Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Itthon

Vezet a tüdő-, emlő- és vastagbélrák

Miért nem megyünk rákszűrésre?

A vártnál – tervezettnél – jóval kevesebb ember jelenik meg a különféle rákszűrő vizsgálatokon, a nyilvántartás nem egyértelmű, a szűrések nem elég hatékonyak. Többek között ez derül ki az onkológiai szűrőprogramokkal foglalkozó, május végén közzétett ÁSZ-jelentésből.

3/1. oldal

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nemcsak a gazdaság, a közigazgatás, a civil szféra szereplőinek működését vizsgálja, hanem rendszeresen elemzi többek között az egészségügyi szolgáltatók tevékenységét is. A vizsgálatok eredményei nyomán pedig különféle javaslatokat tesz, a tapasztalt hibák kijavítása céljából.

A sor végén kullogunk az OECD-országok között

A jelentés szerzői bevezetőjükben megállapítják: 2005-ben Magyarországon a születéskor várható átlagos élettartam 75,8 év, ami az OECD-tagországok statisztikájában pusztán az utolsó előtti helyre elegendő. Minket csupán Törökország követ a listán.

Az OECD-átlag 2005-ben már elérte, azóta pedig valamelyest meghaladta a 78,6 éves átlagos lakossági élettartamot. A legjobb eredményeket felmutató tagországokban még ennél is magasabb, 80 év körüli a születéskor várható élettartam. Az utóbbi 40-50 évben minden tagországban javult ez a statisztikai adat, így nálunk is, de csak nagyon kis mértékben.

A 100 ezer lakosra jutó éves halálozások statisztikájában Magyarország áll az utolsó helyen: 100 ezer emberből várhatóan minden évben meghal 346 fő. Ugyanez az OECD más tagországaiban 227 fő.

Évente 32 ezer magyar hal meg rákban

Bár a világon mindenütt még ma is a vezető halálokok közé tartoznak a különböző rákos betegségek, észlelhető némi javulás. Az OECD statisztikái szerint az 1980-2004-es periódusban, 4 tagország kivételével (Magyarország, Görögország, Lengyelország és Spanyolország) mindenhol csökkent a rák következtében meghaltak létszáma.

Nálunk évente mintegy 32 ezer ember hal meg valamilyen rosszindulatú daganatos betegség következményeként. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a legtöbben (7 ezren), emlő-, méhnyak-, vastag- és végbélrákban veszítik életüket.

Tüdőrák, illetve vastag/vékonybél daganatok miatt nálunk kétszer annyian halnak meg, mint más uniós országokban. Mind a férfiaknál, mind a nők körében vezető halálok a tüdőrák. Ezt követi gyakoriságban a nőknél az emlő- és a vastagbélrák, a férfiaknál a vastag/végbélrák, illetve a szájüregi rákok. E katasztrofális halandósági statisztika okai között említik az elemzők a környezetszennyezést, az egészségtelen életmódot, a gyengélkedő gazdaságot, az erősen megnyilvánuló társadalmi és szociális különbségeket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megfogalmazott irányelvek alapján az ezredforduló után Magyarországon is megszületett az Egészséges Nemzetért Népegészségügyi Program 2001-2010, majd ezt követte 2003-ban az Egészség Évtizede Johan Béla Nemzeti Program. Mindkét projekt alapcélként fogalmazta meg többek között a rákos betegségek miatt bekövetkezett halálozások számának jelentős mértékű csökkentését. E két program mellett, a 2005-ben deklarált 21 lépés a magyar egészségügy megújításáért elnevezésű kormányprogram is foglalkozik az onkológiai betegségek számának csökkentését célzó intézkedések meghatározásával.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 szentmisi 2008-06-25 20:32:10
 
T. Lóránth Ida!
Ha néha minket pácienseket is megkérdezne valaki vajon miért nem megyünk el a szűrésekre talán némi változtatással - többen is elmennénk.
Én csak a magam nevében mondhatom de, mivel megbeszéltük tudom többen is így gondolják!
Tehát. Nagylétszámú lakótelepen élek, sokan kaptunk meghívót méhnyakszűrésre.10 páciensből 9-et hívott vissza az orvos magához műtétre. (igaz ez sok éve volt)Én is kaptam beutalót,összetéptem. Másik orvos később megkérdezte miért is kellett volna vajon műteni? Gondolom pénz miatt! Mert nem volt mit műteni. Részemről teljes bizalmam elveszett az orvosban. Nem megyek hozzá.
Tőlünk 10 percnyire van Egészségház, ahol el tudják végezni az emlőszűrést, de nem kapott rá támogatást. Kb. fél órát kell utazni a másik helyre. Ha úgy érzem nincs gondom, biztosan nem megyek oda. Vétek egy felszerelt rendelőt nem kihasználni és minket utaztatni, amikor itt van mellettünk a lehetőség! Hatalmas a káosz. Csak akkor megyek ha nincs más mód...
Üdvözlettel: Szenti Ágnes

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com