Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Itthon

Orvostanhallgatók tapasztalatai

Amikor az orvos állva váratja betegét

Folyosókon kóborló betegek, szigorú hierarchia, „rendőrpertu”, a vizit megkomponált koreográfiája. Néhány címszó abból a felmérésből, amely orvostanhallgatók élményeit és tapasztalatait összegezte több rendelőben és kórházban. Lássunk néhány tanulságos megállapítást.

4/3. oldal

A kórházi hierarchia klasszikus példája a vizit. Először mindenhol a főorvos lép a kórterembe, utána jön a többi orvos, majd a főnővér, végül a nővérek és a medikusok. A teremből való kivonulás is hasonló módon zajlik.

Sustorgó orvosok

Érdekes megfigyelés, hogy a vizitelő team a betegek többségénél sokkal hosszabb időt tölt a lázlap, a diagnosztikai és egyéb eredmények tanulmányozásával, mint magánnak a betegnek a vizsgálatával. A belépéskor csupán a főorvos köszönt, majd kizárólag ő beszélt a betegekkel. Általában állapotukról érdeklődött náluk, de a választ már meg sem várta. Egy betegre kb. 20 másodperc jutott, de volt, akihez oda sem ment a főorvos. Néhány ágynál hosszabban időztek, egymás közt beszéltek, de hangjukat suttogóra váltották, hogy a beteg ne hallja, mit beszélnek.

A vizitet megfigyelő medikusnak az volt a benyomása, hogy pusztán formális és szerinte felesleges rítust lát, amely az orvosok egy részét untatja, nem is figyelnek a kórteremben történtekre. A betegnek viszont növeli a bizonytalanságát, mert semmilyen konkrét információt nem közölnek vele.

Nyelvhasználat tekintetében általános szokás a beteg egyes szám harmadik személyben való emlegetése és szakmánként más szleng használata. Az orvos kérdései olykor az általa elvárt feleletet is magukban hordozzák: „ugye, nincs ellenére, ha átköltöztetjük egy másik szobába?”, „ugye, szeretne már hazamenni?” típusú kérdések képében.

Költséget megtakarító Internet-kapcsolat

A kielégítő minőségű információáramlás a különböző intézménytípusok között ma már elképzelhetetlen Internet-kapcsolat nélkül. Az Internet alapú kommunikációnak folyamatosnak kell lennie például a háziorvosi rendelők és a kórházak között. A hálózat az ország számos régiójában kiépült már. Tolna megyében például több mint százmillió forintot fordítottak erre a célra. A költségek jelentős részét pályázati pénzből fedezték.

Míg korábban pusztán a telefonos kapcsolat állt rendelkezésre, amely egyrészt esetleges volt, másrészt félreértésekre adhatott okot, az internetes adatszolgáltatás gyors és pontos. A hálózat segítségével a háziorvos – a kórházi rendelések számítógépes előjegyzési naptárához történő hozzáférés birtokában – optimalizálhatja a beküldés időpontját, továbbá a beutalási adatok (beteget küldő orvos, diagnóziskód, anamnézis, státus adatok, szakmai szöveges megjegyzések stb.) gyorsan és könnyen bekerülnek a kórházi adatbázisba, ahonnan bármikor előhívhatók. Az adatszolgáltatás „visszafelé” is tökéletesen működik: a háziorvos automatikusan megkaphatja a kórházi vizsgálat eredményeit, a betegén végzett terápia részletes leírását.

SMS klinikai kommunikációs rendszer

Országszerte nagy számú intézményben (pl. Debreceni Egyetem, Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet, Markusovszky Kórház, sárvári, szentgotthárdi, körmendi kórház, fehérvári Szent György kórház, Pécsi Egyetem stb.) építették ki az SMS klinikai kommunikációs rendszert. Tervezésekor figyelembe vették a WHI, ISO és az USA HL7 szabványokat, továbbá az Európai Közösség CEN TC 251 HISA ajánlásait.

A rendszer központilag tárolja a beteg adatait és a nála elvégzett terápiák minden adatát. Az adatok mindig a keletkezési helyükön kerülnek a rendszerbe, és (a beépített többszintű adat- és hozzáférés-védelem mellett) minden arra jogosult személy on-line módon hozzájuk férhet. Az alapbázis tematikusan válogatott adatai az intézményvezetők döntéseihez is segítséget nyújtanak, és azokat különböző alrendszerek segítéségével kiegészítik további információkkal. Olyan specifikus adatokkal például, mint a minőségügyi információk.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com