Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Itthon

Magyarország szerint
se legyen több erdőirtás!

Bolygónk erdeinek irtása minden erőfeszítés ellenére veszélyes mértékben folytatódik. Évi 13 millió hektárnyi erdő pusztul el, ami percenként 36 futballpálya területének felel meg. A legsúlyosabb pusztítás éppen a Föld tüdejét jelentő trópusi esőerdőkben megy végbe.

A világ erdőinek irtása és az erdőterületek csökkenése drámai következményekkel járhat, hiszen az erdőkben található a szárazföldön élő állat- és növényfajok 90 százaléka. Az erdők a világ legnagyobb szénraktáraiként kulcsfontosságú szerepet töltenek be a globális felmelegedés elleni harcban is. Az erdőirtás a világ szénkibocsátásának 15-20 százalékáért felelős.

Az erdőirtással az egész emberiség veszít

„Meg kell fordítanunk az erdőirtás tendenciáját, és megállítanunk a világ biológiai sokféleségének további pusztulását mind a természet, mind az emberek érdekében” – mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország természetvédelmi igazgatója.

Az erdők elvesztése az emberiség javainak és főbb ökológiai szolgáltatásainak elvesztését is jelenti, mivel az erdő élelmet, gyógyszereket ad, védi a vízgyűjtő területeket, és ezen keresztül tiszta ivóvizet biztosít. Emellett befolyásolja az éghajlatot és mérsékeli a természeti katasztrófákat is.

A világon mintegy 1,6 milliárd ember megélhetése függ az erdőktől, 60 millió ember számára pedig az erdő a fennmaradás elengedhetetlen feltétele.

2020-ra megállítható a folyamat?

A WWF nemzetközi természetvédő szervezet célja, hogy a Zéró Erdőirtás 2020-ra (Zero Deforestration 2020) kezdeményezéssel a Föld országai közös erőfeszítést tegyenek az erdőirtás megállításáért. A kezdeményezés mellett számos ország környezetvédelmi minisztere kiállt, és elkötelezettségüket a CBD (biológiai sokféleség megőrzéséről szóló) konferencián egy óriásplakát méretű, jelképes képeslap aláírásával mutatták. A magyar környezetvédelmi minisztérium képviselője a képeslapot a WWF Magyarország közbenjárására írta alá.

(Forrás: WWF Magyarország)

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 Szoror 2008-06-13 17:39:14
 
Sajnos ,ha a falu polgár mestere az erdő tulajdonosa is egyben ,és az állam közmunkásokat fizet ,akik tevékenységét is a polgár mester irányitja,akkor országosan is baj lesz.
Nálunk a Tolna-megyei Murga faluban már csak 9 fa van olyan aminek a törzs átmérője több mint 20cm .A többit a közmunkások kivágják, és eltünek a rakatok. Engedélyező sogor-koma ,Erdőfelügyelet mindig akad.

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com