíthatóig. Lehet tehát választani; most már „csak” a környezettudatosságot kellene erősíteni a lakosságban, kicsikben, nagyokban egyaránt. A kézi erővel működtethető prés (amellett, hogy nem fogyaszt áramot) az izmokat is erősíti...

Újrahasznosítás céljából a szín szerint válogatott palackokat külön zsákokba gyűjtve lehet visszaszállítani – valahova. A visszaszállítást a Magyar Posta vállalta magára, miután a postai küldeményeket széthordó (terítő) járat üresen menne vissza, ekként a „rogyasztott” műanyag palackokat tartalmazó zsákok csaknem ingyen utaznak egy-egy központi gyűjtőhelyig, ezzel is kímélve a környezetet. (Az az autó, amelyik például a teli [sörös]üvegeket kiszállítja, visszafelé ugyancsak környezetkímélőnek nevezhető módon viszi vissza az üres üvegeket.)

Januártól visszaveszik?

A palackrogyasztó gép népszerűsítésére hivatott tájékoztatón elmondták: a Cora áruházak eddig is szorgalmasan gyűjtötték az üvegeket; mostantól a budakalászi és a törökbálinti egységben is visszaveszik a PET-palackot, sőt, jelképes összeget is fizetnek érte. A két áruház üvegvisszaváltójában egy-egy folyamatos üzemű palackzsugorítót állítanak üzembe. (Az italcsomagolások újrahasznosításra történő visszavételét egyébként a termékdíj-törvény 2009. január 1-jétől hatályos módosítása is ösztönzi.)

A PET-palackok újrahasznosításában érdekeltek azt remélik, hogy az általuk szorgalmazott módszer megvalósulása után az eddig tizedrészt-hetedrészt szelektíven gyűjtött PET-palackok jóval nagyobb arányban jutnak vissza a palackgyártókhoz, és végre az újrahasznosítható óriásmolekula (az egykor betétdíjas üvegekhez hasonlóan), a PET is megkezdi körforgását, és ezentúl nem a szeméttelepek hegyeit növeli.

(Forrás: Infovilág)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com