Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Itthon

Új fogászati eljárás Skandináviából

Pontos tervezés, biztonságos műtét

Jó hír mindenkinek, aki életében kénytelen volt már szembenézni a fogorvosnál a sivító fúróval, csiszolóval, hogy koronát, fogpótlást tegyenek elromlott fogaira: a rohamosan fejlődő technika belátható időn belül száműzheti a rendelőkből a „betegkínzó” eszközöket.

Igaz, ma még – újdonsága, különlegessége folytán – borsos ára miatt a beavatkozás feltehetően nem mindenki számára érhető el, ám a technika elterjedésével, még újabb eljárások megjelenésével remény van rá, hogy egyszer (talán) mindenki hozzájuthat majd a fájdalom nélkül beépített, az eredetihez megtévesztően hasonlító fogsorhoz, amelyet pár óra leforgása alatt megkaphat.

3D-s tervezés

Néhány héttel ezelőtt alapjaiban új fogászati eljárást mutattak be Budapesten. A világ legrégibb múltra visszatekintő, skandináv fogászati implantátum gyártója, az 1960-as évek elején alkotta meg a mai értelemben vett modern fogsor implantátum prototípusát. A korszerű fogászati implantológia megalapítója, Branemark professzor munkásságának továbbfejlesztőjeként ma a modern fogászati tudományok kutatásaival, oktatásával foglalkoznak, és olyan új módszereket, anyagokat hoznak létre, amelyek alapjaiban változtatják meg a fogpótlásról alkotott eddigi ismereteinket. Az általuk kifejlesztett új pótlási módszert a világ legmodernebb rendelőiben már sikerrel alkalmazzák.

A módszer segítségével egyszerűen jutnak el a 3D számítógépes tervezéstől a sablonnal irányított sebészeten keresztül a teljesen egyéni, fémmentes fogpótlásokig. A terápia lehetővé teszi, hogy minimális beavatkozással, akár sebészeti feltárás nélkül, a hagyományos beültetés idejének a töredéke alatt elvégezhető legyen a fogbeültetés. Az eljárás lényege, hogy a fogakról és az állcsontról lenyomat készül, amely alapján pontos CT-sablont készít a fogtechnikus. Ennek segítségével letérképezi az implantátumot befogadó csontot, miután egy speciális szoftver segítségével háromdimenziós képet kap a csontról, az arcüregről, az ér- és idegképletekről. Így az implantátum mérete, a behelyezés iránya és szöge előre pontosan megtervezhető.

A pontos tervezés rendkívül biztonságossá és kiszámíthatóvá teszi a műtétet. A mért adatokat Magyarországról eljuttatják a skandináv laboratóriumba, ahonnan 3 napon belül visszaérkezik az a sablon, amelynek segítségével az orvos az ínyen keresztül behelyezi az implantátumokat az előre megtervezett és kialakított helyre.

Kevesebb fájdalom, gyorsabb eredmény

Nem alkalmazzák a hagyományos feltáró műtéti eljárást, amikor az ínyt leválasztják a csontról, hanem csak egy parányi lyukat ejtenek rajta, ahol az implantátumot behelyezik. Előnye, hogy a hagyományos műtéti feltárást gyakran követő fájdalom vagy duzzanat a modern eljárás alkalmazásakor sokkal kisebb, nincs vágás és varratszedés, a páciens kevesebb időt tölt a fogorvosi székben. A tradicionális implantálásnál tapasztalt több hetes lábadozási időszak pedig a töredékére csökken.

A technológia lehetővé teszi, hogy a régebbi implantációs technikával ellentétben, amely körülbelül félévi kezelési időt vett igénybe, annak időtartama lényegesen lerövidüljön, és mindössze két gyors kezelésre szorítkozzék. Az eljárás nem csak teljes fogsorok implantációjára alkalmas, egy vagy néhány fog pótlása is elvégezhető a segítségével.

(lóránth)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com