KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2022. júl. 7. (csü) – Appolónia,Apolka
Itthon

A WWF értékelése árvíz idején

Fogytán a Tisza vize?

Drámaian átalakulhat az Alföld képe 2015-re, ha a Tisza vizét öntözésre használjuk el. A WWF az árvízi víztöbblet visszatartását, a szétterített vízzel folytatott ártéri gazdálkodást javasolja. A nemzetközi szervezet értékelése árvíz idején még inkább megfontolandó.

A szakemberek számításai szerint a Tisza vízgyűjtőjén az emberi vízfelhasználás 2015-re 1,5 milliárd m3-re növekszik a mai 1,2 milliárd m3-ről. Ez mintegy 5,5-6%-a lesz a Tisza teljes éves vízhozamának.
Árvízi időszakban alig egy hét alatt szállít a Tisza ugyanennyi, azaz másfél milliárd m3 vizet országunkba, tehát nem a víz mennyiségével van a gond. Sőt, a táj vízigénye még a másfél milliárd köbméternél is nagyobb. Érdekes, hogy éppen ennyi víz van útban, amikor a tiszai árvízi biztonság megteremtéséről beszélünk: a VTT-program (Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése) ennyi víz kivezetésével tervezi megoldani, hogy a jelenlegi töltésrendszer biztonsággal tartsa a vizet.

Érdekességek:

  • A Tisza vízgyűjtő területe mintegy 157 000 km2 (majdnem két magyarországnyi terület), vízállása erősen ingadozó.
  • Átlagos vízhozama Szegednél 820 m3/s, de mértek már 3820 m3/s-t is.
  • A Tisza árvízi vízhozama 80-szorosa a nyári vízhozamnak.

Mint az adatokból kitűnik, a dolog kulcsa a megfelelő helyen, a megfelelő időben elhelyezett víz. A tavasszal érkező vizet kell megtartani a nyári, csapadékszegény időszakra, a kérdés az, hogyan. A hatalmas, tájba nem illeszkedő tározóknál egy esetleges gátszakadás következményei beláthatatlanok: a Beregben például 2001-ben e vízmennyiség tizede (szinte egy VTT-tározónyi mennyiség) is elég volt házak százainak az összedőléséhez. Ráadásul korántsem biztos, hogy a gigatározók vize nyárra öntözésre alkalmas marad.
Helyettük a víztöbblet visszavezethető a mélyárterekbe, holtágakba, ami jótékony hatással lenne a magaslatok szántóföldjeire, gyümölcsöseire, mellette halat, vízi vadat és friss legelőt adva a vidéknek.
„A vízhiányt mi magunk generáljuk az árvízi víztöbblet elfecsérlésével” – szögezi le Figeczky Gábor, a WWF Magyarország természetvédelmi igazgatója. „A másfél évszázada túl nagy sikerrel zárult Alföld vízmentesítése-program következményei mára tisztán látszanak. Lassan hozzákezdhetnénk az Alföld vízpótlása program megvalósításához” – mondta a szakember.

(Forrás: WWF Magyarország) 

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com