Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Itthon

A diszkódrogok kevésbé népszerűek

Feljövőben a kokainfogyasztás

Magyarország 2004-es uniós csatlakozása óta megsokszorozódott a hazánkba érkező drogküldemények mennyisége és száma. Míg korábban jórészt csupán tranzitországként vettünk részt a drogforgalomban, évek óta egyre tekintélyesebb a célállomásként betöltött szerepünk is.

2/2. oldal

Sokat költünk, de nem eleget

Az állam a szociális tárca pályázatai útján évente mintegy 600-700 millió forintot fordít a kábítószer-fogyasztás megelőzését célzó különféle programok finanszírozására. A prevenciós tevékenységet a Nemzeti Drogstratégiában meghatározott különféle színtereken (pl. iskola, munkahely, szabadidő) végzik – ott, ahol a fiatalok nagy tömegeit érhetik el.

Idén az alapfinanszírozáshoz további 490 millió forintos többletforrás bevonására nyílt lehetőség, mégpedig az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP programjának kerete terhére. 2001 óta működik az oktatási és a szociális minisztérium által közösen működtetett pályázati rendszer, amely évente pályázati forrást különít el azoknak a közoktatási intézményeknek, amelyek sikerrel működtetnek valamilyen egészségfejlesztési, drogprevenciós programot. Ezenfelül az oktatási minisztérium 2003 óta iskolai drogkoordinátorok akkreditált (az első 2 évben ingyenes) képzését is teljesíti.

Többen vannak, mint gondolnánk

Bár a kábítószer-fogyasztók számának pontos adatait egyetlen országban sem ismerik, a különféle tünetek/szövődményes betegségek miatt már nyilvántartásba vettek alapján következtetnek a drogozó populáció valódi méreteire. Magyarországon körülbelül 30 ezer főt regisztráltak már valamely egészségügyi intézményben, szociális hálózatban vagy a rendőrségen, tehát hétvégenként, alkalmi fogyasztóként vagy rendszeresen droggal élőként valójában kb. 250-300 ezren élhetnek közöttünk.

Közülük a különösen veszélyeztetett fecskendőhasználók a lehető leghosszabb ideig titkolják szenvedélyüket, és nem kérik egészségügyi vagy szociális szolgáltató segítségét. E magas kockázatú csoportot a leghatékonyabb módon az alacsony küszöbű és ártalomcsökkentő módszerekkel lehet elérni (megkereső munka, tűcsere, metadonnal vagy más szerrel végzett fenntartó kezelés), ezért is szükséges e módszerek fejlesztése és országos elérhetőségük biztosítása.

Egészségügyi ellátást évente körülbelül 15 ezer kábítószer-fogyasztó vesz igénybe – vagy azért, mert egészségügyi problémái adódtak, vagy mert rendőrségi eljárás részeseként kötelezték az elvonó kezelésen való részvételre. A kezelésbe kerülők között az utóbbi években enyhén emelkedő tendenciát mutat a heroinhasználók létszáma, bár az ellátottak többsége, a beavatkozások zöme még mindig a cannabisszal élők köréből kerül ki.

Kevés a rehabilitációs hely

A szociális szolgáltatások rendszerének több szintjén is létrejött a szenvedélybetegek ellátása. Bár a hazai rehabilitációs otthonok férőhelyeinek száma az elmúlt években jelentősen emelkedett, a drogbetegek komplex ellátására még csak kevés helyen vállalkoznak. A szenvedélyükről sikeresen leszoktatottak rehabilitációjának és reszocializációjának alapfeltételei a védett munkahelyek, a védett szállások, a félutas házak és a speciális képzési programok, ezek mindegyike fejlesztésre vár még. A jelenlegi jogszabályi környezet megfelelő voltát is sokan kétségbe vonják.

Lóránth Ida

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#9 kigyo 2008-07-22 13:21:15
 
Az apu a fönök, a papa és a nagymama...Ő a Nagyvarázsló...
#8 kigyo 2008-07-22 13:19:34
 
a tiszta kokain után megkapják a szintetikus drogokat, a ti általatok elismert un szanatóriumokba, legális pénzmosoda, kicsoda dr lőke jános, egy pénzéhes idegbeteg pszihiáter, keleten ahol a napfény beragyogja a világot miért nincs ilyen...bezárni senkit nem lehet..Ön dönt iszik vezet..én vezetek..
#7 kigyo 2008-07-22 13:12:02
 
apu elment vadászni..
#6 kigyo 2008-07-22 13:11:17
 
a természet követeli azt ami az Ővé, ne játszatok vele,,,világkatasztrófa van kitöröben, ti lusták voltatok ,,, megint más takarit helyettek?
#5 kigyo 2008-07-22 13:09:28
 
a koponyák megtalálták egymást...ne zárjátok be Őket a Muzaimotokban,, azt mondják, Ők tudják Ők a koponyák, a kedvenc könyveim Lőricz Lacibácsi könyvei, Ő tudja mi az igazság, a 13. Kristály Koponyát még nem volt időm elolvasni...de szeretném kiolvasni azt is...ezen nőttünk fel....
#4 kigyo 2008-07-22 13:05:41
 
meg van irva belehalhatunk... és akkor kit szeressenek a gyerekeitek
#3 kigyo 2008-07-22 13:03:57
 
keressétek meg hol van a tiszta viz, egyedul az gyógyit, a kapuk nyitva vannak Atyátok kinyitotta, aki akar mehet.....
nem a borban van az igazság...
#2 kigyo 2008-07-22 13:01:28
 
semelyik gyógyszer nem jó, a kokain is az Isteneké, aki hozzányul az belehalhat, megirta a Bibliában, keressétek meg hol van az igai forditás, a kicsik Ők tudják...a kicsik köztetek élnek..
#1 kigyo 2008-07-22 12:57:11
 
tiltsák be a zyprexát, bárki bármikor belehalhat, azért mert szintetikus , ezen is csak mások gazdagodhatnak meg, de az anyjuk a gyerekeik mind belehalnak a milliókba, abba a szemétbe ami itt folyik a biborfolyok legendája, a kedvenc filmem volt

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com